МЕДІАЦІЯ ЯК АЛЬТЕРНАТИВНИЙ СПОСІБ ВИРІШЕННЯ ДІЛОВИХ КОНФЛІКТІВ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

МЕДІАЦІЯ ЯК АЛЬТЕРНАТИВНИЙ СПОСІБ ВИРІШЕННЯ ДІЛОВИХ КОНФЛІКТІВ

10.12.2019 19:48

[Секція 7. Господарське право. Господарське процесуальне право. Фінансове право. Банківське право]

Автор: Меленцова Ольга Володимирівна, кандидат економічних наук, доцент кафедри економічної теорії та економічних методів управління, Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна; Рябовол Дмитро Анатолійович, студент 5 курсу економічного факультету, кафедра економічної теорії та економічних методів управління, Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна


Ключові слова: медіація, підприємництво, ділові конфлікти, альтернативні методи вирішення конфліктів.

Справедливий і ефективний механізм вирішення конфліктних ситуацій та суперечностей, є одним з найважливіших елементів будь-якого сучасного цивілізованого суспільства і основою його добробуту. Безумовно, перш за все в ролі такого механізму варто уявити судову систему тієї чи іншої держави, а також пов'язані з цим аспекти захисту інтересів і прав громадян. Однак, в даний час все частіше на арену як політичних, так і економічних протистоянь, виходить посередник (медіатор) – третя нейтральна сторона, яка не є частиною великої судової системи, але завданням якої є допомога у вирішенні конфліктів на взаємовигідних для сторін умовах [1].

Сам процес медіації можна розглянути за допомогою поділу його на окремі етапи. Таким чином, першим етапом варто відзначити процес стимулювання з боку медіатора взаємного розуміння сторін, а також виділення окремих елементів конфлікту та їх опису кожною стороною зі своєї точки зору.

Завершальним етапом в проведенні процесу медіації (як альтернативи судовому розгляду), є написання угоди на сформованих сторонами умовах, яка потім офіційно засвідчується адвокатом [2]. Варто відзначити, що на відміну від судових процесів, медіація є суто конфіденційним механізмом, і її завданням багато в чому є недопущення розростання конфлікту до етапу, коли буде необхідне проведення відкритого судового розгляду. Крім цього, такий спосіб улагодження конфліктів як медіація, є менш витратним в порівнянні з можливими судовими процедурами.

На сьогодні процес медіації в бізнесі часто відбувається з приводу об'єктів нерухомості (наприклад, суперечки за умовами контракту), а також стосовно оплати праці найманих працівників. В умовах сучасного науково-технічного прогресу існують також онлайн-платформи, що дозволяють двом сторонам (у разі неможливості їх спільної присутності за одним столом), взаємодіяти на віддаленій основі та досягти певних домовленостей по вирішенню суперечок.

Наприклад, платформа Cybersettle дозволяє проводити процес медіації стосовно фінансових аспектів. Так, якщо має місце випадок незгоди з цінового питання, сторони можуть скористатися цією платформою, відіславши свої пропозиції медіатору, однак при цьому не знаючи ціну іншого учасника. У свою чергу, Cybersettle в ролі третьої нейтральної сторони вирішує, чи знаходиться діапазон пропозицій учасників конфлікту в інтервалі, в якому можливо буде досягти загального рішення, і які додаткові ініціативи для цього будуть потрібні.

У більш складних випадках, сторонам часто має сенс звернутися особисто до професійного медіатора, який спеціалізується в певній сфері – будь то суперечки з приводу об'єктів нерухомості, ціноутворення товарів і послуг, процесу банкрутства або оподаткування. Однією з провідних онлайн-платформ, що надає доступ до бази професійних медіаторів, є Mediate.com зі щомісячною аудиторією понад 218 тис. чоловік (на листопад 2019) [3].

Слід привести приклад успішного проведення медіації на практиці. Власник невеликого бізнесу звернувся до медіатора з приводу вирішення конфлікту, пов'язаного з контрактом, що стосується послуг по залученню нових клієнтів сторонньою фірмою. Спочатку він розповсюджувався на період 12 місяців, з фіксованою платою за місяць користування послугами. Однак, власник невеликого бізнесу, не до кінця розуміючи суть всіх умов контракту, поступово підвищував кількість запитуваних їм послуг. Насправді, таким чином він по суті створював нові 12-місячні контракти, і таким чином через це непорозуміння його рахунок до сплати перевищив $4000 [4]. За допомогою медіації йому вдалося залагодити даний спір і вийти зі співпраці, не зазнавши при цьому значних збитків.

В іншому випадку, фермер придбав у постачальника спецтехніки трактор для обробки своїх полів, проте вже зовсім скоро була виявлена значна несправність, пов'язана перш за все з браком виробника. Однак, дилер не захотів зробити обмін, і довгий час відмовлявся навіть виходити на контакт з покупцем. Фірма Victorian Small Business Commission (Австралія) виступила в ролі медіатора, і з її допомогою вдалося досягти взаємно вигідних домовленостей, завдяки чому фермер повернув несправну техніку [4].

Таким чином, серед основних переваг медіації в порівнянні з судовим розглядом і іншими «традиційними» способами вирішення в тому числі ділових конфліктів, можна відзначити невеликі тимчасові витрати і неформальний характер, що пояснює, чому багато невеликих підприємств вибирають саме цей спосіб представлення своїх інтересів [5]. Також важливим є той факт, що обидві сторони мають можливість брати участь у виборі медіатора, тоді як вибір судді і присяжних є неможливим.

Однак, що стосується основних недоліків, то тут перш за все варто зауважити необхідність сторін цілком покладатися на професіоналізм нейтральної сторони – медіатора. Не варто заперечувати, що можливим є випадок, коли медіатор буде упереджено ставитися до однієї зі сторін, що в підсумку призведе до несприятливого для неї рішення.

Література:

1. Rahman K. Mediation and Mediator Skills: A Critical Appraisal. URL: https://www.researchgate.net/publication/316918509_Mediation_and_Mediator_Skills_A_Critical_Appraisal  (дата звернення 03.12.2019)

2. What Is Mediation And How Does It Work? FindLaw. URL: https://corporate.findlaw.com/litigation-disputes/what-is-mediation-and-how-does-it-work.html (дата звернення 04.12.2019)

3. Mediate.com October 2019 Overview. SimilarWeb. URL: https://www.similarweb.com/website/mediate.com?utm_source=addon&utm_medium=chrome&utm_content=header&utm_campaign=cta-button&from_ext=1#overview (дата звернення 04.12.2019)

4. 3 examples of mediation in action helping small businesses. Wilson Porter & Associates. URL: http://wilsonporter.com/news/business-solutions-news-and-advice/3-examples-of-mediation-in-action-helping-small-businesses/ (дата звернення 04.12.2019)

5. Woodward-Smith M. Mediation – Advantages and Disadvantages. URL: https://www.systech-int.com/mediation/ (дата звернення 05.12.2019)



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота