ОСОБЛИВОСТІ ПРАЦЕЗДАТНОСТІ ЯК ОДНІЄЇ З ХАРАКТЕРИСТИК ПРАВОСУБʼЄКТНОСТІ ПРАЦІВНИКА - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ОСОБЛИВОСТІ ПРАЦЕЗДАТНОСТІ ЯК ОДНІЄЇ З ХАРАКТЕРИСТИК ПРАВОСУБʼЄКТНОСТІ ПРАЦІВНИКА

24.03.2020 15:38

[Секція 3. Цивільне та сімейне право. Цивільне процесуальне право. Комерційне право. Житлове право. Зобов’язальне право. Міжнародне приватне право. Трудове право та право соціального забезпечення]

Автор: Марченко Дмитро Сергійович, студент ПрАТ «ВНЗ «МАУП»


У зв'язку з тим, що за відсутності фактичної здатності до праці, не можливе існування в особи трудової правосуб'єктності, наявність фактичної здатності до трудової діяльності, на наш погляд, має знайти своє відбиття у структурі правосуб'єктності як окремий елемент.

В чинному українському законодавстві на позначення ступеня здатності особи до праці використовується поняття «працездатність», але відсутнє визначення цього поняття.

Вважаємо, що як елемент трудової правосуб'єктності, що відображає наявність фактичної здатності до праці, необхідно закріпити самостійну правову категорію. Слід врахувати, що фактична здатність до праці у людини виникає достатньо рано – приблизно на четвертому-п'ятому році життя.

Водночас, при визначенні правосуб'єктності працівника має значення фактична здатність до праці не в буквальному розумінні. У цьому випадку має значення здатність до систематичного виконання певного виду діяльності, що вимагає певних зусиль: фізичних або розумових. 

Фактична здатність до праці визначається такою системою інтелектуальних і вольових чинників, яка забезпечує людині, по-перше, інтелектуальний момент, по-друге, вольовий момент для досягнення поставленої мети, бо праця є доцільною і вольовою діяльністю людини. Крім того, працівник як суб'єкт трудового права має бути здатним здійснювати трудову діяльність у певних умовах і у встановленому обсязі.

Враховуючи вищевикладене, пропонуємо закріпити як елемент трудової правосуб'єктності працівника самостійну правову категорію – «здатність до трудової діяльності», під якою слід розуміти здатність здійснювати усвідомлену суспільно-корисну діяльність, що вимагає розумової або фізичної напруги, відповідно до вимог до змісту, обсягу та умов виконання роботи.

Вважаємо, що здатність до трудової діяльності логічно доповнює трудову праводієздатність і деліктоздатність працівника, і всі ці елементи виступають в органічній єдності, будучи складовими елементами трудової правосуб'єктності працівника.

Сьогодні віковий критерій настання трудової правосуб'єктності працівника закріплений у статті 188 КЗпП України й зазначається, що допустимим є прийом на роботу осіб, які досягли шістнадцяти років. Водночас, з відома батьків, допускається праця осіб, які досягли п'ятнадцяти років і, у вільний від навчання час, праця осіб з чотирнадцяти років [1, ст. 188]. 

На нашу думку,  трудова правосуб'єктність працівника виникає саме з 14 років, тобто, з того моменту, коли в особи виникає право на заняття трудовою діяльністю. Водночас, оскільки для реалізації трудової правосуб'єктності в цьому віці необхідний складний фактичний склад.

Таким чином, правосуб'єктність у цьому віці настає не в повному обсязі. Саме відсутність повного обсягу правосуб'єктності і компенсується встановленням додаткових юридичних фактів, необхідних для реалізації трудової правосуб'єктності працівника віком від 14 до 16 років.

У теорії трудового права як умова трудової правосуб'єктності розглядається не тільки віковий, але і вольовий критерій. Вольовий критерій пов'язується, як правило, з психічним станом фізичної особи.

Ми поділяємо думку вчених, які пропонують надати акту визнання громадянина недієздатним міжгалузевого значення‚ що необхідно відобразити у цивільному і трудовому законодавстві [2, с. 223], та вважаємо за необхідне закріпити законодавчу вказівку не тільки на віковій, але і на вольовий критерій трудової правосуб'єктності працівника.

Література:

1. Кодекс законів про працю України//www. zakon.rada.gov.ua.

2. Козик А.Л. Международное и национальное трудовое право (проблемы взаимодействия)/А.Л. Козик, К.Л. Томашевский, Е.А. Волк; УО ФПБ "Международный ун-т "МИТСО". – Мн.: Амалфея, 2012. – 244 с. 



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота