МЕХАНІЗМ ПІДВИЩЕННЯ ЕКОНОМІЧНОЇ ЕФЕКТИВНОСТІ ПІДПРИ-ЄМСТВ МОЛОЧНОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ В СУЧАСНИХ УМОВАХ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

МЕХАНІЗМ ПІДВИЩЕННЯ ЕКОНОМІЧНОЇ ЕФЕКТИВНОСТІ ПІДПРИ-ЄМСТВ МОЛОЧНОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ В СУЧАСНИХ УМОВАХ

16.12.2019 20:56

[Секція 1. Економіка, організація і управління підприємствами, галузями, комплексами]

Автор: Синькевич Надія Іванівна, кандидат економічних наук, доцент кафедри бухгалтерського обліку та аудиту, Тернопільський національний технічний університет ім. І. Пулюя; Панчишин Діана Володимирівна, студентка 4 курсу, Тернопільський національний технічний університет ім. І. Пулюя


Однією із найважливіших галузей сільського виробництва є молочна промисловість. Вона характеризується виробництвом продуктів харчування безпосередньо для потреб населення. Від рівня розвитку молочної промисловості залежить продовольча безпека України, а  також стан економіки в цілому.

На сьогодні існує проблема зниження обсягів виробництва молочної продукції. Це пов’язано з зниженням платоспроможності сільськогосподарських підприємств та населення, скороченням поголів’я корів та кормів на їх утримання. Для вирішення цієї проблеми необхідно підвищувати економічну ефективність підприємств молочної промисловості.

Питанням підвищення економічної ефективності підприємств молочної промисловості займались такі вчені: В.Г. Андрійчук, В.І. Бойко, П.С. Березівський, М.М. Ільчук, Л.О. Мармуль, Т.Л. Мостенська, О.С. Олійник, А. А. Омельяненко, В. О. Пабат, П.Т. Саблук, М.І. Товкач та інші.

Ефективність діяльності підприємства молочної промисловості визначається низкою об’єктивних чинників: оптимальним поєднанням спеціалізації підприємства з раціональним його розміщенням стосовно сировинних зон і пунктів споживання молочної продукції; рівнем технічного й технологічного забезпечення виробництва; станом розробки і можливістю впровадження стратегічних і тактичних заходів цінової політики; можливістю удосконалення структури виробництва й організації праці; наявністю висококваліфікованих кадрів. Узагальнюючи вищезазначені чинники, можна виявити чітку залежність між економічним потенціалом і рівнем ефективного використання виробничої потужності підприємства [1].

В умовах щорічного скорочення надоїв молока та кількості продуктивних корів, відповідно зменшуються надходження молока усіх видів на переробні підприємства, що видно з даних табл. 1.




Відповідно до даних табл. 1 загальна маса надходжень молока за 9 місяців 2019 р. скоротилась на 300 тис. т., порівняно з 2018 р. Серед надходжень молока на переробні підприємства найбільше становить куплене молоко у підприємств (1993 тис. т.) та у населення (698, 3 тис. т.).

Слід зазначити, що згідно з  даними Державної служби статистики загальне надходження молока за 9 місяців 2019 р. у Тернопільській області становить 138407 т у тому числі: куплено у підприємств - 112501 т; куплено у населення – 25906 т.

Проаналізуємо дані про виробництво основної молочної продукції в Україні, які наведені на рис.1.




Дані рис. 1 за 2018-2019 рр. знову ж таки свідчать про зменшення виробництва молочної продукції. Проте серед усіх видів молочної продукції в Україні найбільше виготовляють масло та сироватку.

У зв’язку з цим, для підвищення економічної ефективності підприємств молочної промисловості пропонуємо всі зусилля спрямувати на розширення відтворення стада корів у господарствах. Для отримання високих показників ефективності виробництва молока необхідно урізноманітнити раціон харчування худоби та знизити собівартість кормів, що становлять понад 55% витрат.

Висновки. Отже, Україна має ідеальні кліматичні умови для створення потужної молочної галузі. Особливістю молочної промисловості є поєднання на її підприємствах природних, кліматичних, економічних, геополітичних, соціальних та екологічних умов. Сучасний стан молокопереробних підприємств характеризується певними небажаними явищами, які, в свою чергу, негативно впливають на їх економічну ефективність, тобто на здатність підприємства формулювати і досягати свої цілі з урахуванням впливу зовнішніх чинників і використання внутрішніх умов функціонування.

Література:

1. Величко А.Є., Ткаченко І.П. Основні аспекти паспортизації умов виробництва підприємств молочної галузі // Спеповий зональний науково-дослідний Центр , 2010.-№5.-С.136-141.

2. Офіційний сайт Державної служби статистики [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://www.ukrstat. gov.ua (дата звернення: 09.12.2019).



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота