ПРІОРИТЕТНІ НАПРЯМИ УДОСКОНАЛЕННЯ МИТНОГО РЕГУЛЮВАННЯ ЗЕД ВІДПОВІДНО ЗОБОВ’ЯЗАНЬ УКРАЇНИ З УГОДОЮ ПРО АСОЦІАЦІЮ З ЄС - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ПРІОРИТЕТНІ НАПРЯМИ УДОСКОНАЛЕННЯ МИТНОГО РЕГУЛЮВАННЯ ЗЕД ВІДПОВІДНО ЗОБОВ’ЯЗАНЬ УКРАЇНИ З УГОДОЮ ПРО АСОЦІАЦІЮ З ЄС

10.12.2019 19:54

[Секція 5. Адміністративне право. Адміністративне процесуальне право. Митне та податкове право. Муніципальне право]

Автор: Квеліашвілі Ірина Миколаївна, кандидат наук із державного управління, Університет митної справи та фінансів, м. Дніпро; Борисенко Микита Андрійович, студент, Університет митної справи та фінансів, м. Дніпро


Пріоритетним напрямком удосконалення законодавчої системи України є її адаптація до законодавства Європейського Союзу. Це зумовлено сьогоднішніми тенденціями України у веденні зовнішньої політики, а саме бажання повноцінного вступу до ЄС. Угода про асоціацію з Європейським союзом, підписаної 21 березня 2014 року (далі за текстом - Угода), яка заміняє Угоду про партнерство та співробітництво між Україною і Європейськими Співтовариствами та їх державами-членами від 14 червня 1994 р., дає змогу перейти від партнерства і співробітництва до політичної асоціації та економічної інтеграції. Зокрема, Угода містить комплексну програму адаптації регуляторних норм у сферах, пов'язаних з торгівлею, до відповідних стандартів ЄС. Це дозволить значною мірою усунути нетарифні (технічні) бар'єри у торгівлі між Україною та ЄС та забезпечити розширений доступ до внутрішнього ринку ЄС для українських експортерів і навпаки — європейських експортерів до українського ринку. Таким чином поглиблена та всеохоплююча зона вільної торгівлі має забезпечити поступову інтеграцію економіки України до внутрішнього ринку ЄС.

Метою адаптації законодавства України до законодавства ЄС є досягнення відповідності правової системи України acquiscommunautaire з урахуванням критеріїв, що висуваються Європейським Союзом до держав, які мають намір вступити до нього. Під acquiscommunautaire розуміється правова система Європейського Союзу, яка включає акти законодавства ЄС, прийняті в рамках Європейського співтовариства, Спільної зовнішньої політики та політики безпеки і Співпраці у сфері юстиції та внутрішніх справ.

Так, відповідно до статті 84 Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським Співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони (далі – Угода), українське митне законодавство має поступово наближуватися до митного законодавства ЄС на основі принципу найкращих зусиль, при цьому, одним із етапів адаптації є запровадження в Україні інституту авторизованого економічного оператора (далі – АЕО), аналогічного тому, що функціонує в ЄС. Інститут АЕО було запроваджено Всесвітньою митною організацією у 2005 році шляхом ухвалення Рамкових стандартів безпеки і полегшення світової торгівлі.

Статус АЕО підтверджує найвищий ступінь довіри митниці до підприємства і, як наслідок, дає можливість застосовувати найбільший перелік спеціальних спрощень та користуватися перевагами під час здійснення митних формальностей щодо товарів, які переміщуються такими підприємствами. 

Позитивним кроком у сфері адаптації митного законодавства України до митного законодавства ЄС стало прийняття 13 березня 2012 р. Митного кодексу України у новій редакції (набрав чинності 1 червня 2012 р.). Але сучасний Митний кодекс потребує змін в умовах реалізації зобов`язань, взятих на себе Україною при підписанні Угоди про асоціацію з ЄС, зокрема введення інституту авторизованого економічного оператора та запровадження його функціонування (Закону про внесення змін до Митного кодексу України щодо деяких питань функціонування авторизованих економічних операторів № 141-IX від 02.10.2019 р.)

Крім того, з метою наближення законодавства України у сфері митного регулювання ЗЕД до положень Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, а також його приведення у відповідність до Митного кодексу ЄС, Делегованим актом (Регламент № 2446/2015) й Імплементаційним актом (Регламент № 2447/2015) постановою Кабінету міністрів України від 25 жовтня 2017 року № 1106 затверджено План заходів, в якому визначено перелік завдань та заходів з їх виконання.

Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 05 липня 2019 року № 542-р затверджено План заходів щодо реалізації концептуальних напрямів реформування системи органів, що реалізують державну митну політику. 

Одним із основних завдань удосконалення митного регулювання ЗЕД є приєднання України до спільної транзитної процедури ЄС/ЄАВТ та створення транзитної системи, яка підтримує ефективний митний контроль, використовує сучасні технології під час здійснення контролю за доставкою товарів.Цього можна досягти шляхом приєднання до Конвенції про спрощення формальностей у торгівлі товарами від 22 травня 1987 р. і Конвенції про спільну транзитну процедуру від 20 травня 1987 року. 

Конвенція про спрощення формальностей у торгівлі товарами – це Конвенція укладена між Європейським економічним співтовариством та Республікою Австрія, Республікою Фінляндія, Республікою Ісландія, Королівством Норвегія, Королівством Швеція й Швейцарською  Конфедерацією про спрощення формальностей у торгівлі товарами від 22.05.1987, сприяла розробці і застосуванню єдиних форм документів, що застосовувалися в митній, податковій і інших сферах, а також установлені єдині стандарти зі спрощення адміністративних процедур у торговельній діяльності у межах ЄС. На момент підписання Конвенції Європейське Співтовариство вже прийняло рішення про введення в дію при зовнішній торгівлі єдиного для ЄС адміністративного документа з 1 січня 1988 року. 

Конвенція встановлює заходи зі спрощення формальностей у торгівлі товарами між сторонами Конвенції і третіми країнами, зокрема шляхом уведення Єдиного адміністративного документа (ЄАД). ЄАД підлягає використанню при будь-якій процедурі, пов'язаній з експортом, імпортом і транзитом, незалежно від виду і походження товарів. У залежності від обставин, ЄАД виступає в якості митної декларації або податкового документу про експорт, транзит або імпорт товарів.

Конвенція про спільну транзитну процедуру являє собою базовим міжнародним договором між Європейським союзом та європейськими країнами, які є учасницями Конвенції про спрощення формальностей у торгівлі товарами. Вона містить певні специфічні механізми приєднання до неї третіх країн, тобто країн, що не є членами ЄС або ЄАВТ. Це детально прописана система правових норм, що регулює особливості транзитних перевезень товарів третіх країн, з одного боку, і товарів Європейського союзу та країн-учасниць Конвенції, з іншого боку. Конвенцією визначені принципи співробітництва й взаємодопомоги митних служб країн-учасниць Конвенції.

Згадані конвенції були і на сьогодні залишаються інструментами регіонального співробітництва, приєднання до яких буде сприяти:

- розвитку взаємного прозорого торговельного середовища. Забезпечення того, що відповідне законодавство та процедури, а також адміністративна та виконавча спроможності митної адміністрації, відповідатимуть цілям ефективного контролю та підтримці спрощення законної торгівлі загалом, посилюючі при цьому безпеку та запобігання шахрайству;

- подальшому розвитку митного законодавства України та його імплементаційних положень відповідно до міжнародних інструментів та стандартів, які застосовуються у митній сфері та торгівлі, включаючи ті, які розроблені ЄС, Світовою Митною Організацією (зокрема Оновлена Кіотська Конвенція), СОТ, ООН (наприклад Конвенція щодо гармонізації прикордонного контролю 1982 року);

- співробітництву щодо впровадження сучасних технологій митного контролю, що базуються, зокрема на вибірковому та такому, що оснований на ризикові, контролі та спрощених процедурах випуску товарів та контролю після розмитнення, та функціонуванні «електронної митниці» як такої, розширення сфери застосування автоматизованої системи управління ризиками (впровадження профілів та індикаторів ризику, орієнтованих не лише на визначення конкретних параметрів (наприклад, вартості, ваги, коду товару згідно з УКТЗЕД), а і на інші характеристики і параметри товару). У свою чергу, перегляд та оптимізація застосування систематичних, комплексних, гнучких та послідовних процедур митного контролю на основі аналізу ризиків буде сприяти розробленню стандартних алгоритмів дій працівників митниці під час виконання заходів контролю, передбачених автоматизованою системою управління ризиками (виключити розділення на обов’язкові/необов’язкові заходи та можливість прийняття інспектором рішення про виконання/невиконання як корупційний фактор).

Отже, важливим напрямом для України на шляху до європейської інтеграції є гармонізація митного законодавства, уніфікація митних правил та спрощення митних процедур, що створює належні умови економічного розвитку країни.

Література:

1. Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони: угода № 984-011 від 27.06.2014//Офіційний вісник України від  26.09.2014 р. № 75, том 1, стр. 83, ст. 2125.

2. Про виконання Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони: постанова Кабінету міністрів України від 25 жовтня 2017 року № 1106//Офіційний вісник України від 27.03.2018 р. № 24, стор. 27, стаття 852, код акта 89489/2018.

3. Конвенція про спрощення формальностей у торгівлі товарами від 20.05.1987 № 987-012// Офіційний вісник Європейського союзу/L 134 /, стор. 2.

4. Конвенції про спільну транзитну процедуру від 20 травня 1987 року № 994¬_001-87// Офіційний вісник Європейського союзуот 13.08.1987  / L 226 /, стр. 2.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота