СТРУКТУРА ФІНАНСОВОГО ПОТЕНЦІАЛУ ПІДПРИЄМСТВА - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

СТРУКТУРА ФІНАНСОВОГО ПОТЕНЦІАЛУ ПІДПРИЄМСТВА

29.01.2020 09:26

[Секція 1. Економіка, організація і управління підприємствами, галузями, комплексами]

Автор: Пащенко Ольга Павлівна, студентка факультету економіки, менеджменту та психології Київського національного торговельно-економічного університету


Здійснюючи господарську діяльність підприємство ефективно поєднує велику кількість організаційних, трудових, матеріальних, фінансових та інших ресурсів. Успішність таких дій вимірюється шляхом оцінювання фінансового потенціалу підприємства. 

Проблема оцінювання фінансового потенціалу підприємства наразі є досить актуальною. Дослідженню даного питання присвячено велику кількість праць вітчизняних та зарубіжних науковців, зокрема: Бикова В.Г., Ситник Г.В., Давиденко Н.М., Ільїна К., Суходоєв Д.В., Ковальов В.В., Бланк І.О., Герасимчук В.Г., Краснокутська Н.С. та інші.

Так Бикова В.Г. визначає фінансовий потенціал як сукупність фінансових ресурсів, що беруть участь у виробничо-господарській діяльності та можливістю їх залучення для фінансування майбутньої діяльності і певних стратегічних напрямів розвитку підприємства [1].

Фінансовий потенціал на думку Суходоєва Д.В. – це сукупність фінансових ресурсів, що беруть участь у виробничо-господарській діяльності і який характеризується можливістю їх залучення для фінансування майбутньої діяльності та певних стратегічних напрямів розвитку підприємства [2].

Ідентичної думки дотримуються В.В. Ковальов та ряд інших авторів [3].

Проаналізувавши ряд визначень різних авторів, можемо дати наступне визначення фінансового потенціалу підприємства – це комплексний, динамічний показник оцінки можливостей підприємства, що характеризується наявним обсягом і рівнем фінансових ресурсів для забезпечення поточної та перспективної ефективної діяльності підприємства, а також рівнем компетенції фінансових менеджерів.

Важливим етапом при здійсненні оцінювання фінансового потенціалу є його декомпозиція, тобто виділення окремих складових. Слід відмітити, що в сучасних дослідженнях відсутній комплексний підхід в якому було б повністю розкрито  структуру фінансового потенціалу. Проте найбільш вдалим, на нашу думку є підхід Ситник Г.В. на основі праці Блакити Г.В. Візьмемо за основу дане дослідження та дещо розвинемо [4].

У складі ресурсів для здійснення фінансової діяльності, на наш погляд, не вистачає такого принципово важливого елемента, як інформація. Адже ефективне здійснення підприємницької діяльності не можливе без інформаційних ресурсів. 

Наступним елементом автор визначає конфігурацію ресурсів для здійснення фінансової діяльності. Важко не погодитись з визначенням даного елементу фінансового потенціалу підприємства, проте варто додати ще один елемент, такий як якість інформаційної бази. Адже саме від якості інформації, наявної в підприємства залежить правильність прийняття будь-якого рішення.

У визначенні третього елементу фінансового потенціалу ми підтримуємо думку дослідника, але пропонуємо зробити назву більш конкретною: «компетентності фінансових менеджерів». Також пропонуємо змінити наповнення даного елементу, включаючи наступні пункти: стан організаційної структури; стан інформаційного забезпечення; стан фінансового планування; стан фінансового контролю та підходи до стимулювання.

Під визначенням компетентностей фінансових менеджерів розуміємо їхню здатність вчасно і правильно реагувати на зміни, які відбуваються у виробничо-господарській діяльності підприємства:

1. Стан організаційної структури. Від організації виробничо-господарської діяльності залежить якість використання наявних ресурсів для отримання найкращих результатів.

2. Джерела інформації, якість та швидкість надходження інформації до фінансових менеджерів визначають стан інформаційного забезпечення, що в свою чергу впливає на якість прийняття управлінських рішень.

3. Від стану фінансового планування залежать подальші дії щодо організації роботи фінансових менеджерів підприємства.

4. Стан фінансового контролю показує, на скільки якісно була пророблена робота на стадії фінансового планування та на скільки ефективно організована поточна діяльність підприємства.

5. У нашому розумінні підходи до стимулювання мають безпосередній вплив на роботу фінансових менеджерів, адже від рівня заробітної плати та додаткових способів стимулювання праці залежить зацікавленість фінансових менеджерів та якість виконаної роботи.

На підставі даного визначення структуру фінансового потенціалу представлено на рис.1.1.




Таким чином, можемо дійти висновку, що дослідження складових фінансового потенціалу підприємства є невід’ємною частиною при оцінюванні фінансового потенціалу підприємства. Саме декомпозиція фінансового потенціалу допомагає комплексно підійти до дослідження теоретичних аспектів оцінювання фінансового потенціалу. А також дає можливість розкрити кількісний зв'язок з різними соціально-економічними факторами, які мають вплив на формування фінансового потенціалу суб'єкта господарювання, передбачати та планувати подальше формування та реалізацію потенціалу певного підприємства, забезпечуючи при цьому ефективне управління фінансовим потенціалом з метою підвищення ефективності економічного розвитку.

Література:

1. Бикова В.Г. «Оцінка та планування фінансово-економічного потенціалу підприємств загальнодержавного значення» : автореф. дис. на здобуття наук. ступеня канд. екон. наук : “Економіка та управління підприємствами” / В.Г. Бикова. – Дніпропетровськ, 2006. – 20 с.

2. Суходоев Д. В. Финансовый потенціал организации / Д. В. Суходоев, П. В. Малахов. – Н. Новгород : Изд-во В ВГАГС, 2005. – 235 с.

3. Ковальов В.В. Финансовый анализ: методы и процедуры. - М.: Финансы и статистика, 2001. - С 273-274

4. Ситник Г.В. Фінанси торгівлі : монографія / Г.В. Ситник – К. : Київ. нац. торг.-екон. ун-т. 2014. 672 с.

5. Стецюк П. А. Теоретичні та практичні аспекти організації планування фінансового потенціалу підприємств / П. А. Стецюк, Г. В. Корнійчук // Економіка. Менеджмент. Бізнес. - 2017. - № 4. - С. 12-18. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/ecmebi_2017_4_4


________________

Науковий керівник: Ситник Ганна Вікторівна, кандидат економічних наук, доцент кафедри економіки та фінансів підприємства Київського національного торговельно-економічного університету




Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота