ТРАНСФЕР ТЕХНОЛОГІЙ В УМОВАХ ЕКОНОМІЧНОЇ НЕВИЗНАЧЕНОСТІ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ТРАНСФЕР ТЕХНОЛОГІЙ В УМОВАХ ЕКОНОМІЧНОЇ НЕВИЗНАЧЕНОСТІ

29.01.2020 17:42

[Секція 1. Економіка, організація і управління підприємствами, галузями, комплексами]

Автор: Кулько-Лабинцева Інна Володимирівна, кандидат економічних наук, Класичний приватний університет, м. Запоріжжя; Русінова Анастасія Сергіївна, Класичний приватний університет, м. Запоріжжя


Задля стабільного розвитку національної економіки необхідним є впровадження новітнього інноваційного вектору розвитку. На цьому наполягають не лише сучасні науковці, але і уряд, що регулює інноваційну діяльність підприємств відповідними нормативними актами. В часи енергетичної кризи, найважливішим питанням, що турбує фахівців усіх галузей народного господарства, є питання економії ресурсів, ресурсного потенціалу, їх оптимізації. Як показує практика, тільки впровадження новітніх технологій у розвиток відповідних галузей економіки, дозволяє знизити енергетичну та ресурсну затратність підприємств [4].

Вітчизняні підприємства намагаються знайти необхідні інноваційні рішення виникаючих проблем на зарубіжному ринку інновацій, та вітчизняному. Але недосконалою залишається система обміну (трансферу) технологій, що призводить до недостатньої пропозиції на ринку інновацій, і, як наслідок, до незадоволеного попиту. Саме тому, актуальним питанням залишається питання аналізу структури ринку технологій, та активності ринку трансферу технологій.

Для України трансфер технологій – це практично нове, мало засвоєне явище, яке має великий потенціал до наукового та практичного впровадження. Інноваційні технології у світовій економіці впроваджуються у вигляді роботизації виробництва, впровадження альтернативних джерел енергії, експериментів зі штучним інтелектом, що саме по собі, потребує  всебічного розвитку міжнародного трансферу технологій [1]. Однак, з огляду на те, що в державі відсутній ефективний механізм технологічної безпеки, законодавство щодо впровадження, забезпечення і розвитку трансферу технологій є недосконалим, приходимо до висновку, що питання розвитку трансферу технологій в Україні в умовах економічної невизначеності є досить перспективним. За рейтингом інноваційних країн у 2018 р. у відповідності до GII Україна посідає 43-те місце за значенням інноваційного індексу, перше місце в ньому посідає Швейцарія [2].

Державна служба статистики, зауважує, що в країні лише 17% підприємств займаються впровадженням інноваційного вектору розвитку, а впроваджують інновації у своїй діяльності лише 14% [3]. Це свідчить про необхідність стимулювання впровадження на вітчизняних підприємствах новітніх технологій, зацікавленості в цьому держави, самих підприємств. 

Однак, в умовах економічної невизначеності, коли підприємства діють виключно на свій ризик, не можуть бути впевнені в стабільності економічної політики країни, мають доволі складну систему залучення додаткових коштів, практично неможливо спрогнозувати, чи буде впровадження тих чи інших технологій доцільним.   Саме тому, питання впровадження трансферу технологій в умовах економічної невизначеності потребує подальшого більш глибокого вивчення. 

Література:

1. Про державне регулювання у сфері трансферу технологій. Закон України. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/143-16

2. Eurostat: your key to European statistics. URL: https://ec.europa.eu/eurostat (дата звернення: 31.01.2019).

3. Державна служба статистики України: статистична інформація. URL: http://www.ukrstat.gov.ua (дата звернення 31.01.2019).

4. Ярошевська Т.В. Удосконалення механізмів врегулювання правовідносин у сфері трансферу технологій. Актуальні проблеми сучасної юриспруденції. 2018. № 10. С. 95–99.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота