ПОДАТКОВІ ПІЛЬГИ ДЛЯ МАЛОГО БІЗНЕСУ: СТИМУЛ ДО ІННОВАЦІЙ ЧИ ПОЖИТТЄВИЙ БОНУС? - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ПОДАТКОВІ ПІЛЬГИ ДЛЯ МАЛОГО БІЗНЕСУ: СТИМУЛ ДО ІННОВАЦІЙ ЧИ ПОЖИТТЄВИЙ БОНУС?

23.11.2019 12:27

[Секція 7. Податкова система. Бюджетна система]

Автор: Карпенко Юлія Олегівна, студентка 3 курсу кафедри фінансів і кредиту, Чернівецький національний університет ім. Юрія Федьковича


Актуальність теми дослідження. Економіка України має великий потенціал економічного зростання. Аналіз стану малого бізнесу в Україні свідчить про те, що подальший його розвиток неможливий без активного втручання держави. Тому для України наразі особливо актуальними є розробка та реалізація обґрунтованої та ефективної державної політики підтримки розвитку малого бізнесу, в першу чергу це стосується реформування системи оподаткування малих підприємств з метою створення сприятливих умов для розширення бізнесу.

Аналіз останніх досліджень і публікацій. Нагальна необхідність дослідження податкових пільг для малого бізнесу та проблем їх використання в Україні має надзвичайно важливе теоретичне та практичне значення. Теоретичну основу дослідження податкової системи та механізмів податкового регулювання в Україні становлять праці таких вітчизняних дослідників як: Гречана С., Гурєєв В., Луніна І., Паєнтко Т., Славкова А., Соколовська А., Тімарцев О. та інші.

Метою написання статті є з’ясування сутності податкових пільг, їх значення для малого бізнесу та знаходження відповіді на запитання «Податкові пільги для малого бізнесу: стимул до інновацій чи пожиттєвий бонус?»

На сьогоднішній день розвиток малого бізнесу є одним із пріоритетних завдань розвитку національної економіки, що обумовлюється тим, що частка суб’єктів малого бізнесу становить 95,5% всіх підприємств, та майже 80% робочих місць створюються саме на таких підприємствах [2]. Враховуючи, що кредитна підтримка малих підприємств та бюджетне фінансування програм їхнього розвитку є слабкими та, швидше за все, у середньостроковій перспективі й надалі залишатимуться на низькому рівні, фіскальні важелі впливу на діяльність малих підприємств і надалі лишатимуться домінантними [5, с. 9]. 

Податкові пільги значно облегшують життя та сприяють розвитку економіки країни з боку малого та середнього бізнесу. Перелік податкових пільг визначається законами України.

Під податковою пільгою Соколовська А. розуміє передбачене і регламентоване нормами податкового законодавства відхилення від нормативних вимог оподаткування, що відбувається у формі повного або часткового звільнення платників податку від його сплати з метою полегшення податкового тягаря [5, с.25]. Тоді як Паєнтко Т. вважає що це надана платнику можливість зменшення суми податку або збору, що підлягає сплаті, за наявності підстав, встановлених актами податкового законодавства [3, с.22].  

Згідно з Податковим кодексом України податкова пільга – це передбачене податковим та митним законодавством звільнення платника податків від обов’язку щодо нарахування та сплати податку та збору, сплата ним податку та збору в меншому розмірі за наявності підстав. Таким чином, податкова пільга є важливим правовим інститутом, за допомогою якого держава стимулює розвиток сегментів економіки, які мають стратегічне значення [4].

Пільгове оподаткування — доволі поширений спосіб допомогти «звестися на ноги» певним секторам чи галузям економіки або пережити кризові часи. Однак в Україні податкові пільги у багатьох випадках замість стимулювання ефективного виробництва допомагають мінімізації оподаткування. Тому система оподаткування малих підприємств має бути спрямована одночасно і на стимулювання розвитку малого бізнесу, і на подальше наповнення державного та місцевих бюджетів за рахунок податкових надходжень від малих фірм. 

Сучасний стан малого підприємництва в Україні свідчить про необхідність продовження дії спрощеної системи оподаткування. Незважаючи на всі недоліки та аргументи проти спрощеної системи оподаткування, її ліквідація не є ефективним рішенням, адже вона має важливе соціальне значення в нашій країні. Також необхідно враховувати, що скасування спрощеної системи несе ризик переходу в «тінь» значної кількості суб’єктів малого підприємництва, що, як наслідок, призведе до зниження рівня розвитку малого бізнесу та зменшення податкових надходжень від єдиного податку до бюджету. 

Спрощена система оподаткування є способом так званої «компромісної детінізації»: завдяки наявності такої системи офіційна реєстрація стає відносно більш привабливою, порівняно з роботою у цілковитій «тіні», оскільки забезпечується легальність та мінімальний правовий захист. В результаті в Україні відносно меншою (порівняно з країнами з аналогічним доходом на душу населеня) проблемою є суто неформальний сектор, який складається з незареєстрованих офіційно економічних одиниць [2].

Починаючи з 2017 року до 31.12.2021 року для малого бізнесу законодавством передбачено можливість не платити податок на прибуток. Так, основними умовами таких «податкових канікул» є наступні: у суб'єктів господарювання – платників податку на прибуток річний дохід за останній звітний період, визначений за правилами бухгалтерського обліку має не перевищувати 3 000 000 гривень та розмір заробітної плати нарахованої за кожний місяць звітного періоду кожному з працівників підприємства є не меншим як дві мінімальні зарплати. 

На мою думку, найбільшу увагу необхідно звернути на підтримку новостворених малих підприємств, щоб вони могли досягти істотних фінансових результатів та надалі забезпечили б стабільні податкові надходження до бюджету. Для малих підприємств, що тільки розпочинають свою діяльність, необхідно вводити податкові стимули як в рамках спрощеної системи оподаткування, так і за її межами. Так, систему податкових ставок єдиного податку можна диференціювати, створивши окремі значення для новостворених суб’єктів. При цьому не обов’язково створювати нові групи платників єдиного податку: можна впровадити систему податкових знижок, що дозволять «молодшим» підприємствам сплачувати не повну суму податку, а певний її відсоток.

Проте найбільш ефективним я вважаю повне звільнення новостворених підприємств від сплати податків на термін від двох до п’яти років. Такий вид фінансової підтримки малого бізнесу на певний час допоможе підприємству досягти фінансової стійкості та самостійності. У середньостроковій перспективі така політика забезпечить зростання доходів бюджету, адже податкові надходження від збільшення ділової активності лише зростатимуть.

Не менш важливими та необхідними напрямами розвитку податкової системи є підвищення довіри підприємців до податкових органів, інформаційна та консультаційна підтримка малого бізнесу, простота системи справляння податків тощо. 

Проте, я вважаю, що податкові пільги, ймовірно, будуть неефективними в умовах непривабливого інвестиційного середовища, а політична нестабільність погано впливає на можливість ефективного використання податкових пільг. Наявні податкові стимули для активізації інноваційної діяльності недостатні й не можуть суттєво вплинути на інноваційний розвиток підприємств в цілому, і малих в тому числі.

Ще одним із істотних недоліків вітчизняної податкової політики є її яскраво виражена фіскальна спрямованість. Разом з фіскальною функцією на перший план повинна вийти і соціальна функція, за допомогою якої відбувається реалізація соціальних зобов'язань держави і перерозподіл доходів між різними категоріями громадян з метою підтримки соціальної рівноваги в суспільстві. 

Отже, податкові пільги, як і будь-яке економічне явище чи процес, мають подвійну природу. На мою думку, однозначну відповідь на питання «податкові пільги для малого бізнесу: стимул до інновацій чи пожиттєвий бонус?» дати досить складно, адже існують як переваги так і недоліки цього явища. Проте ефективне застосування податкових пільг сприятиме не лише розвитку малого підприємства, а й зростанню податкових надходжень до бюджету та розвитку економіки країни в цілому. Тому вдосконалювати податковий режим на нинішньому етапі економічного розвитку України я пропоную не лише для новостворених малих підприємств, а для всіх суб’єктів господарювання, що мають змогу використовувати спрощений режим оподаткування. Це призведе не лише до створення значної кількості нових фірм, а й до бурхливого розвитку вже наявних, їх переростання у середній бізнес та, як наслідок, до економічного зростання України загалом.

Література:

1. Буй Т.Г. Податкова політика щодо малого бізнесу в Україні. Наукові записки НаУКМА. Економічні науки. 2016.  С. 8-11.

2. Державна служба статистики України. URL: http://www.ukrstat.gov.ua/  

3. Паєнтко Т. Шляхи оптимізації пільг у системі оподаткування доходів з урахуванням світового досвіду. Вісн. Нац. акад. держ. управління при Президентові України. 2016. № 4. С. 18–24.

4. Податковий кодекс України. URL: https://i.factor.ua/ukr/law-24/ 

5. Соколовська А., Луніна І. Визначення категорії «податкова пільга» та його практичне значення. Економіка України. 2015.  № 9. С.21–30. 

________________

Науковий керівник: Бак Наталія Андріївна; кандидат економічних наук, доцент, Чернівецький національний університет ім. Юрія Федьковича



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота