ЕКОНОМІЧНА БЕЗПЕКА ПІДПРИЄМСТ: ТЕОРЕТИЧНІ ОСНОВИ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ЕКОНОМІЧНА БЕЗПЕКА ПІДПРИЄМСТ: ТЕОРЕТИЧНІ ОСНОВИ

05.03.2020 19:31

[Секція 1. Економіка, організація і управління підприємствами, галузями, комплексами]

Автор: Субота Микола Васильович, кандидат економічних наук, Голова ПрАТ «Укрпрофоздоровниця», м. Вінниця, Україна





Вперше визначення поняття «економічної безпеки» використав Ф. Рузвельт. У його розумінні економічна безпека покликана задовольняти економічні права кожної окремої людини. До таких прав відноситься: право на якісну освіту, володіння власним житлом, здорове харчування та соціальний захист населення.  

Офіційно ж поняття «економічна безпека» було задекларовано під час прийняття Резолюції про міжнародну економічну безпеку на 40-й сесії Генеральної асамблеї ООН у 1985 році, а на 42-й Генеральній Асамблеї ООН прийнята Концепція міжнародної економічної безпеки, яка вирізнила ієрархію рівнів економічної безпеки: глобальна; міжнародна; державна; регіональна; локальна; об’єктова (суб’єктів господарювання, окремої людини). 

В українській науці проблему економічної безпеки у 1994 році вперше розглянув Г. Пастернак-Таранушенко, проте його дослідження розглядали лише економічну безпеку на рівні держави [1]. 

З початком ХХІ століття вивченя економічної безпеки в Україні отримало більш глобальний характер, відтак дослідження почали відбуватися на всіх рівнях економічної безпеки. Беручи до уваги тему дисертаційного дослідження, акцентуємо свою увагу на вивченні сутності економічної безпеки суб’єктів господарювання.

Вивчення економічної безпеки підприємств вивчали з декількох сторін, такі науковці як Грунін О., Грунін С. [2], Ілляшенко С. [3], Варналій З. [4] у основу поняття «економічної безпеки» вкладають стан ефективного використання ресурсів. 

Бєлокуров В. [5] та Бєдніков М. [6] підходять до економічної безпеки суб'єкта господарювання з позиції його конкурентних переваг кадрового, фінансового, матеріального, техніко-технологічного та виробничого потенціалів, а також організаційної структури суб’єкта господарювання до його стратегічних завдань і цілей та захищеності від прямих та непрямих загроз. 

Інший підхід з позиції захищеності діяльності суб’єкта господарювання мають дослідники Ковальов Д, Сухорука Т. [7] та Плєтникова І. [8].

Раздіна К. розглядає економічну безпеку господарюючого суб’єкта як комплекс заходів, які впливають на покращення фінансового стану підприємства та захист його комерційних інтересів від фінансово-економічних загроз [9]. 

Козаченко Г., Пономарьов В. та Ляшенко О. вважають, що економічна безпека підприємства формується на основі збалансованості діяльності його процесів з можливими зовнішніми чинниками та факторами, які можуть мати вплив на його діяльність [10]. 

Аналіз тверджень сутності поняття “економічна безпека” дає можливість зробити висновок, що єдиної думки у трактуванні даного визначення немає. Відтак, доцільно сформувати єдине визначення, яке об'єднуватиме у собі дослідження вітчизняних та зарубіжних науковців. Тож, економічна безпека підприємства – це стан діяльності суб'єкта підприємницької діяльності, за якого його виробнича система, конкурентні переваги, економічні та інформаційні інтереси убезпечуються від дії негативних зовнішніх та внутрішніх факторів і забезпечують його стійкий розвиток згідно обраної стратегії.

Література:

1. Пастернак-Таранушенко Г. Економічна безпека держави. – К.: Інститут державного управління і самоврядування при Кабінеті Міністрів України, 1994

2. Грунин О.А., Грунин С.О. Экономическая безопасность организации. – СПб.: Питер, 2002. – 160 с.

3. Ільяшенко С. Складові економічної безпеки підприємства і підходи до їх оцінки / С. Ільяшенко // Актуальні проблеми економіки. – 2003. – No 3. – С. 12–19., с. 13

4. Варналій З.С. Економічна безпека / З.С. Варналій. – К.: Знання, 2009. – 647 с.

5. Белокуров В.В. Структура функциональных составляющих экономической безопасности предприятия [Электронный ресурс] / В. В. Белокуров. – Режим доступа: http://www.safetyfactor.ru.

6. Бендиков М. Экономическая безопасность промышленного предприятия (организационно-методический аспект) / М. Бендиков // Консультант директора. – 2000

7. Ковалев Д. Экономическая безопасность предприятия / Д.Ковалев, Т. Сухорукова. // Экономика Украины. – 1998. – № 10. – С. 48-51

8. Ковальов Д.І., Плєтникова І.Л. Кількісна оцінка рівня економічної безпеки підприємства // Економіка України. – 2001. - №4. - С. 35 – 40

9. Раздина Е. Коммерческая информация и экономическая безопасность предприятия / Е. Раздина // Бизнес-информ. – 1997. – No 24. – С. 63–65., с. 64]

10. Козаченко Г.В. Економічна безпека підприємства: сутність та механізм забезпечення: монографія / Г.В. Козаченко, В.П. Понамарьов, О. М. Ляшенко. – К.: Лібра, 2003. – 280 с.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота