ВИКОРИСТАННЯ ПРОГРАМНИХ ЗАСОБІВ ДЛЯ УПРАВЛІННЯ ПРОЕКТАМИ У БУДІВНИЦТВІ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ВИКОРИСТАННЯ ПРОГРАМНИХ ЗАСОБІВ ДЛЯ УПРАВЛІННЯ ПРОЕКТАМИ У БУДІВНИЦТВІ

13.12.2019 10:45

[Секція 2. Менеджмент]

Автор: Денисенко Максим Олександрович, Запорізький національній університет


На сьогодні будівельний бізнес все більш активно використовує інформаційні технології та спеціалізоване програмне забезпечення.

Системи автоматизованого проектування (далі – САПР) і геоінформаційні системи (далі – ГІС) були створені для управління проектною документацією, що в свою чергу забезпечується швидкістю обробки даних та контролем кошторису. Саме кошторисні системи і відіграють важливу роль даючи точну інформацію, ця програма і будує ціну проекту. Але не може дати нам іншої не менш важливої для реалізації проекту інформації, а саме щодо календарного графіку. 

Для вирішення всіх завдань управління проектами був розроблений спеціальний тип програмного забезпечення – системи календарного планування та контролю реалізації проектів, або системи управління проектами (далі – СУП) [4].

Зазвичай, системи управління проектами поділяють на види: для потреб невеликих компаній – системи початкового рівня, і ті що використовуються для координації великих проектів, а також мультипроектного управління – професійні системи управління проектами. Вибір програмного продукту залежить, насамперед, від того, наскільки важкий проект та його мета.

Щоб обрати оптимальний програмний продукт для управління проектами, необхідно чітко уявляти функції та вимоги, котрі потрібні команді проекту. 

Отже, на сьогодні найбільш вживаними на території країн СНД є такі програмні засоби у сфері менеджменту: Microsoft Project, Open Plan Professional, Spider Project, Sure Trek Project Manager, Primavera Project Planner (P3), Time Line, CA Super Project, Project Scheduler, Turbo Project, Artemis Views. [3]

Але найпоширенішими вважаються Microsoft Office Project 2003.

Ці програми забезпечують майже всі процеси контролю при реалізації проекту і підтримку основних процесів тимчасового, ресурсного і вартісного планування і методу критичного шляху, контролю на основі алгоритмів мережевого планування, методу освоєного обсягу і т.п. 

Далі розглянемо три стадії використання систем управління проектами у будівельній галузі інвестиційного процесу [1].

Передінвестиційна стадія, як правило, відрізняється відсутністю точної та докладної інформації про проект. 

На стадії тендерних торгів використання систем управління проектами дає змогу підрядним організаціям вирішувати завдання розробок. 

Стадія реалізації проекту системи управління проектами розкриває свій потенціал раціоналізації будівництва. 

А вже подальша робота над проектом буде обов’язково включати в себе підхід до складання розкладів; вибір рівня деталізації; вибір моделі управління. 

А також дуже важливо чітко розуміти задачі, що ставляться до процесу розробки проекту управління будівництвом. 

Стадія завершення проекту – цей етап є найбільш напруженою частиною всього проекту, оскільки саме у цей час потрібно завершити всі роботи, що може призвести до додаткових фінансових втрат.

У кожному проекті, котрий базується на вищеозначених методиках, найголовнішу роль грають саме данні: чим швидше вони були введені в систему, тим швидше було прийнято рішення щодо подальших дій та необхідності зміни стратегії реалізації проекту.

На даний час управлінська діяльність є стрімкою та неймовірно важливою ланкою функціонування будівельного підприємства. Тому, безумовно, така діяльність повинна бути найбільш ефективною. А для забезпечення ефективності можна використовувати чимало методів, одним з найважливіших і є використання сучасних інформаційних технологій. Існує чимало різновидів засобів обробки інформації, але всі вони призначені для пришвидшення передачі інформації, як в кількісному, так і в якісному аспектах, а це, в свою чергу, впливає на покращення проектної управлінської діяльності на підприємстві.

Література:

1. Білько А. П. Основи менеджменту : навчальний посібник.  Миколаїв : МНУ iм. В.О.Сухомлинського, 2009. 322 с.

2. Кириленко Г. В. Інвестиційний менеджмент будівництва. Київ : НКУ, 2003. 185 с.

3. Гордієнко І. В. Інформаційні системи і технології в менеджменті : навч.-метод. посіб. 2-ге вид., перероб. і доп. К. : КНЕУ, 2003. 259 с.

4. Жигалов В.Т., Шимановська Л.М. Основи менеджменту і управлінської діяльності. К .: Вища шк., 1994. 223 с.

5. Лапін Є.В., Павленко О.О. Інформаційні системи в менеджменті : навч. посіб. Суми : ВТД "Університетська книга", 2005. 488 с.

6. Карпович-Літвіненко І. О. Аніліз міжнародного досвіду управління проектами : матеріали наукової практичної конференції «Розвиток управління проектами в Україні» : Львів, 15 вересня 2015 р. : ЛІМ., 2015, С. 101-135.

7. Куц А.М. Роль сучасних технологій в економіці. Економіст.  2003.  №6.  С.34–45.

8. Федорів О. Інформаційні технології та корпоративне управління у XXI ст. Економіка України. 2004. № 2. С. 56–82.

________________ 

Науковий керівник: Клименко Світлана Євгенівна, кандидат економічних наук, Запорізький національній університет



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота