ОСОБЛИВОСТІ УПРАВЛІННЯ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНІСТЮ ПІДПРИЄМСТВА - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ОСОБЛИВОСТІ УПРАВЛІННЯ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНІСТЮ ПІДПРИЄМСТВА

18.02.2020 16:05

[Секція 2. Менеджмент]

Автор: Білошкурська Юлія Олександрівна, магістр, Вінницький кооперативний інститут


Підприємство як найважливіша ланка усієї економічної системи є основою для задоволення потреб суспільства та держави. Саме тому конкурентоспроможності українських підприємств як на внутрішньому, так і на зовнішньому ринках сьогодні набуває особливої актуальності. 

Поняття конкурентоспроможності увійшло в економічну сферу порівняно недавно, проте міцно закріпилося і сьогодні є невід’ємною частиною розвитку держав, регіонів, галузей та підприємств. Дане поняття настільки багатогранне, що єдиного підходу до його розгляду немає в жодній із перелічених сфер. Проте існує загальновизнаний взаємозв’язок: конкурентоспроможність країни визначається конкурентоспроможністю регіонів, яку визначають підприємства визначених галузей даного регіону. 

Аналіз досліджень [1-3], спрямованих на підвищення конкурентоспроможності вітчизняних підприємств, дозволив виділити наступні першочергові напрями:  

1. Впровадження систем управління якістю на основі покращення стандартизації та відповідності української продукції міжнародним стандартам, що сприятиме створенню високого іміджу України на міжнародних ринках.

2. Створення умов для розвитку інноваційної діяльності, запровадження у виробництво новітніх технологій, сучасних виробів, нової техніки, запобігання витоку талановитих кадрів.

3. Своєчасність реакції на зміни кон’юнктури ринку, гнучкість та адаптивність: українські підприємства повинні оперативно формувати раціональні та ефективні варіанти відповідей на зміни потреб ринку.

4. Підвищення матеріального стимулювання працівників підприємств, що здійснюють експортні операції.  

5. Соціалізація бізнесу за рахунок підвищення соціальної відповідальності, формування позитивного іміджу підприємства, надійності як партнера, екологізація продукції та виробництва.

Отже, конкурентоспроможність підприємств слід розглядати з урахуванням факторів конкурентоспроможності продукції, потенціалу підприємства, галузей, регіонів і країни в цілому. Низька конкурентоспроможність українських підприємств на міжнародному ринку зумовлена низкою причин, серед яких вагоме місце належить корумпованості, бюрократії, недосконалості податкової системи та надмірному податковому тиску, несприятливому інвестиційному клімату, втраті висококваліфікованих кадрів, зосередження на експорті сировинних товарів замість високотехнологічного обладнання, невідповідності українських товарів міжнародним стандартам. Шляхи подолання зазначених проблем є комплексними і передбачають значні зусилля як з боку підприємств, так і з боку держави та влади.

Література:

1. Сіриченко М. Шляхи підвищення конкурентоспроможності української продукції на міжнародному ринку [Електронний ресурс]. – Режим доступу: kneu.edu.ua/userfiles/conf_sep_14/s1/Sirechenko.docx

2. Олєйнікова А.О. Конкурентоспроможність продукції українських підприємств на міжнародних ринках [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.rusnauka.com/10_NPE_2009/Economics/44181.doc.htm

3. Формування внутрішніх і зовнішніх умов міжнародної конкурентоспроможності українських підприємств (організацій) [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://msd.in.ua/formuvannya-vnutrishnix-i-zovnishnix-umov-mizhnarodno%D1%97-konkurentospromozhnosti-ukra%D1%97nskix-pidpriyemstv-organizacij/

________________

Науковий керівник: Солоїд Олена Вікторівна, кандидат економічних наук, Вінницький кооперативний інститут



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота