ЗАХИСТ ПРАВА ВЛАСНОСТІ ЦИВІЛЬНО-ПРАВОВИМИ СПОСОБАМИ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ЗАХИСТ ПРАВА ВЛАСНОСТІ ЦИВІЛЬНО-ПРАВОВИМИ СПОСОБАМИ

26.11.2019 21:41

[Секція 3. Цивільне та сімейне право. Цивільне процесуальне право. Комерційне право. Житлове право. Зобов’язальне право. Міжнародне приватне право. Трудове право та право соціального забезпечення]

Автор: Динник Олександр Анатолійович, студент 2 курсу магістратури, Миколаївського інституту права Національного університету «Одеська юридична академія»


Цивільно-правовий інститут права власності є провідним у будь-якій правовій системі. Право власності сьогодні визнане у цивілізованому світі як природне право кожної особи. Відповідно до Конституції України – ніхто не може бути протиправно позбавлений права власності, право власності є непорушним [1]. Формування України, як демократичної, соціальної, правової держави, для якої людина, її життя, здоров'я, честь, гідність, недоторканість і безпека є найвищою соціальною цінністю, висуває на перше місце захист її прав, свобод і охоронюваних законом інтересів. Власність є головним регулятором економічних і соціальних відносин. Одним із основних завдань держави є дієвий захист прав власника. 

Питання права власності та захист права власності є обєктом дослідження багатьох вчених (О. Дзера, І. Дзера, Р. Майданик, І. Спасибо-Фатєєва, О. Підопригора, Я. Шевченко) проте залишаються актуальними.

Захист цивільних прав розглядається як правомірна реакція учасників цивільних відносин, суспільства і держави на порушення, невизнання або оспорювання суб’єктивного права [2, с.17].

Е.О. Харитонов зазначає, що засоби захисту – це охоронні засоби примусового впливу, спрямовані на захист прав і правопорядку, припинення дій, що порушують право, і поновлення правового стану, що існував до порушення, примусове виконання обов’язків, які застосовуються до суб’єкта незалежно від його вини і, як правило, не тягнуть додаткових для нього обов’язків або некомпенсованих обтяжень (останнє притаманно засобам відповідальності) [3,c.243]. Поняття «захист права власності» у спеціальному значенні охоплює комплекс правових засобів, що застосовуються судом, компетентними органами держави, місцевого самоврядування або самим власником (самозахист). Такий захист гарантованим державою, носить загальний характер, передбачає рівність усіх власників і повноту захисту.

Традиційно способи захисту права власності поділяють на : речово-правові і зобов’язальні. Враховуючи ту обставину, що є засоби, що важко розподілити до тієї чи іншої, науковці пропонують і іншу класифікацію. Так І.О. Дзера у першу групу відносить: віндикаційний і негаторний позови; до другої (допоміжні речово-правові) – позов про визнання права власності, позов про виключення майна з опису; до третьої – засоби захисту в договірних відносинах і деліктних зобов’язаннях, позови про повернення безпідставно отриманого чи збереженого майна; до четвертої (спеціальні засоби захисту) – позови про визнання правочину недійсним, позови про захист прав співвласників, захисту прав власності осіб, що визнані судом безвісно відсутніми або є оголошеними померлими, позови про визнання неправомірними актів органів влади та місцевого самоврядування, тощо [4, c.185].

Обираючи той чи інший спосіб захисту власник керується своїми уявленнями про ефективність того чи іншого способу захисту, це його право, а не обов’язок, проте важливим є чітке уявлення про характер порушення права.

Так, у разі втрати володіння річчю, спосіб захисту буде залежати від того внаслідок чого власник його втратив і чи збереглася ця річ в натурі. Якщо річ вибула із володіння власника поза його волею, збереглася у натурі – мова йдеться про віндикацію.

Віндикаційний позов це позов неволодіючого власника до володіючого не власника. Якщо ж річ була передана власником особі за цивільно-правовим договором, знищена – застосовуватися повинні зобов’язально-правові способи захисту права власності (виконання зобов’язання в натурі – повернення речі, що знаходиться у орендаря; відшкодування завданих збитків). 

Щодо негаторного позова, то він теж має свої особливості, з ним може звернутися власник чи титульний володілець у випадку, коли здійсненню його провомочностей щодо користування чи розпорядження чиняться перешкоди, що не пов’язані з вибуттям речі із володіння.

Позов про визнання права власності як спосіб захисту застосовується у випадках : невизнання права іншими особами, оспорювання права власності, втрата документа, що засвідчує право власності, за давністю володіння, визнання права власності на безхазяйне нерухоме майно. Кожна з цих підстав має свої особливості. Якщо право не визнається чи оспорюється, то для визнання права не має значення у кого знаходиться це майно у володінні, проте для визнання права власності за набувальною давністю умовами є тривале, відкрите, безперервне володіння і користування майном. Тож можемо зробити висновок – для дієвого захисту права власності, а це запорука економічної і соціальної стабільності в державі, необхідно визначати характер порушеного права власності; які повноваження власника втрачені, які правові зв’язки між власником і порушником (правовідносини), збереглася річ в натурі чи її пошкоджено або знищено

Література:

1. Конституція України: Закон України // Відомості Верховної Ради України. – 1996. - №30. – Ст.141.

2. Бобух С.І. Захист цивільних прав та інтересів: (проблеми теоретичної обґрунтованості сучасного понятійного апарату) // Адвокат. – 2010. – № 1. – С. 17-19.

3. Харитонов Є.О., Харитонова О.І. Цивільні правовідносини : моногр. /Є.О.Харитонов, О.І.Харитонова. – 2-ге вид., перероб. і доп. – Одеса: Фенікс, 2011. – 456с.

4. Дзера О., Дзера І.Віндикаційний позов у теорії та судовій практиці //Право України, 2014. — № 2. – 180 – 195с.


________________

Науковий керівник: Ємельянова Людмила Василівна, Миколаївський інститут права Національного університету "Одеська юридична академія"




Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота