БЕЗОПЛАТНА ПРАВОВА ДОПОМОГА У ФРАНЦІЇ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

БЕЗОПЛАТНА ПРАВОВА ДОПОМОГА У ФРАНЦІЇ

26.11.2019 20:41

[Секція 4. Кримінальне право. Кримінальне процесуальне право. Криміналістика. Кримінологія. Кримінально-виконавче право. Судоустрій. Правоохоронні органи, прокуратура та адвокатура]

Автор: Якимцова Олександра Дмитрівна, студентка 2 курсу Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого


Сучасна французька адвокатура є яскравим прикладом злагодженої системи, що увібрала в себе лише найкращі традиції минулих віків. Від самого початку до наших днів цей інститут вирізняється високим рівнем самоорганізації, чіткою регламентацією їхньої професійної діяльності та професійною етикою.

Законодавством Франції передбачено обов’язок надання адвокатами безоплатної правової допомоги. У Парижі приблизно 27 тисяч жителів щороку одержує такі консультації. Виникає чимало проблем й у наданні безоплатної або пільгової правової допомоги. Так, число осіб, які користуються нею у цивільних справах, постійно зростає. Однак, винагорода в цих випадках є досить скромною і виплачується з чималим проміжком у часі. У деяких департаментах Франції, де допомога надається на пільгових засадах, вона складає 50% усіх цивільних справ. Сьогодні адвокати ставлять питання про перегляд ставок винагороди і створення таких механізмів, які виключали б затримку оплати і неузгодженість дій колегій та держави. Пропонується також створити спеціальний фонд оплати праці адвокатів, які допомагають тим, хто має право на пільги.

Державам слід приділяти особливу увагу забезпеченню незалежності адвокатів, які надають БПД, від міліції та прокуратури. В Принципах і керівних настановах ООН наголошується на важливості того, щоби такі адвокати виконували свою роботу «вільно і незалежно», без втручань держави.

Система органів, на які відповідають за дотримання права на безоплатну правову допомогу включає:

• Міністерство юстиції Франції. В рамках Генерального секретаріату міністерства функціонує Служба з доступу до права та допомоги жертвам. Вона складається з трьох підрозділів: бюро з правової допомоги; бюро з доступу до права; бюро з допомоги жертвам. Перераховані структури займаються розробкою і скеровуванням правової політики щодо надання безоплатної правової допомоги, напрацюванням регуляторних актів у цій сфері, співпрацюють із радами департаментів у питаннях створення пунктів доступу до права та будинків правосуддя та права;

• Пункти доступу до права, які виконують функцію надання первинних юридичних консультацій. До них звертаються переважно із трудових, сімейних та міграційних питань. За сферою поширення вони охоплюють всі департаменти Франції, окрім чотирьох. В пунктах доступу до права можна отримати консультацію адвокатів, медіаторів, нотаріусів та судових виконавців. 

• Будинки правосуддя та права. Виконують ту саму функцію, що й пункти доступу до права, однак, мають розширене коло осіб, які надають юридичні консультації. В будинках правосуддя та права можна отримати також консультації від представників суду та прокуратури;

• Бюро з надання безоплатної правової допомоги. Завданням бюро з надання правової допомоги є прийняття рішення про надання або відмову в наданні безоплатної правової допомоги в рамках розгляду кримінальної або цивільної справи в суді. Система бюро використовується і у справах щодо надання безоплатної правової допомоги в адміністративних справах. Рішення приймається на підставі поданих документів про майновий стан особи, довідок про доходи та ін. При таких бюро діє апарат, який приймає та обробляє заявки щодо отримання безоплатної правової допомоги, та комісії, які розглядають такі заявки і безпосередньо приймають рішення про надання, часткове надання та відмову у наданні безоплатної правової допомоги. При кожному бюро функціонує декілька комісій, які складаються з представників адвокатури, міністерства юстиції, суду та громадськості. Строк прийняття рішення - шістдесять днів. Якщо рішення позитивне, то від бюро здійснюється запит до колегії адвокатів про призначення захисника. Після завершення надання правової допомоги, що оформляється відповідною довідкою від адвоката, здійснюється асигнування державою коштів в оплату надання правової допомоги відповідне бюро.

• На випадок нагальної необхідності у наданні правової допомоги існує окремий порядок її надання: працівник поліції зобов’язаний повідомити про факт затримання особи прокуратуру та колегію адвокатів, яка протягом двох годин надсилає затриманій особі адвоката. За наслідками надання «невідкладної» правової допомоги адвокатом складається про це акт, в якому вказується інформація про майновий стан особи. Ці дані перевіряються в бюро з надання правової допомоги і у випадку відповідності майнового стану особи критеріям надання безоплатної правової допомоги приймається рішення про оплату наданих адвокатом послуг за рахунок державного бюджету.

Незважаючи на не завжди сприятливі в історичному аспекті соціально політичні умови суспільного життя Франції, стан адвокатів залишався завжди незалежним від політичного життя, стійким і згуртованим. Отже, увесь шлях, пройдений французькою адвокатурою, забезпечив своїй спільноті високий рівень незалежності, повагу та довге існування. Сучасна адвокатура зазнає «нове переродження» зі збереженням усіх найкращих традицій, ефективність яких підтвердилась часом. Розвиток адвокатури Франції може послугувати розвитку української адвокатури, посприяти її самоорганізації, яка, можливо, через багато років послужить зразком комусь іще.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота