ЛОГІСТИКА ЯК ЗАСІБ ОПТИМІЗАЦІЇ ТА ЕФЕКТИВНОСТІ РОБОТИ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВА - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ЛОГІСТИКА ЯК ЗАСІБ ОПТИМІЗАЦІЇ ТА ЕФЕКТИВНОСТІ РОБОТИ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВА

16.12.2019 20:34

[Секція 9. Логістика і транспорт]

Автор: Ганштель Вікторія Вадимівна, студентка факультету менеджменту та маркетингу, Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського»


На сьогодні, важко уявити функціонування підприємства без логістичних процесів. Транспортні процеси тісно взаємодіють з різними сферами діяльності в компанії. Логістика, як відносно новий інструмент управління, являє собою сукупність методів та принципів різних сфер діяльності таких як маркетинг, фінанси, виробництво, вантажоперевезення. Грамотне використання логістичних процесів дає змогу оптимізувати діяльність підприємства, пов’язану з виробництвом, транспортуванням, упаковкою зберіганням і постачанням продукції споживачеві.  

Логістичні процеси тісно пов’язані з діяльністю підприємства і забезпечують досягнення його основних цілей. За допомогою використання логістичних процесів можна досягти максимізації доходів від спільної діяльності підприємств, а також зниження її витрат. Ці два напрямки позитивно впливають на фінансовий результат і на зміцнення ринкових позицій [2]. 

Логістика позитивно впливає на мінімізацію витрат, пов’язаних з продажами товарів. До цих витрат можна віднести: витрати на виконання замовлень (на обробку замовлень); витрати на перевезення та складування; витрати управління запасами; витрати на упаковку, збутову діяльність тощо. 

Для підвищення конкурентоспроможності та ефективності роботи підприємства слід врахувати 6 правил логістики: Виробництво затребуваних товарів; Висока якість продукції; Оптимальна кількість продукції; Доставка «точно в строк»; Ефективні точки збуту; Мінімізація витрат в процесі діяльності.

Для реалізації цих правил слід інтегрувати всіх учасників логістичного ланцюга в єдину систему. Зробити підприємство більш рентабельним допоможе також і поліпшення взаємодії підприємства з постачальниками і партнерами [1]. 

Економічний ефект, отриманий від використання логістичного підходу щодо управління ресурсами має такі результати:

- Скорочуються запаси на всьому шляху логістичного потоку (від 30% до 70%) завдяки логістичним процесам, підвищенню надійності поставок, раціональності розподілу запасів;

- Скорочується час надходження товарів по логістичному ланцюгу, що забезпечить прискорення оборотності капіталу та покращення рівня обслуговування споживачів;

- Знижуються транспортні витрати (на 30-50%) за рахунок оптимізації маршрутів та графіків руху транспорту;

- Зменшуються витрати ручної праці на операції з вантажем завдяки однотипності засобів механізації та аналогічних технологічних прийомів вантажопереробки.

Таким чином, можна стверджувати, що логістична концепція набуває все ширшого використання серед компаній, покладається в основу стратегій фірм та використовується як інструмент посилення конкурентних позицій підприємств. 

Список використаних джерел:

1. Логістика як інструмент підвищення конкурентоспроможності [Електронний ресурс] // АкрісЛогістик. – 2017.– Режим доступу: http://acris.com.ua/ua/stati/logistika-kak-instrument-povysheniya-konkurentospo/

2. Нечай О.О. Актуальність впровадження логістичних систем у виробничо-господарську діяльність підприємства// О.О. Нечай// Ефективна економіка № 3, 2014 [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=2841 



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота