УНИКНЕННЯ ПОДАТКОВИХ ЗОБОВ’ЯЗАНЬ ТРАНСНАЦІОНАЛЬНИМИ КОРПОРАЦІЯМИ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

УНИКНЕННЯ ПОДАТКОВИХ ЗОБОВ’ЯЗАНЬ ТРАНСНАЦІОНАЛЬНИМИ КОРПОРАЦІЯМИ

25.05.2020 16:49

[Секція 10. Світова економіка та міжнародні економічні відносини]

Автор: Стойкова Єлизавета Сергіївна, студентка 5-го курсу, Університет державної фіскальної служби України, м. Ірпінь, Україна; Оліфер Артем Віталійович, студент 5-го курсу, Університет державної фіскальної служби України, м. Ірпінь, Україна


Ні для кого не секрет, що для організації своєї глобальної діяльності транснаціональні корпорації використовують складні корпоративні структури, які охоплюють певні країни та юрисдикції. Їх часто називають офшорними фінансовими центрами (ОФЦ), вони залучають фінансову діяльність з-за кордону через низькі ставки податків та послаблений рівень регулювання.

Корпорації використовують ОФЦ щонайменше з трьох причин. По-перше, вони організовують частини своєї корпоративної структури на певних довірених територіях із сприятливими правовими умовами, тим самим підвищуючи юридичну визначеність своїх операцій. 

По-друге, послаблені режими регулювання в ОФЦ можуть використовуватися компаніями для уникнення корпоративної підзвітності та громадської перевірки своїх операцій, тобто регуляторного арбітражу. Так наприклад, багато непрозорих структурованих фінансових продуктів, які посилили світову фінансову кризу з 2008 року, були створені в ОФЦ. 

По-третє, складні структури корпоративної власності допомагають мінімізувати податкові платежі, особливо для корпорацій, які мають багато нематеріальних активів, наприклад, інтелектуальні права. Наприклад, Apple має більше 200 млрд. дол. у країнах з низьким рівнем оподаткування, у  тому числі в Ірландії, фармацевтична компанія Pfizer залишила в офшорах 193 млрд. дол., а General Motors  104 млрд. дол. [1].

Вчені вказують на те, що найчастіше транснаціональні корпорації виводять гроші в офшори через п’ять розвинених країн, серед яких з великим відривом лідирують Великобританія і Нідерланди. Так, за дослідженнями, в цілому 47% корпоративних інвестицій в офшори проводяться через Нідерланди (23%), Великобританію (14%), Швейцарію (6%), Сінгапур (2%) та Ірландію (1%) [2].

Достовірно оцінити втрати країн від податкових махінацій, які здійснюють транснаціональні корпорації, є надскладним завданням через неможливість систематизації даних з усіх держав, де діють такі компанії. Хоча методи ухилення від сплати податків нині є зрозумілими, сутність яких зводиться до виведення прибутку з країн з високими ставками податку на прибуток до країн з низьким рівнем корпоративного оподаткування або до країн, де податок на прибуток взагалі не стягується [3]. Але за даними Конференції ООН з торгівлі та розвитку загалом, щорічно, багатонаціональні компанії уникають сплати податків на 50-200 млрд. дол. [4]. 

Компанія Fair Tax Mark назвала у своєму звіті найбільші шість американських технологічні фірми Amazon, Facebook, Google, Netflix, Apple і Microsoft групою, яка ухиляється від сплати податків шляхом переміщення доходів а прибутків через податкові притулки або країни з низьким рівнем оподаткування. Так компанія Amazon до цього десятиліття сплатила податки на прибуток у розмірі 3,4 млрд. дол. при доходах у розмірі 960,5 млрд. дол. та прибутку в розмірі 26,8 млрд. дол.. А корпорація Facebook заплатила лише 7,7 млрд. дол. податку на прибуток за це десятиліття, незважаючи на отримання прибутку в розмірі 75,5 млрд. дол. та доходів у розмірі 173,1 млрд. дол. [5].

За оцінками Міжнародного валютного фонду та організації Tax Justice Network, якби прибуток компаній оподатковувався за місцем господарської діяльності, транснаціональні корпорації платили б на 500-650 млрд. дол. більше податків по всьому світу. З цієї суми країни, що розвиваються, недоотримують близько 200 млрд. дол. податків на рік, що в 1,5 разу більше за міжнародну допомогу в цілях розвитку цих держав (142,6 млрд. дол. в 2016 році) [2].

Протидії використанню ОФЦ як методу мінімізації податкових платежів з кожним роком приділяється все більше уваги. Багато сил докладають до цього питання ОЕСР, наприклад, створення плану дій BEPS для вдосконалення правил оподаткування. Але проблема в тому, що, чим більше вирішується питання регулювання офшорів, тим активніше самі офшори шукають шляхи мінімізації або уникнення цього регулювання. Тим самим схеми стають все складнішими. 

Отже, найбільші корпорації світу активно використовують офшорні зони для полегшення свого існування. Таким чином, з одного боку діяльність ТНК надає велику кількість переваг для економіки країни, з іншого – їх головною метою є максимізація прибутку будь-яким шляхом. Для запобігання уникненню податкових зобов’язань ТНК неможливо розглядати ізольовано податкову систему однієї конкретної країни, необхідне міжнародне співробітництво.

Література:

1. Катасонов В. Ю. Закрытый мир финансов. Трасты и оффшоры. Где прячут свои богатства Ротшильды и Рокфеллеры? : Книжный мир, 2019. 260 с. 

2. Названо країни, через які транснаціональні корпорації найчастіше виводять гроші в офшор. Інтерфакс-Україна : веб-сайт. URL: https://news.finance.ua/ua/news/-/407220/nazvano-krayiny-cherez-yaki-transnatsionalni-korporatsiyi-najchastishe-vyvodyat-groshi-v-ofshor. (дата звернення: 18.05.2020).

3. Corporate tax avoidance by multinational firms. URL: https://www.europarl.europa.eu/RegData/bibliotheque/briefing/2013/130574/LDM_BBR(2013)130574_REV1_EN.pdf. (дата звернення: 18.05.2020).

4. Доповідь Конференції ООН з торгівлі та розвитку за 2019 рік. URL: https://unctad.org/en/PublicationsLibrary/tdr2019overview_ru.pdf. (дата звернення: 18.05.2020).

5. New study deems Amazon worst for 'aggressive' tax avoidance. The Guardian : веб-сайт. URL: https://www.theguardian.com/business/2019/dec/02/new-study-deems-amazon-worst-for-aggressive-tax-avoidance. (дата звернення: 18.05.2020).

________________

Науковий керівник: Новицький Віталій Андрійович, кандидат економічних наук, доцент кафедри фінансових ринків, Університет державної фіскальної служби України, м. Ірпінь, Україна



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота