ФІНАНСОВИЙ ОБЛІК ЕЛЕКТРОННИХ ГРОШЕЙ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ФІНАНСОВИЙ ОБЛІК ЕЛЕКТРОННИХ ГРОШЕЙ

25.11.2019 22:01

[Секція 4. Бухгалтерський облік, аналіз і аудит]

Автор: Гринчук Мар’яна Іванівна, магістр, Чернівецький національний університет ім. Ю. Федьковича


Розвиток безготівкових розрахунків і особливості їх бухгалтерського обліку досліджували такі учені: Агафонова Н. В., Ануреєв С. В., Вуд Ф., Єфімова Ф. Ф., Блейк Д., Бригхем Е., Глен А. Уэлш, Дубер M.

Загальні засади емісії та здійснення операцій з використанням електронних платіжних засобів регулюються нормами Законів України «Про Національний банк України», «Про банки і банківську діяльність», «Про платіжні системи та переказ коштів в Україні», Положення про порядок емісії електронних платіжних засобів і здійснення операцій з їх використанням, затвердженого постановою Правління Національного банку України від 05 листопада 2014 року № 705, іншими законодавчими актами України.

Визначення терміну «електронні гроші» у вітчизняній фінансовій практиці міститься в постанові НБУ № 481 «Положення про електронні гроші», згідно якої останні «це одиниці вартості, які зберігаються на електронному пристрої, приймаються як засіб платежу іншими, крім емітента, особами і є грошовим зобов'язанням емітента» [1].

Розповсюдження електронних грошей зумовлюється такими економічними факторами, як низька собівартість їх звернення, і позаекономічних факторів – наприклад, зручність для споживача при здійсненні розрахунків.

Користувачем електронних грошей вважають фізичну особу або суб’єкта господарювання, які є власниками електронних грошей і мають право використовувати їх для придбання товарів і здійснення переказів [2].

З точки зору бухгалтерського обліку, електронні гроші класифікують як інші кошти, остільки вони хоч і відмінні від звичайних грошей, проте легко у них конвертуються. Для обліку електронних грошей Планом рахунків передбачено рахунок 33 «Інші кошти» [3].

Нa субрахунку 335 «Електронні гроші, номіновані в національній валюті» відображаються операції з електронними грошима, які здійснюються комерційними агентами тa користувачами, відповідно дo нормативно-правових актів Національного банку України тa правил використання електронних грошей, узгоджених з Національним банком України.

Інформація про рух грошових коштів в «Балансі (Звіті про фінансових стан)» наводиться в II розділі активу (ряд. 1165). Крім того інформація про наявні грошові кошти наводиться і в Примітках до річної звітності (розділ 6, рядки 640 - 690).

Що стосується податкового обліку, то зарахування електронних грошей в електронний гаманець, так само як і виведення з нього до жодних наслідків не призводить, адже відбувається обмін гривні на електронні еквіваленти. Датою виникнення ПДВ – зобов’язань за операцією постачання товару з оплатою електронними грошима буде дата відвантаження товару, адже зарахування коштів від покупця в цьому випадку не відбувається. За придбаними товарами (роботами, послугами), покупець має право на податковий кредит з ПДВ. При цьому датою віднесення сум податку до податкового кредиту згідно з Податковим кодексом України є дата отримання товарів, послуг [4].

У Таблиці 1 наведено типову кореспонденцію з обліку електронних грошей у користувача.




Електронні гроші у сучасному світі мають чимало переваг, а саме:

- електронні гроші неможливо підробити. Захист криптографічними алгоритмами та електронними засобами (використання SSL-протоколу з кодовим ключем 128-bit) вартий уваги;

- будь-який користувач може безкоштовно відкрити власний електронний рахунок;

- наявність додаткової функції, такої як, керування електронним гаманцем із фіксованої IP-адреси, повідомлення про здійснення операції через SMS, e-mail тощо;

- переважно жодної абонплати за користування електронним гаманцем не вносять, а перераховують виключно комісію під час здійснення переказів та переказ коштів відбувається майже миттєво;

- незалежно від місця знаходження користувач може здійснювати зі своїм рахунком будь-які фінансові операції, основне наявність доступу до мережі Інтернет. 

Отже, електронні гроші є зручним розрахунковим засобом, за допомогою якого можна купувати товари, сплачувати послуги, отримувати оплату за виконану роботу, не відходячи від комп'ютера. Такі операції стали реальними завдяки появі електронних платіжних систем. Сьогодні є чимало електронних платіжних систем мережі Інтернет. Серед найбільших можна виокремити:

1. українські: ГлобалМані, EasyPay, LiqPay, iPay.ua, Простір;

2. міжнародні: PayPal, Skrill, Neteller, Perfect Money, ChronoPay, WebMoney, Яндекс.Деньги, Qiwi, RBK Money, PayCash.

Література:

1. Про електронні гроші в Україні: положення НБУ від 04.11.2010 р. № 481. [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://zakon2.rada.gov.ua

2. Постанова Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України з питань регулювання випуску та обігу електронних грошей № 481 від 04.11.2010  [Електронний ресурс]. - Режим доступу: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1336-10

3. Інструкція про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань і господарських операцій підприємств і організацій, затверджена наказом Міністерства фінансів України № 291 від 30 лист. 1999 р. [Електронний ресурс] / Верховна Рада України. – Режим доступу : http://www.rada.gov.ua.

4. Податковий кодекс України № 2755-VІ від 2 груд. 2010 р. [Електронний ресурс] / Верховна Рада України. – Режим доступу : http://www.zakon.rada.gov.ua.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота