ПРОБЛЕМИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ МІЖНАРОДНИХ ВІДНОСИН УКРАЇНА-США - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ПРОБЛЕМИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ МІЖНАРОДНИХ ВІДНОСИН УКРАЇНА-США

21.05.2020 14:44

[Секція 10. Світова економіка та міжнародні економічні відносини]

Автор: Нечипоренко Єлена Віталіївна, студентка, Національний авіаційний університет


В наш час повноцінне функціонування держави не можливе без взаємодії з іншими країнами. Це призводить до розширення можливостей та розвитку економічного стану обох країн. Україна як і будь-яка інша країна прагне розвивати свої відносини з успішними державами, зокрема з США.

Офіційне закріплення торговельно-економічного співробітництва між США та Україною відбулося у 1992 р. в угоді про торговельні відносини. Розглянемо нормативно-правову основу здійснення співробітництва між країнами (табл.).




На рисунку представлено дані щодо напрямів міжнародної торгівлі у період 2015-2019 рр., що наддає можливість дослідити тенденцію змін.




Як видно з рисунка, в 2015-2016 рр. імпорт та експорт знаходиться на низькому рівні в порівнянні з майбутніми періодами, починаючи з 2017 р. обсяги міжнародної торгівлі між Україною та США почали значно зростати. Співвідношення експорту та імпорту тримається приблизно на однаковому рівні за період досліджуваних років. 

Згідно даних на сайті державної статистики України, в торгівлі товарами з США наша держава в середньому має близько 100 одиниць найменувань. Товарні групи із найбільшими обсягами експорту товарів за останні 5 років – чорні метали – 53% та виробів з чорних металів –6%; устаткування – 7%; частини літальних апаратів – 5%; меду – 4%; руди – 4%; оптичних приладів – 3%, а імпорту: енергетичні матеріали – 36,50 %, ядерне обладнання та машинне устаткування – 29,70%, засоби наземного транспорту – 14,30%, риба і ракоподібні – 6,60%, вироби з чавуну та сталі - 2,70 %, меблі – 2,20%, хімічні штапельні волокна – 2,20 %.

На основі висвітлених даних можна визначити основні перешкоди до більш результативного співробітництва України-США:

1) По-перше, це недостатній рівень готовності США до споживання продукції України та незадовільна величина попиту на американському ринку на товари та послуги від України із-за недостатньо високої якості товарів;

2) По-друге, США, як провідна країна світу не має довірливого ставлення до України, яка знаходиться на багато рівнів нижче за багатьма показниками розвитку (рівень впровадження реформ, безпека, економічна свобода тощо).

Базуючись на висвітлених проблемах, як ймовірні перспективи розвитку можна виділити:

1) Для покращення України, як держави до якої є довіра, потрібно в першу чергу налагодити внутрішню економіку, яка запустить процес до покращених зовнішньо-економічних зв’язків.

2) Виходячи з попереднього аргументу, Україні необхідно покращити статус країни за рахунок співробітництва з США, так як ця країна є провідним граком на світовій арені. Так, наприклад, підвищується ставлення інших до України тільки тому, що держава співпрацює з однією з передових країн світу. 

Як висновок, місце України в міжнародних відносинах з США є досить не значним. Не зважаючи на співробітництво між країнами, Україна не може досягнути високого рівня інтеграційних відносин з США. На даний момент, Україна ще не може вести більш потужні торгівельні зв’язки та збільшити обсяги двосторонньої торгівлі. Вирішення цих питань є досить актуальним, тому що саме за рахунок рівноправних відносин досягається позитивна динаміка економічного зростання та підвищення рівня життя громадян. 

Cписок літературних джерел:

1. Економічна статистика / Зовнішньоекономічна діяльність Статистичний збірник URL: http://www.ukrstat.gov.ua (дата звернення 18.05.2020)

2. Угода про торговельні відносини між Україною Сполученими Штатами Америки. URL: http://zakon.nau.ua/doc/ ?uid=1079.2704.0. (дата звернення 19.05.2020)

3. Хартія Україна–США про стратегічне партнерство URL: http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/840_140 (дата звернення 18.05.2020) 

________________

Науковий керівник: Князєва Тетяна В'ячеславівна, доктор економічних наук, доцент, професор кафедри міжнародної економіки, Національний авіаційний університет



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота