ВАЖЛИВІ АСПЕКТИ ОРГАНІЗАЦІЇ БУХГАЛТЕРСЬКОГО ОБЛІКУ, ВНУТРІШНЬОГОСПОДАРСЬКОГО КОНТРОЛЮ ТА АНАЛІЗУ НА МАЛОМУ ПІДПРИЄМСТВІ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ВАЖЛИВІ АСПЕКТИ ОРГАНІЗАЦІЇ БУХГАЛТЕРСЬКОГО ОБЛІКУ, ВНУТРІШНЬОГОСПОДАРСЬКОГО КОНТРОЛЮ ТА АНАЛІЗУ НА МАЛОМУ ПІДПРИЄМСТВІ

19.03.2020 15:58

[Секція 4. Бухгалтерський облік, аналіз і аудит]

Автор: Трубінова Вікторія Віталіївна, магістрант кафедри аудиту та оподаткування, Центральноукраїнський національний технічний університет, м. Кропивницький


Відповідно до Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.1999 р. №996-ХІV (редакція від 27.02.2020 р.), малими є «підприємства, які не відповідають критеріям для мікропідприємств та показники яких на дату складання річної фінансової звітності за рік, що передує звітному, відповідають щонайменше двом із таких критеріїв: балансова вартість активів – до 4 мільйонів євро, чистий дохід від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) – до 8 мільйонів євро, середня кількість працівників – до 50 осіб» [2].

Відповідальність за організацію бухгалтерського обліку несе керівник підприємства, або власник відповідно до законодавства та установчих документів. Важливими аспектами організації бухгалтерського обліку на малому підприємстві є: розробка облікової політики; вибір форми бухгалтерського обліку (з урахуванням особливостей діяльності та технології обробки облікових даних); розробка системи та вибір форми внутрішньогосподарського (управлінського) обліку, звітності і контролю господарських операцій; затвердження правил документообігу та технології обробки облікової інформації, додаткової системи рахунків та регістрів аналітичного обліку; вибір системи оподаткування (загальної або спрощеної). При складанні фінансової звітності за спрощеною формою керуються Національним положенням (стандартом) бухгалтерського обліку 25 «Спрощена фінансова звітність», затвердженим Наказом Міністерства фінансів України 25.02.2000 р. № 39 (у редакції 24.05.2011 р. № 25, зі змінами та доповненнями).

Організація внутрішньогосподарського контролю та аналізу на малому підприємстві ініціюється керівником або власником із залученням бухгалтера чи бухгалтерської служби та, за потреби, інших працівників. Бухгалтер організує контроль за відображенням на рахунках всіх господарських операцій, повнотою та правильністю й поданням у встановлені строки форм звітності, бере участь в оформленні матеріалів, пов’язаних з нестачею активів підприємства та відшкодуванням втрат. При організації аналізу застосовують традиційні способи й методики аналітичної обробки даних для виявлення проблем та розробки шляхів їх вирішення, проте належні підходи щодо якісного проведення аналітичних робіт, як правило, реалізуються частково [1].

Отже, організація бухгалтерського обліку, внутрішньогосподарського контролю та аналізу на малому підприємстві являє собою впорядкування важливих складових елементів обліку, контролю та аналізу в цілісну систему з притаманними їй взаємозв’язками, характеристиками, логічною структурою. Ця система будується з урахуванням форми організації бухгалтерського обліку, поєднує об’єкти обліку, контролю, аналізу, загальнонаукові та специфічні методи й способи дослідження, технічні засоби, методики обробки даних.

Література:

1. Лисенко А.М. Теоретико-методологічні та організаційно-прикладні засади розвитку економічного аналізу в умовах інституційних змін.  Наукові праці Кіровоградського національного технічного університету: Економічні науки. 2011. Вип. 20, ч. ІІ. С. 187-194.

2. Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні : Закон України від 16.07.1999 р. №996-ХІV (редакція від 27.02.2020 р.). URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/996-14 (дата звернення: 15.03.2020).

________________

Науковий керівник: Лисенко Алла Миколаївна, кандидат економічних наук, доцент, доцент кафедри аудиту та оподаткування, Центральноукраїнський національний технічний університет



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота