ІНФОРМАЦІЯ ЯК ОСНОВНИЙ ЗАСІБ ВЕДЕННЯ ГІБРИДНОЇ ВІЙНИ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ІНФОРМАЦІЯ ЯК ОСНОВНИЙ ЗАСІБ ВЕДЕННЯ ГІБРИДНОЇ ВІЙНИ

18.02.2020 15:34

[Секція 8. Інтелектуальна власність та його захист. Інформаційне право]

Автор: Дончак Ольга Дмитрівна, бакалавр, студентка IX курсу Академії адвокатури України, м. Київ, Україна


Головною особливістю сучасних міжнародних конфліктів є те, що вони не можуть оцінюватись лише на підставі традиційних методів ведення бойових дій. Інформаційно–технічні засоби, соціальні ЗМІ, психологічний інструментарій кардинально змінили політику ведення військових дій.

Отже, гібридна війна – це війна, основним інструментом якої є створення державою-агресором в державі, обраній для агресії, внутрішніх протиріч та конфліктів з подальшим їх використанням для досягнення політичних цілей агресії, які звичайно досягаються звичайною війною. Однією з основних особливостей гібридної війни є: здійснення управління з єдиного центру планування і проведення операцій у гібридній війні. Незважаючи на розвиток інформаційно-комунікативних технологій, досить важко забезпечити ефективну координацію дій регулярних та іррегулярних підрозділів, опозиційних сил на території противника і дипломатичного корпусу держави, що їх підтримує. Також необхідно поєднати це все з інформаційно-психологічними заходами тиску на протилежну сторону тощо [1]. 

Основна мета гібридної війни – не фізичне знищення противника, а його підкорення й використання матеріальних і людських ресурсів програвшої у конфлікті сторони. У класичних війнах, спрямованих на знищення противника, сторони несуть значні людські і матеріальні втрати, що значно зменшує здобутки переможця. У випадку ж гібридної війни пріоритетне використання невійськових засобів силового впливу дозволяє максимально зберегти матеріальні і людські ресурси з метою їх подальшого використання у власних цілях [2].

Гібридні війни мають у своєму арсеналі добре знайомі прийоми, які активно використовувалися раніше в світових війнах, зокрема, політична та інформаційна війни. 

Разом з тим, поняття «інформаційні війни» також з’явилось порівняно недавно. Ще якихось 3-4 роки тому вся інформаційна війна та протидія інформаційним загрозам зводилась до організації забезпечення безпеки інформації, що на даний час трансформувалось у поняття «кібербезпека» [3]. Проте, як і у випадку з терміном «інформаційна війна», ми вимушені користуватися цим визначенням, описуючи нові явища через порівняння й аналогії з тими явищами, подіями й процесами, зміст яких для нас гранично зрозумілий.

На ранніх етапах метою гібридного наступу часто виступає створення виклику для внутрішньої безпеки країни. Комплексні наступи часто мають на меті усунення уряду та приведення гібридного наступу до завершальної стадії, який підкріплюватиметься застосуванням чи загрозою застосування звичайних збройних сил. Головною рисою гібридного наступу є створення невизначеності відносно події, що відбувається, і стосовно тієї сили, яка стоїть за цим нападом. Однією з головних вихідних умов гібридної війни є неможливість повного встановлення відповідальної сили, та збирання і подальшої передачі до суду незаперечних доказів. Інформаційна війна на сьогодні є буденною складовою сучасного суспільства. Шляхом заперечення чи викривлення фактів можна легко маніпулювати населенням, переконувати політиків. Тому інформаційну війну можливо розглядати як одну з передумов для гібридної агресії.

Вагомим внеском в систему протидії гібридної агресії є коригування власної стратегії щодо роботи із суспільством для формування громадської думки через державні та орієнтовані на різноманітні політичні сили ЗМІ, а також доведення позиції країни на міжнародному рівні. Ефективність функціонування будь-якої державної влади має пряму залежність від змісту та способів інформаційної комунікації, як всередині самих органів влади, так і від змісту та способів залучення громадян до процесів ухвалення урядових рішень. За таких умов змінюються й функції основних суб`єктів інформаційної комунікаційної діяльності, оскільки суспільна взаємодія має двоканальний характер і одночасно здійснюється по вертикалі і по горизонталі. Але у суспільстві громадська думка формується, насамперед, під опосередкованим впливом засобів масової комунікації.

Отже, з розвитком технологій змінюються й умови ведення війни, звичні бойові дії заміняють інформаційні технології, і їхня складова стає все вагомішою.

Досягнення переваги у гібридній війні здійснюється не так за рахунок розміру збройних сил, але за їхньої спроможності здійснювати швидкі й ефективні операції на будь-якому театрі воєнних дій, зокрема у нетрадиційних умовах. Принципово важливою характеристикою гібридних воєн є те, що, на відміну від попередніх типів воєн, не менш важливим порівняно з суто військовими методами, стає застосування комплексних інформаційних та інших невоєнних заходів. 

Враховуючи викладене, в боротьбі з гібридною агресією для нашої країни необхідним є створення належної системи координації та взаємодії на державному рівні всіх суб’єктів інформаційного простору з питань відпрацювання заходів протидії спробам іноземних держав нанесення шкоди національним інтересам України, а також створення єдиної державної системи інформаційно–психологічної протидії іноземним впливам, до діяльності якої, окрім підрозділів спеціальних служб, також повинні активно залучатися і цивільні державні установи, організації, аналітичні центри, а також РR–компанії та засоби масової інформації різних форм власності.

Література:

1. «Путін веде в Україні гібридну війну — генерал Каппен» // Радіо Свобода, 27.04.2014 Режим доступу: https://www.radiosvoboda.org/a/25363591.html

2. Гібридна війна в Україні, думки експертів/ Polonews, 06.05.2014 

3. Foreign Policy вказало на нову зброю в гібридній агресії РФ. Апостроф (uk). 21.06.17. Режим доступу: https://apostrophe.ua/ua/news/world/europe/2017-06-19/foreign-policy-ukazalo-na-novoe-orujie-v-gibridnoy-agressii-rf-/99234 



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота