ЗНАЧЕННЯ ОБ'ЄКТА ДЛЯ КВАЛІФІКАЦІЇ ЗЛОЧИНІВ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ЗНАЧЕННЯ ОБ'ЄКТА ДЛЯ КВАЛІФІКАЦІЇ ЗЛОЧИНІВ

16.12.2019 20:03

[Секція 4. Кримінальне право. Кримінальне процесуальне право. Криміналістика. Кримінологія. Кримінально-виконавче право. Судоустрій. Правоохоронні органи, прокуратура та адвокатура]

Автор: Страшко Олександр Павлович, курсант, Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ


Об'єкт злочину як елемент складу злочину має багатопланове кримінально-правове значення. Перш за все об'єктом злочину визначається соціальна сутність і суспільна небезпека діяння. Особливості та властивості об'єкта злочину дозволяють найбільш повно розкрити соціальний зміст злочину, його юридичні ознаки. Тільки точне знання об'єкта посягання уможливлює правильну юридичну оцінку злочинних дій і боротьби з ними. Практичне значення об'єкта полягає в тому, що як законодавець, так і суд дають соціально оцінку злочину, виходячи з соціальної цінності об'єкта, на який воно посягає.

За об'єктом посягання в багатьох випадках можна відмежувати злочин від дії, яка не є злочином, так як кримінальний закон охороняє не всі, а тільки найбільш важливі, основні суспільні відносини. Порушення громадських відносин, що не охороняються кримінальним законом, не утворюють склад злочину. Важливе значення має об'єкт посягання і для розмежування схожих злочинів при кваліфікації діяння. Якщо ви не впевнені, яке суспільні відносини було об'єктом посягання, то не відомо і про який злочин йдеться. Без з'ясування того об'єкта, на який було направлено злочинне діяння, не може бути з'ясовано соціальна сутність цього злочину, його суспільна небезпека і не може бути дана йому правильна юридична оцінка. Властивості об'єкта посягання дозволяє усвідомити зміст і ознаки інших елементів складу злочину. Різниця пояснюється в першу чергу особливостями об'єкта посягання, які в більшості випадків зумовлюють всю юридичну структуру злочину - способи його вчинення, що застосовуються при цьому знаряддя та інші ознаки його складу. Властивості об'єкта і предмета злочину показують, які способи посягання на них найбільш небезпечні, а які - небезпеки не представляють. Об'єкт посягання обумовлює не тільки виникнення кримінально-правового заборони, але і його юридичну структуру, межі і обсяг, коло заборонених дій, а також об'єктивні і суб'єктивні ознаки складу злочину. Об'єкт злочину має вирішальне значення для визначення матеріального поняття злочину. Без вказівки на ті суспільні відносини, які поставлені кримінальним законом під охорону, не може бути дано таке визначення. Це не простий формальний момент - в ньому укладено глибокий кримінально-правовий зміст. Матеріальна ознака в понятті злочин має важливе значення для з'ясування і висвітлення соціальної суті кримінального права, його класової ролі. З позиції об'єкта посягання, з точки зору соціальної спрямованості злочин можна визначити як передбачене кримінальним кодексом суспільно небезпечну зміну суспільних відносин. Залежно від соціальної сутності злочину і законодавчої конституції конкретного складу злочину роль об'єкта злочину його ознак в кваліфікації діяння буває різною. Для злочинів, які різняться лише по об'єкту, вона більш значна ніж для злочинів, об'єкти яких лише частково збігаються. Однак не залежно від цього, щоб уникнути помилки в кваліфікації діяння необхідно використовувати і ознаки об'єкта.

Отже, використання ознак об'єкта злочину для кваліфікації діяння викликає труднощі, обумовлене складністю суспільних відносин як об'єкта посягання і особливостями його злочинного зміни. У зв'язку з цим виникає необхідність розкрити зміст об'єкта кримінально-правової охорони і механізм його зміни. Це дозволяє виробити загальні правила кваліфікації діяння за ознаками об'єкта посягання і обгрунтувати їх.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота