УДОСКОНАЛЕННЯ ПРАВОВОГО МЕХАНІЗМУ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРАВ І СВОБОД ГРОМАДЯН: ЗАПОБІГАННЯ ТА ПРОТИДІЯ КОРУПЦІЇ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

УДОСКОНАЛЕННЯ ПРАВОВОГО МЕХАНІЗМУ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРАВ І СВОБОД ГРОМАДЯН: ЗАПОБІГАННЯ ТА ПРОТИДІЯ КОРУПЦІЇ

22.11.2019 18:24

[Секція 9. Антикорупційна діяльність]

Автор: Черняєва Олександра Олександрівна, кандидат економічних наук, доцент кафедри економіки та управління підприємством, Навчально-науковий інститут менеджменту, економіки та фінансів Президентського університету ПрАТ «ВНЗ «МАУП»; Філішкан Євген Вадимович, студент ПрАТ «ВНЗ «МАУП»


В умовах розбудови України як правової і демократичної держави, розвитку громадянського суспільства корупція є однією з найголовніших проблем, масштаби якої дозволяють визначати її як загрозу національній безпеці. 

Функціонування механізму боротьби та запобігання корупції має забезпечувати високий рівень реалізації прав і свобод громадян у відповідній сфері, який є індикатором розвитку правової держави та громадянського суспільства в Україні.

Основним чинником ефективної боротьби з корупцією є функціонування адміністративно-правового механізму забезпечення прав і свобод громадян у сфері запобігання та протидії корупції[1, С.15; 2, С.6]. 

Адміністративно-правовий механізм забезпечення прав і свобод громадян у сфері запобігання і протидії корупції – це спеціальний процес діяльності державних органів та органів місцевого самоврядування щодо створення належних умов реалізації, охорони та захисту прав і свобод громадян від протиправних корупційних дій, який здійснюється шляхом застосування спеціальних заходів адміністративно-правового характеру.

Структуру адміністративно-правового механізму забезпечення прав і свобод громадян у сфері запобігання і протидії корупції складають обов’язкові елементи. До яких належать: норми права; акти реалізації норм права; правовідносини; та факультативні, до числа яких належать: юридичні факти правосвідомість, акти тлумачення адміністративно-правових норм, правовий режим законності, гарантії забезпечення прав і свобод. 

Кожний елемент адміністративно-правового механізму забезпечення прав і свобод громадян має особливе значення у боротьбі з корупцією.

Норма права як обов’язковий елемент адміністративно-правового механізму забезпечення прав і свобод громадян у сфері запобігання та протидії корупції ‒ це загальнообов’язкове правило поведінки, встановлене державою з метою регулювання адміністративних відносин у всіх сферах державної діяльності для виявлення корупційних правопорушень, усунення їх наслідків, ліквідацію корупційних ризиків та інших умов, що сприяють вчиненню корупційних правопорушень. Акти реалізації норм права у сфері запобігання та протидії корупції є механізмом втілення адміністративно-правових норм у відповідні правовідносини, який знаходить своє вираження у реальній поведінці суб’єктів правовідносин.

Сучасний стан реалізації прав і свобод громадян у сфері запобігання та протидії корупції характеризується наявністю численних проблем: недосконалість нормативно-правової бази, недостатньо високий рівень правосвідомості представників органів виконавчої влади та місцевого самоврядування; низький рівень інформованості громадськості щодо проектів рішень органів державної влади, які можуть безпосередньо вплинути на стан реалізації прав та свобод громадян у сфері запобігання та протидії корупції.

Основою для розбудови ефективної системи забезпечення прав і свобод громадян у сфері запобігання та протидії корупції є послідовна імплементація стандартів міжнародних інституцій в національне законодавство, а також розроблення та впровадження відповідних механізмів на рівні законів та підзаконних нормативно-правових актів України.

Література:

1. Алмаші І.М. Реалізація прав людини в Україні: монографія / І.М.Алмаші. – Ужгород: Видавничий центр Закарпатського інституту ім.А.Волошина ПрАТ ВНЗ «МАУП», 2015. – 226 с.

2. Скулиш Є. Шляхи подолання корупції в Україні / Є. Скулиш // Юридичний вісник України. ‒ 2011. ‒ №32. ‒ С. 6 ‒ 7.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота