ОСОБЛИВОСТІ ВДОСКОНАЛЕННЯ АНТИКОРУПЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ В УКРАЇНІ З ВИКОРИСТАННЯМ ЗАРУБІЖНОГО ДОСВІДУ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ОСОБЛИВОСТІ ВДОСКОНАЛЕННЯ АНТИКОРУПЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ В УКРАЇНІ З ВИКОРИСТАННЯМ ЗАРУБІЖНОГО ДОСВІДУ

25.11.2019 10:36

[Секція 9. Антикорупційна діяльність]

Автор: Кушнір Ірина Миколаївна, кандидат економічних наук, доцент кафедри обліку і аудиту, професор кафедри економіки та підприємництва Міжнародної Кадрової Академії; Бабицька Аліна Андріївна, студентка ПрАТ«ВНЗ «МАУП»


Побудова моделі антикорупційної діяльності в Україні може мати свої національні особливості та засновані на національних підходах положення. Однак, не лише десятиліттями продовжує перебувати на нижніх щаблях світових утворень у сфері антикорупційної діяльності. Так, Україна примудрилася набути лише один додатковий бал за результатами світового Індексу сприйняття корупції CPI. У всесвітньому рейтингу Україна посідає 130 місце зі 168 позицій поруч з Іраном, Камеруном і Парагваєм [1, С.24].

Передусім слід відзначити основні характеристики пожвавлення процесів долучення України до міжнародних антикорупційних мереж та систем. У зв’язку з набуттям для України чинності Цивільної конвенції Ради Європи про боротьбу з корупцією з 2006 р. Україна стала сороковим членом спеціалізованої міжнародної інституції GRECO та зобов’язалася брати участь у процесі взаємної оцінки у рамках зазначеної ініціативи. 

Іншим вагомим показником міжнародно-правового поступу України стала імплементація Кримінальної конвенції Ради Європи про боротьбу з корупцією, згідно з якою питання протидії корупції лежить переважно у кримінально-правовій площині і передбачають посилену відповідальність.

Ще однією платформою співробітництва у сфері запобігання та протидії корупції є Організація економічного та соціального розвитку (ОЕСР), і зокрема, її Антикорупційна мережа для Східної Європи та Центральної Азії.

Центробіжною віссю цих актів є Конвенція ООН проти корупції 2003 р. Конвенція – це антикорупційний документ глобального значення, який визначив пакет стандартів, заходів та правил, які всі країни можуть застосувати для удосконалення своїх правових норм та режимів державного регулювання у сфері боротьби з корупцією.

Шляхи впровадження міжнародних підходів у протидію корупції не обмежуються загальними пропозиціями щодо оцінки законодавства, а спрямовані на справжню уніфікацію антикорупційного законодавства. Така уніфікація розглядається як одне з головних міжнародно-правових зобов’язань держав-членів GRECO [2, С.36].

Відповідно до міжнародної практики виокремлюють три моделі спеціалізованих інституцій із протидії корупції: багатоцільові спеціалізовані органи, наділені правоохоронними повноваженнями та превентивними функціями; служби протидії корупції у структурі органів кримінальної юстиції; інституції із запобігання корупції, розроблення політики і координації дій. Вважається, що за умов загрозливих масштабів корупції найприйнятнішою є модель багатоцільових інституцій.

Перспективною новацією є, на нашу думку, впровадження в українську антикорупційну політику апробованих прокурорських механізмів Австралії: кримінальної відповідальності іноземних корпорацій за підкуп посадових осіб України, угод з юридичними особами про свідчення у корупційних кримінальних провадженнях з можливістю уникнення відповідальності із пролонгованим періодом дії та умовами доведення до кінця провадження і подальшої прозорої економічної діяльності, ініціювання фонду антикорупційної підтримки свідків корупції за переважної участі коштів транснаціональних бізнесових корпорацій.

Література:

1. Антикорупційне законодавство: міжнародні стандарти та їх запровадження в Україні: метод. посіб. / укл. В.І. Григор’єв, М.А. Микитюк, Г.О. Гончарук. – К. : КМДА, 2013. – 92 с.

2. Лавренюк Ю.Ф. Пріоритетні напрями антикорупційної політики України / Ю.Ф. Лавренюк // Державне управління. – 2014. – 1(1). – С. 35-37.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота