ФІНАНСОВО-ГОСПОДАРСЬКИЙ КОНТРОЛЬ СУБʼЄКТІВ МАЛОГО ПІДПРИЄМНИЦТВА - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ФІНАНСОВО-ГОСПОДАРСЬКИЙ КОНТРОЛЬ СУБʼЄКТІВ МАЛОГО ПІДПРИЄМНИЦТВА

14.02.2020 16:20

[Секція 4. Бухгалтерський облік, аналіз і аудит]

Автор: Кушнір Ірина Миколаївна, кандидат економічних наук, доцент кафедри обліку і аудиту, професор кафедри економіки та підприємництва Міжнародної Кадрової Академії; Бойко Ірина Віталіївна, студентка ПрАТ«ВНЗ «МАУП»



Необхідність ефективного управління економікою країни взагалі, а також фінансово-господарською діяльністю малих підприємств зокрема, потребує економічного контролю як важливої й автономної спостережно-аналітичної функції управління, результативної практичної реалізації цієї функції.

Єдиної системи визначень видів економічного контролю у літературі ще не сформувалося. М.Т. Білуха виділяє загальноекономічний контроль, що здійснюється на макрорівні, та фінансово-господарський, що досліджує фінансово-господарську діяльність підприємств [1, с. 32]. Існує точка зору, що економічний контроль поділяється на фінансово-економічний і фінансово-господарський (ФГК). 

На мікрорівні відповідно до чинного законодавства здійснюється ФГК та інші види контролю. Сутністю ФГК є вивчення й оцінка господарської та фінансової діяльності підприємств і виявлення відхилень їх показників від запрограмованих, а також дотримання підприємствами законодавства, що регулює різні сфери їх діяльності. Його завдання можна поділити на три групи: загальні, окремі й особливі.

Основними загальними завданнями ФГК є оцінка фінансово-господарських показників підприємств, можливостей укріплення їх фінансової системи, виявлення та профілактика правопорушень у виконанні грошових зобов'язань перед державою, банками, іншими контрагентами та ін.

Загальними завданнями перевірки усієї господарської діяльності є також визначення рентабельності, конкурентоспроможності продукції, дохідності фінансово-економічної діяльності господарюючих суб'єктів.

ДФС України організовує облік і контроль за постановкою на облік усіх платників податків, контроль за дотриманням платниками податкового законодавства, правильністю нарахування й своєчасністю сплати податків. Сфера підприємництва повністю контролюється органами ДФС. 

Таким чином, установлені кожною з форм контролю недоліки у фінансово-господарській діяльності та порушення законодавчих актів, а також взаємовідносини з бюджетами, з партнерами, відносяться на винних працівників, на яких покладається матеріальна та юридична відповідальність.

Для суб'єктів підприємництва велике значення може мати стратегічний аудит в системі прогнозування, розвитку маркетингу, розширенні комерційної діяльності на внутрішньому й міжнародному ринках. 

Таким чином, аудит вивчає й подає дані про підприємство в статиці та ретроспективі, формує прогнозну інформацію для обґрунтування його перспектив. Інтереси в отриманні аудиторської інформації виходять за рамки потреб власника підприємства, оскільки потреби в ній є у всіх працівників підприємства, а також взаємопов'язаних структурних формувань ринкової інфраструктури, державних виконавчих органів.

Вci форми контролю встановлюють факт матеріальної відповідальності за завдані збитки підприємствам і окремим громадянам, розмір відповідальності визначається відповідно до положень законодавства, інших нормативних актів. У випадках спорів розмір збитків, виявлених ревізією і аудитом, підтверджується СБЕ. В цьому виявляється єдність функцій цих форм контролю. Усі форми контролю установлюють причини, якими зумовлені матеріальні збитки. Однак, лише за правоохоронними органами залишається право визначити інші суми збитків.

Література:

1. Бодюк А.В. Методологічні та нормативно-правові аспекти підприємницької діяльності: Монографія / А.В. Бодюк. – К.: Кондор, 2005. – 356 с.




Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота