Е-ДЕКЛАРУВАННЯ МАЙНОВОГО СТАНУ ТА ДОХОДІВ ЯК ІНСТРУМЕНТ СИСТЕМИ ЗАПОБІГАННЯ КОРУПЦІЇ В УКРАЇНІ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

Е-ДЕКЛАРУВАННЯ МАЙНОВОГО СТАНУ ТА ДОХОДІВ ЯК ІНСТРУМЕНТ СИСТЕМИ ЗАПОБІГАННЯ КОРУПЦІЇ В УКРАЇНІ

22.04.2020 14:57

[Секція 9. Антикорупційна діяльність]

Автор: Каменева Наталія Володимирівна, кандидат економічних наук, доцент кафедри економіки та управління підприємством, Навчально-науковий інститут менеджменту, економіки та фінансів Президентського університету ПрАТ «ВНЗ «МАУП»; Тюльченко Інна Миколаївна, студентка ПрАТ«ВНЗ «МАУП»


Законом України «Про запобігання корупції» визначено правові та організаційні засади функціонування системи запобігання корупції в Україні, зміст та порядок застосування превентивних антикорупційних механізмів, правила щодо усунення наслідків корупційних правопорушень.

Формування та реалізацію державної антикорупційної політики покладено на Національне агентство з питань запобігання корупції (далі НАЗК). До повноважень НАЗК, серед іншого, віднесено здійснення контролю та перевірки декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, зберігання та оприлюднення таких декларацій, проведення моніторингу способу життя осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування. НАЗК забезпечує відкритий цілодобовий доступ до Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, на офіційному веб-сайті шляхом можливості перегляду, копіювання та роздруковування інформації, а також у вигляді набору даних (електронного документа), організованого у форматі, що дозволяє його автоматизоване оброблення електронними засобами з метою повторного використання.

До суб’єктів декларування віднесено осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування; інших посадових осіб, юридичних осіб публічного права.

Передбачено 4 типи декларацій: щорічна; перед звільненням; після звільнення; кандидата на посаду. Подані декларації включаються до Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, що формується та ведеться Національним агентством. 

Однак, при ухваленні Закону «Про запобігання корупції» в частині електронного декларування він був дещо «вихолощений» щодо суб’єктів декларування, членів їх сімей та об’єктів декларування, запроваджену процедуру електронного декларування доходів слід вважати потужним та найбільш революційним кроком у просуванні реформ, направлених на боротьбу з корупцією. Разом з тим, імплементація закону в частині електронного декларування показала, що державні інституції так і не розпочали своєчасно  справжньої боротьби з корупцією.

Офіційним початком роботи системи електронного декларування є 1 вересня 2016р. У той же час, Порядок проведення контролю та повної перевірки декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування зареєстрований Міністерством юстиції України лише 13 лютого 2017 р.

На нашу думку, декларувати свої доходи в органах фіскальної служби повинні усі працездатні громадяни України. Під час заповнення декларацій важливо враховувати зміни, пов’язані із застосуванням оновленого антикорупційного законодавства [1]. При цьому за наслідками фінансового контролю суб’єкти Закону «Про запобігання корупції» повинні нести відповідальність, передбаченому цим Законом, а особи, які не є суб’єктами дії цього Закону повинні нести відповідальність лише за ухилення від сплати податків. Таке загальне декларування  може стати дієвим механізмом у посиленні боротьби з корупцією. 

Література:

1. Е-декларування- 2020: НАЗК про особливості поточної кампанії [Електронний ресурс] // Режим доступу: http://www.visnuk.com.ua/ uk/news/ 100016013-e-deklaruvannya-2020-nazk-pro-osoblivosti-potochnoyi-kampaniyi



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота