ЗАРУБІЖНИЙ ДОСВІД У ФОРМУВАННІ ДЕРЖАВНОЇ ІННОВАЦІЙНО-ІНВЕСТИЦІЙНОЇ ПОЛІТИКИ В УКРАЇНІ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ЗАРУБІЖНИЙ ДОСВІД У ФОРМУВАННІ ДЕРЖАВНОЇ ІННОВАЦІЙНО-ІНВЕСТИЦІЙНОЇ ПОЛІТИКИ В УКРАЇНІ

16.12.2019 17:55

[Секція 1. Теорія та історія держави і права. Філософія права. Історія політичних і правових вчень]

Автор: Золотарьова Дар'я Романівна, студентка факультету менеджменту та маркетингу, Національний технічний університет України "Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського"; Пермінова Світлана Олександрівна, кандидат педагогічних наук, доцент кафедри менеджменту, Національний технічний університет України "Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського"


Сучасний розвиток економіки у провідних країнах світу забезпечується, у першу чергу, створенням державою сприятливого інвестиційного клімату для фінансування інноваційної діяльності, оскільки ті уряди, які підтримують безперервний розвиток інноваційних технологій у виробництві, веденні бізнесу, логістиці тощо стають світовими технологічними лідерами.

Аналізуючи досвід зарубіжних країн щодо регулювання державою інвестиційно-інноваційної активності економічних суб’єктів, можна виокремити наступні ключові напрями: баланс між прямими та непрямими методами стимулювання; стимулювання інноваційної діяльності малих та середніх підприємств; надання позик, у тому числі безвідсоткових; створення фондів впровадження інновацій зі страхуванням можливого комерційного ризику, резервних фондів інвестицій та популяризація амортизаційних пільг; звільнення від податку на прибуток для підприємств, які займаються виключно науково-дослідними роботами; покращення ефективності функціонування вільних економічних зон - звільнення від податків на певний термін підприємств, які там працюють над створенням інноваційної продукції; зниження ставок державних зборів для індивідуальних винахідників; безкоштовне ведення діловодства за заявками індивідуальних винахідників, безкоштовні послуги патентних посередників.

Передові країни світу, які досягли високих темпів економічного зростання за рахунок впровадження інноваційних технологій фінансують наукову діяльність в розмірі не менше 2% від значення ВВП [1].  

На відміну від державної політики фінансування науково-інноваційної діяльності в зарубіжних країнах, в Україні обсяги фінансової підтримки інноваційної діяльності в період 2016 - 2017 рр. зменшилися з 23229,5 млн. грн. до 9117,54 млн грн, при цьому частка фінансування інноваційної діяльності у співвідношенні до ВВП знизилася з 1,0% до 0,3%. У 2018 р. витрати на інновації збільшилися до 12180,1 млн. грн., у співвідношенні до ВВП – до 0,5%. Ці кошти розподілялися за такими напрями інноваційної діяльності як дослідження і розробки, внутрішні НДР, зовнішні НДР, придбання інших зовнішніх знань (придбання нових технологій), придбання машинного обладнання та програмного забезпечення та інші роботи, пов’язані зі створенням і впровадженням інновацій (інші витрати) (рис. 1).




За даними Державної служби статистики України (табл. 1), основним джерелом фінансування інноваційної діяльності залишаються власні кошти підприємств, хоча протягом 2016-2018 рр. спостерігається позитивна динаміка зміни витрат на інновації за рахунок коштів державного бюджету (витрати збільшилися з 179,0 млн. грн. до 639, 1 млн. грн).




Тому пріоритетними завданнями для нашої країни є формування економічної та правової бази для розроблення і впровадження інноваційних технологій у практичній сфері, створення сприятливих умов для реалізації інновацій та залучення міжнародних інвестиції, державна фінансова підтримка теоретичних і прикладних досліджень, забезпечення постійного розвитку та підвищення винахідницької активності населення. 

Література:

1. Скільки світ витрачає на дослідження та розробки [Електронний ресурс]. Режим доступу : https://landlord.ua/news/skilky-svit-vytrachaie-na-doslidzhennia-ta-rozrobky-infohrafika/

2. Наукова та інноваційна діяльність в Україні // Державна служба статистики України [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://www.ukrstat.gov.ua/. 



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота