ОПОДАТКУВАННЯ АГРАРНИХ ПІДПРИЄМСТВ В УКРАЇНІ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ОПОДАТКУВАННЯ АГРАРНИХ ПІДПРИЄМСТВ В УКРАЇНІ

19.03.2020 16:07

[Секція 7. Податкова система. Бюджетна система]

Автор: Коробка Іван Миколайович, магістрант кафедри аудиту та оподаткування, Центральноукраїнський національний технічний університет, м. Кропивницький


Аграрний сектор є стратегічно важливою складовою національної економіки, ефективний розвиток якої значною мірою залежить від розробки та впровадження виважених методів державного регулювання, дієвим з яких є оподаткування. 

Регулюючи рівень податкового навантаження, держава може як стимулювати виробництво окремих видів продукції, так і стримувати розвиток інших видів діяльності [1]. За умови дотримання встановлених законодавством вимог, аграрні підприємства в Україні можуть обирати систему оподаткування на загальних засадах, або ж спрощену систему оподаткування [2]. 

На загальній системі знаходяться всі юридичні особи, які не зареєстровані як платники єдиного податку. Такі суб’єкти господарювання сплачують: податок на прибуток, податок на додану вартість, екологічний податок, податок на майно, інші податки та збори відповідно до законодавства України.

Спрощена система оподаткування являє собою особливий механізм справляння податків та зборів, що встановлює заміну сплати окремих податків та зборів на сплату єдиного податку. Суб’єкти господарювання, які обрали спрощену систему оподаткування, обліку та звітності, поділяються на чотири групи. Зокрема, сільськогосподарські товаровиробники віднесені до четвертої групи, куди (відповідно з п. 291.4 статті 291 Податкового кодексу України) входять [2]: 

- юридичні особи незалежно від організаційно-правової форми, у яких частка сільськогосподарського товаровиробництва за попередній податковий (звітний) рік дорівнює або перевищує 75 %; 

- фізичні особи-підприємці, які провадять діяльність виключно в межах фермерського господарства, здійснюють виробництво, переробку та продаж власної продукції, провадять господарську діяльність за місцем податкової адреси, не використовують працю найманих осіб, мають у власності та/або користуванні від 2 до 20 га сільськогосподарських угідь та/або земель водного фонду.

У відповідності з п. 297.1 статті 297 Податкового кодексу України, аграрні підприємства-платники єдиного податку звільняються від обов’язку нарахування, сплати та подання податкової звітності з: податку на прибуток підприємств;  податку на майно (в частині земельного податку), крім земельного податку за земельні ділянки, що не використовуються для ведення сільськогосподарського товаровиробництва; рентної плати за спеціальне використання води [2].

Нарахування, сплата податків та зборів, подання звітності здійснюються у порядку, розмірах та у строки, встановлені Податковим кодексом України. Пошук шляхів оптимізації оподаткування агробізнесу має спрямовуватися, перш за все, на забезпечення справедливих підходів в оподаткуванні різних за розмірами та напрямами діяльності аграрних формувань. 

Література:

1. Лисенко А.М. Оцінка рівня податкового навантаження на сільськогосподарське підприємство: практичний аспект. Наукові праці Кіровоградського національного технічного університету: Економічні науки. 2017. Вип. 32. С. 152-160.

2. Податковий кодекс України : Закон України від 02.12.2010 р. № 2755-VІ (у редакції від 07.03.2020 р.). URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/ 2755-17 (дата звернення: 13.03.2020).

________________

Науковий керівник: Лисенко Алла Миколаївна, кандидат економічних наук, доцент, доцент кафедри аудиту та оподаткування, Центральноукраїнський національний технічний університет



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота