ШЛЯХИ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРАВ ГРОМАДЯН У СФЕРІ ЗАПОБІГАННЯ ТА ПРОТИДІЇ КОРУПЦІЇ: НАЦІОНАЛЬНІ АСПЕКТИ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ШЛЯХИ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРАВ ГРОМАДЯН У СФЕРІ ЗАПОБІГАННЯ ТА ПРОТИДІЇ КОРУПЦІЇ: НАЦІОНАЛЬНІ АСПЕКТИ

21.04.2020 15:47

[Секція 9. Антикорупційна діяльність]

Автор: Кушнір Ірина Миколаївна, кандидат економічних наук, доцент кафедри обліку і аудиту, професор кафедри економіки та підприємництва Міжнародної Кадрової Академії; Карпенко Стефані Сергіївна, студентка ПрАТ «ВНЗ «МАУП»


Потенційним правовим заходом із забезпечення реалізації прав громадян у сфері запобігання та протидії корупції є підготовка та внесення на розгляд Кабінету Міністрів України пропозицій щодо забезпечення діяльності багатофункціональних центрів для надання фізичним і юридичним особам адміністративних послуг з метою відмови від територіального монополізму під час надання таких послуг та створення альтернативних можливостей щодо вибору органу для їх отримання [1]. 

Україна потребує якнайшвидшого запровадження діяльності подібних органів, адже це не тільки пришвидшить процес надання адміністративних послуг, а й підвищить їх якість за рахунок обов’язкового утворення операційних залів. Документи першочергово будуть потрапляти до оператора, який має перевірити їх на предмет комплектності, та у разі відповідності вимогам законодавства зареєструвати їх та прийняти до виконання. Як наслідок процес надання адміністративних послуг для громадян починатиметься з прийняття документів оператором, які надсилаються у відповідне відомство для обробки, після чого їх мають знов повернути в операційний зал. Втілення такої процедури дозволить заявникам по спливу встановленого законом строку отримати відповідь щодо результату розгляду документів у оператора, що в свою чергу унеможливлює безпосередній контакт із службовцями, які надають адміністративні послуги. На нашу думку, реалізація такого правового заходу повинна стати ефективним способом запобігання та протидії корупції.

У напрямку поліпшення умов доступу фізичних, юридичних осіб та об'єднань громадян без статусу юридичної особи до інформації про діяльність органів державної влади та органів місцевого самоврядування, на Міністерство юстиції України покладено обов’язок підготовити та внести на розгляд Кабінету Міністрів України ряд пропозицій щодо вдосконалення механізму реалізації положень Закону України «Про доступ до публічної інформації». 

Ще одним абсолютно новим правовим заходом у сфері запобігання та протидії корупції стало запровадження на законодавчому рівні інституту антикорупційної експертизи не тільки проектів нормативно-правових актів, а й чинних нормативно-правових актів. Міністерство юстиції України визначило ряд заходів, спрямованих на її удосконалення, а саме: забезпечення доступу громадськості для ознайомлення до проектів нормативно-правових актів; удосконалення механізму організації проведення громадської антикорупційної експертизи проектів нормативно-правових актів.

Відповідні заходи мають бути здійсненні з метою запровадження багатоступеневої методики оцінки корупційних ризиків у законодавстві: на рівні розробників проектів нормативно-правових актів та на рівні громадської експертизи, проведення якої забезпечується завдяки прозорій процедурі нормопроектування та доступності інформації для громадськості.

Успішна стратегія боротьби з системною корупцією в Україні передбачає спочатку реалізацію фундаментальних економічних і політичних передумов цієї боротьби, а потім розгортання всього арсеналу антикорупційних технічних засобів.

Таким чином, основою для розбудови ефективної системи забезпечення прав і свобод громадян у сфері запобігання та протидії корупції є стабільна імплементація стандартів міжнародних інституцій по боротьбі з корупцією в національне законодавство, а також розроблення та впровадження відповідних механізмів на рівні законів та підзаконних нормативно-правових актів України.

Література:

1. Скулиш Є. Шляхи подолання корупції в Україні / Є. Скулиш // Юридичний вісник України. ‒ 2011. ‒ №32. ‒ С.6.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота