ЗАОЩАДЖЕННЯ ЯК ОДНЕ ІЗ ДЖЕРЕЛ ІНВЕСТИЦІЙ В МЕХАНІЗМІ ГРОШОВОГО РИНКУ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ЗАОЩАДЖЕННЯ ЯК ОДНЕ ІЗ ДЖЕРЕЛ ІНВЕСТИЦІЙ В МЕХАНІЗМІ ГРОШОВОГО РИНКУ

14.12.2019 16:15

[Секція 6. Банківська справа. Гроші, фінанси і кредит]

Автор: Якимець Владислав Сергійович, студент 3 курсу, кафедри економіко-математичного моделювання Чернівецького національного університету ім. Юрія Федьковича


Актуальність теми. В економічному житті суспільства явища заощаджень та інвестицій відіграють дуже важливу роль у збалансуванні грошового обороту, а також попиту і пропозиції на грошовому ринку. Заощадження відіграють важливу роль в інвестиційній політиці держави. Тому заощадження та інвестиції є складними та змістовними поняттями. 

Дану проблематику широко досліджували ряд іноземних та вітчизняних науковців, серед яких можна виділити таких як Дж. Кейнс, Т. Кізима, В. Нагайчук, Т. Одінцова, М.Савлук [3] та інші.

Мета даної роботи – дослідження форм та видів інвестицій і заощаджень в умовах ринкової економіки, їх прояви в економічній системі України, аналіз їх обсягів та їх роль в механізмі грошового ринку.

В ринковій економіці грошовий ринок являє собою сукупність операцій з короткотерміновим і довгостроковим позиковим капіталом. Основним джерелом утворення цього капіталу стають заощадження домогосподарств. Як правило, вони акумулюються фінансовими посередниками і передаються в позику функціонуючим товаровиробникам як інвестиції на ринковій основі. 

Успішне функціонування фінансового ринку в цілому та інвестиційного процесу, зокрема, неможливо уявити без заощаджень. Саме на фінансовому ринку заощадження трансформуються спочатку у фінансові, а згодом і у реальні інвестиції, які мають принести доходи для майбутніх заощаджень (рис. 1).

Таким чином, можемо припустити, що заощадження та інвестиції є взаємозалежними. Такої ж думки й інші науковці, які вважають, що заощадження є потенційними інвестиціями, а інвестиції виступають як реалізовані заощадження.




На жаль, в Україні інвестиційний потенціал населення не задіяний повною мірою. На думку експертів, більше 70% фінансових коштів від національного обсягу заощаджень фізичних осіб нагромаджується за межами кредитно-ощадної системи.

За результатами опитування населення щодо його поведінки у сфері заощаджень: 

• 33% громадян взагалі не тримають заощадження в банках; 

• 49% – мають незначну частину організованих заощаджень; 

• 7% – вкладають половину своїх заощаджень у банківські інструменти; 

• 11% – тримають більшу частину своїх заощаджень в банках.

У таблиці 1 відображена динаміка обсягу депозитів упродовж 2014-2018 років та їх співвідношення в національній та іноземній валютах. Проаналізувавши дані таблиці, бачимо, що обсяг депозитних вкладів домогосподарств у національній валюті у 2018 році зріс майже до 53,3 млрд грн. Починаючи з 2017 року, при формуванні заощаджень українці надавали перевагу вкладам у національній валюті. Обсяг гривневих депозитів населення у платоспроможних банках за останній рік збільшився на 4%, в той час як в іноземній валюті відбулося зниження обсягу депозитів на 4%. 




Висновки. Отже, заощадження домогосподарств є однією з важливих ланок в управлінні інвестиційними процесами. За нинішніх умовах саме вони можуть стати важливим інструментом для підвищення економічного розвитку. Функціонуючий нині механізм грошового ринку не здатний повною мірою самостійно забезпечити нагромадження необхідних заощаджень населення.

Література:

1. Депозити домашніх господарств. Статистичний бюлетень Національного банку України. 2018. URL: http://www.bank.gov.ua/statist/Electronic bulletin (дата звернення: 01.12.2019).

2. Крупа В.Р. Формування заощаджень домогосподарств та їх вплив на соціально-економічний розвиток країни. Вісник ОНУ імені І.І. Мечникова. 2013. Вип.1. С. 178–181.  

3. Савлук М. І. Гроші та кредит : підручник. Вид. 6-те, переробл. і допов. Київ : КНЕУ, 2011. 589 с. 



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота