АНАЛІТИЧНА ОЦІНКА ДЕМОГРАФІЧНОЇ СИТУАЦІЇ В УКРАЇНІ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

АНАЛІТИЧНА ОЦІНКА ДЕМОГРАФІЧНОЇ СИТУАЦІЇ В УКРАЇНІ

17.12.2019 22:40

[Секція 4. Бухгалтерський облік, аналіз і аудит]

Автор: Калазімова Діана Дмитрівна, студентка, факультету аграрного менеджменту, Національний університет біоресурсів і природокористування України, м. Київ; Чухліб Алла Василівна, канд. екон. наук, доцент, доцент кафедри статистики та економічного аналізу, Національний університет біоресурсів і природокористування України, м. Київ



У зв’язку із загостренням демографічної ситуації в Україні, статистичне дослідження населення не втрачає своєї актуальності. Традиційно важливе місце в аналітичній оцінці демографічної ситуації в країні займає визначення рівня та динаміки народжуваності населення. Це пояснюється двома об’єктивними причинами. З одного боку, народжуваність являється первинним природним демографічним процесом. З іншого – народжуваність непорівнянна ні з яким явищем або процесом у суспільстві. Її важливість та особливість прослідковується в глобальному, економічному та соціальному аспектах.

Динаміка показників народжуваності населення в Україні за 2012-2018 роки наведена в табл. 1. 




Аналізуючи дані табл. 1 слід зазначити, що в 2018 р. порівняно з 2012 р. рівень народжуваності зменшився на 35,5%, або 184831 ос. Існує чітка тенденція зниження народжуваності в Україні, що формує низку ризиків для демографічної, економічної та соціальної стабільності. Основними причинами зниження рівня народжуваності в Україні є: конфлікт між зайнятістю і материнством, нестабільність зайнятості, високий рівень молодіжного безробіття, зміни соціальних норм батьківства, подорожчання утримання дитини, підвищення ризику бідності для сімей з дітьми тощо.

Ключовим моментом у дослідженні народжуваності населення є її подальше прогнозування. Одним із актуальних методів виявлення тенденції в динамічних рядах є метод аналітичного вирівнювання, який полягає в заміні фактичних рівнів ряду динаміки згладженими, розрахованими за відповідною математичною функцією. Побудовані рівняння лінійного тренду чітко відображають тенденцію зниження народжуваності населення у міських поселеннях та у сільській місцевості (рис. 1).




Точкова оцінка прогнозу народжуваності населення становитиме в 2019 р. у міських поселеннях –191883 ос., у сільській місцевості – 104337 ос.

Таким чином, для підвищення рівня народжуваності населення необхідно запровадити комплекс дієвих заходів, спрямованих на стабілізацію політичної та економічної ситуації в країні, створення умов для успішного поєднання професійної зайнятості з материнством, запровадження щомісячних допомог на дітей до їх повноліття, вагомих податкових пільг для сімей з дітьми, програми для забезпечення житлом багатодітних сімей тощо.

Література:

1. Демографічний паспорт території. URL: http://database.ukrcensus.gov.ua




Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота