ДЬЮ ДИЛІДЖЕНС В ОПЕРАЦІЯХ ЗЛИТТЯ ТА ПОГЛИНАННЯ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ДЬЮ ДИЛІДЖЕНС В ОПЕРАЦІЯХ ЗЛИТТЯ ТА ПОГЛИНАННЯ

20.11.2019 10:50

[Секція 4. Бухгалтерський облік, аналіз і аудит]

Автор: Копотієнко Тетяна Юріївна, кандидат економічних наук, доцент кафедри фінансового аналізу та аудиту, Київський національний торговельно-економічний університет; Савич Анна Віталіївна, здобувач вищої освіти, Київський національний торговельно-економічний університет


В умовах постійно діючої конкуренції важливою ціллю управління суб’єктом господарювання є утримання його позицій на ринку. Саме тому, компанії вдаються до таких методів посилення конкурентоспроможності бізнесу як злиття та поглинання (далі - M&A). Існує багато визначень даним методам, але загалом, злиттям є процес, коли дві або більше компанії поєднуються і в результаті цього утворюється нове підприємство. Поглинання можна трактувати як процес придбання однією компанією іншої, при якому перша зберігає свою економічну та юридичну самостійність. В міжнародній практиці ці процеси визначаються поняттям «M&A» (mergers and acquisitions).

Ефективність операцій M&A залежить від кількості та якості отриманої інформації про компанію, з якою планується об’єднання. Тому, для адекватної оцінки всіх можливих ризиків даного процесу застосовується такий різновид послуг як дью дилідженс (з анг. - Due Diligence). 

Термін дью дилідженс вперше був введений у США на початку 20-го століття. Дью дилідженс є процесом збору та аналізу інформації щодо діяльності та бізнесу підприємства, його фінансового стану, ефективності діяльності з метою оцінки різноманітних ризиків, пов’язаних з угодами M&A.

В економічному розумінні дью дилідженс означає глибокий і комплексний аналіз всіх аспектів фінансово-господарської діяльності підприємства: організаційних, фінансових, маркетингових, податкових, ринкових тощо. Іншими словами, цей термін означає систему інформаційно-аналітичних заходів, спрямованих на перевірку законності та економічної доцільності угоди з придбання інших підприємств чи їх реорганізації [1].

На сьогодні напрями застосування дью дилідженс поширюються на різні галузі економіки. Необхідність його проведення виникає в таких випадках,  як: прийняття рішення про допуск цінних паперів до котирування на біржі, у ході реорганізації підприємств, у процесі санації підприємств і, звичайно ж, у процесі здійснення операцій типу Mergers&Acquisition. Саме в останньому випадку дью дилідженс є найбільш необхідною послугою, адже у разі, якщо дана операція фінансується за рахунок банківського кредиту, то висновки за результатами проведеного дью дилідженс є необхідною складовою пакету документів, які надаються кредитуючому банку.  

Існує така думка, що проведення дью дилідженс є важливим лише для «компанії-покупця». Але це не вірно, тому що «компанія-ціль» повинна також провести дослідження стосовно «компанії-покупця» щоб визначити, наскільки угода поглинання чи злиття є легітимною чи реальною, особливо стосовно фінансової можливості завершити угоду. У таких випадках «компанія-ціль» здійснює процедури дью дилідженс, щоб надати раді директорів можливість отримати інформаційну рекомендацію акціонерам щодо прийняття пропозиції злиття чи придбання. Якщо відбувається злиття «рівних» компаній, то обом доцільно виконати дью дилідженс по відношенню одна до іншої [2].

Якщо ж говорити про стан угод M&A в Україні, то можна стверджувати, що стосовно даного процесу прослідковується позитивна тенденція. Зокрема, згідно з дослідженням компанії KPMG зростання даного виду угод припадає саме на 2017-2018 рр. [3]. Так, у 2017 році сумарний обсяг M&A в Україні становив 1 млрд. дол., а в 2018 році ця цифра сягнула відмітки в 1,8 млрд. дол. Згідно звіту Ukraine M&A Review 2018 можна зазначити, що відбувається зростання довіри міжнародних інвесторів до України, що базується на економічному відроджені держави та прогресі структурних реформ, які є ключовою вимогою МВФ та умовою ЄС для надання кредитних пакетів. 

Отже, операції M&A в Україні із застосуванням дью дилідженс починають викликати все більший інтерес в міжнародних інвесторів. Для того, щоб цей інтерес не почав спадати, при проведені дью дилідженс необхідно враховувати такі аспекти: результати дослідження повинні бути точні та актуальні на дату проведення дью дилідженс; результати такого дослідження повинні бути використанні виключно в цілях та завданнях, передбачених договором M&A; виконавець дью дилідженс відповідає за якість та достовірність наданого висновку, але за рішення, які були прийнятті замовником після надання результатів дослідження, не несе відповідальності. 

В даний час на ринку товарів та послуг відбувається загострення конкуренції, тому компанії стикаються з різними видами проблем, такими як вихід на нові ринки, отримання стратегічно необхідних ресурсів, продовження ефективного подальшого функціонування. Саме в таких випадках підприємства знаходять вирішення проблем шляхом укладення угод M&A. Це дозволяє їм подолати несприятливі обставини, які виникли у бізнес середовищі. Для того, щоб цей процес пройшов якомога успішніше необхідно застосовувати такий вид послуг, як дью дилідженс. Він включає перевірку всіх важливих компонентів компанії, починаючи з оцінки бухгалтерського обліку та внутрішнього контролю, закінчуючи оцінкою фінансового стану, конкурентного стану на ринку та ідентифікацією ризиків, пов’язаних із здійсненням операцій M&A. 

Література:

1. Бирка М.І. Застосування процедури «Due Diligence» в процесі залучення прямих іноземних інвестицій на підприємства / М.І. Бирка // Бізнес ІНФОРМ. - 2013. - №1. - С. 81-85.

2. Intelligent M&A: navigating the mergers and acquisitions minefield / Scott Moeller, Chris Brady. – John Wiley & Sons, 2007. – 311 p.

3. Огляд M&A угод в Україні у 2018 році : аналітичний звіт KPMG в Україні [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://www.slideshare.net/sadovnychyi/ma-2018-kpmg



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота