ФАКТОРИ, ЩО ОБУМОВЛЮЮТЬ РІВЕНЬ ПРАВОСВІДОМОСТІ У СУСПІЛЬСТВІ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ФАКТОРИ, ЩО ОБУМОВЛЮЮТЬ РІВЕНЬ ПРАВОСВІДОМОСТІ У СУСПІЛЬСТВІ

27.05.2020 21:30

[Секція 1. Теорія та історія держави і права. Філософія права. Історія політичних і правових вчень]

Автор: Петрук Алла Анатоліївна, 1 курс ОР «Бакалавр», юридичний факультет, Київський національний університет імені Тараса Шевченка


Актуальність даної теми зумовлена багатьма чинника, зокрема й тим, що трактування питання правосвідомості було та залишається нагальним сьогодні. Чимало науковців дають різні дефініції, що ж таке «правосвідомість» та яке місце вона займає у системі права. 

Проблематику й особливості цієї теми досліджували відомі українські вчені В.В. Копєйчиков, П.М. Рабінович, В.В. Лазарєв, М.К. Подберезський, О.Ф. Скакун тощо. 

Правосвідомість – це і специфічна форма суспільної свідомості, що відображає правову дійсність у поглядах, теоріях, концепція та уявленнях людей про право, і ціла система понять та почуттів, а також діяльності, котра пов’язана із правом. Для того, аби визначити фактори, що обумовлюють рівень правосвідомості у суспільстві, варто дати вичерпне визначення цій категорії.

Отож, правосвідомість – це система почуттєвих і мислених образів комунікативно-вольової спрямованості, через які відбувається безпосереднє та опосередковане сприйняття правової реальності – ставлення до чинного, минулого і бажаного права, до правової діяльності суб’єктів права, до правових явищ та поведінки людей у сфері права. 

Виконуючи власні функції (пізнавальна, оцінювальна, регулятивна), правосвідомість закладає певний фундамент, який дозволяє нам оцінювати її значення для суспільства та рівень. Вона визначає розвиненість правової культури та є нерозривно пов’язаною із системою законодавства й юридичною практикою.

Наприклад, пізнавальна функція передбачає нагромадження знань про право та інформованість про нові нормативні акти; оцінювальна – забезпечує оцінювання правопорушень громадян, зловживання владою посадових осіб; регулятивна – відображає діяльну сторону правосвідомості, тобто відбувається формування мотивів юридично значущої поведінки, настанов на правомірні чи неправомірні дії (бездіяльність). 

Оскільки ключовим пунктом правосвідомості є усвідомлення людьми цінностей права, то відповідно існують різноманітні фактори, що впливають на рівень правосвідомості у суспільстві. 

Одним із суттєвих факторів є правовий менталітет – це історично зумовлене світосприйняття тієї чи іншої соціальної групи, нації, народу і суспільства держави, права, способу їх існування і функціонування, що відображає особливу роль правової та політичної реальності в житті суспільства. З одного боку, він є основою для формування правосвідомості, а з іншого – вона є засобом для його функціонування. Правовий менталітет визначається матеріальними умовами життя, рівнем розвитку суспільства у цілому, впливом на соціум, що, зокрема, може відбуватися через засоби масової інформації, а також якістю законодавства, його відповідністю до сучасних умов існування. Таким чином, усе вищеперераховане є факторами, що обумовлюють рівень правосвідомості у суспільстві. Попри те, що деякі вчені вважають менталітет частиною правосвідомості, а інші розглядають вказані явища як певним чином відособлені один від одного феномени, правовий менталітет є глибинним елементом правосвідомості. Він створює своєрідний каркас, що об’єднує ідеологічні, психологічні та поведінкові елементи суспільної правосвідомості та виконує функцію упорядкування правосвідомості. Залежно від ситуації, що склалася, правова ментальність того чи іншого суспільства може мати значний вплив на його державно-правовий розвиток, а тому – і на рівень правосвідомості. 

Говорячи про фактори, що обумовлюють рівень правосвідомості у суспільстві, варто наголосити на ще одного надзвичайно важливому із них. Правове виховання – це здійснюваний за допомогою спеціальних засобів цілеспрямований правовий вплив на особу, соціальну групу або суспільство з метою засвоєння ними правових знань та підвищення рівня їхньої правосвідомості. Воно може здійснюватися за допомогою численних засобів. Наприклад, лекції з правової тематики, індивідуальна робота, спеціальні організаційно-освітні акції правового змісту (семінари, брифінги, консультації тощо).  

Окрім цього, на рівень правосвідомості у суспільстві впливають безліч інших факторів, як-от: характер виховання й моральний клімат у сім’ї, законослухняна поведінка батьків; поширення й використання доступних для сприйняття інформаційних матеріалів у друкованому, електронному та іншому вигляді, що формують правову грамотність і правосвідомість населення. Також суттєву роль відіграє ефективність діяльності судів і органів, що виконують судові рішення; суворе дотримання державними службовцями норм закону й професійної етики. Одним із найважливіших факторів є ефективність законодавства, його відповідність реальній економічній і суспільно-політичній ситуації в державі, реалізація в законодавстві принципів справедливості й рівноправності, забезпечення відповідності норм права інтересам і потребам різних соціальних груп. 

Отож, правосвідомість є однією з найважливіших форм свідомості людини й суспільства поряд з політичною свідомістю, мораллю, мистецтвом, релігією, наукою та філософією. Тому наявність різноманітних факторів, що обумовлюють рівень правосвідомості у суспільстві, є критично необхідною для його ефективної діяльності та активної участі громадян у суспільному житті.

Література:

1. Скакун О. Ф. Теорія права і держави. – Київ, 2017.

2. Рабінович П.М. Основи загальної теорії права та держави: [навч. посіб.] / П.М. Рабінович ; вид. 5-те, зі змін. – К. : Атіка, 2001.  

________________ 

Науковий керівник: Теремцова Ніна Володимирівна, кандидат юридичних наук, Київський національний університет імена Тараса Шевченка



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота