СУТНІСТЬ РИЗИКУ ЯК ЕКОНОМІЧНОЇ КАТЕГОРІЇ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

СУТНІСТЬ РИЗИКУ ЯК ЕКОНОМІЧНОЇ КАТЕГОРІЇ

23.06.2020 10:57

[Секція 1. Економіка, організація і управління підприємствами, галузями, комплексами]

Автор: Савченко Сергій Миколайович, кандидат економічних наук, доцент кафедри міжнародної економіки, Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського»


Будь-яка сфера людської діяльності, особливо економіка та підприємництво, обтяжена ризиком, який породжується невизначеністю, випадковістю, конфліктами, недостовірністю інформації, мінливістю цілей у часі тощо. В умовах конкурентного ринкового середовища довгострокове ефективне функціонування суб’єкта господарювання є неможливим без врахування аспекту ризику в процесі прийняття управлінських рішень. Водночас на сьогоднішній день Ризик є досить складним явищем і комплексним поняттям, яке характеризується різносторонніми ознаками, що слугувало формуванню різних підходів до трактування його економічної категорії.

Наведемо деякі найважливіші дефініції поняття «ризик», які зустрічаються у роботах науковців [1, с. 27]:

- ризик – це усвідомлена небезпека виникнення в будь-якій системі небажаної події з певними в часі та просторі наслідками;

- ризик – це невизначеність, пов'язана з можливістю виникнення у ході реалізації проекту несприятливих ситуацій і наслідків;

- ризик – це ймовірність несприятливих наслідків;

- ризик – об’єктивно-суб’єктивна категорія, що пов'язана з подоланням невизначеності та конфліктності в ситуації неминучого вибору і відображає міру досягнення сподіваного результату, невдачі та відхилення від цілей з урахуванням впливу контрольованих та неконтрольованих чинників за наявності прямих та зворотних зв’язків.

Різноманітність поглядів на проблематику ризику можна пояснити багатоаспектністю цього явища та його недостатнім вивченням.

На рис. 1 відображені основні взаємопов'язані елементи в явищі «ризик». 




Основними дефініціями при дослідженні категорії «ризик» є об’єкт, суб’єкт, джерело ризику.

Об’єктом ризику називають керовану динамічну систему, ефективність та умови функціонування якої наперед точно невідомі.

Суб’єктом ризику називають особу (індивід або колектив), яка зацікавлена в результатах керування об’єктом ризику і має компетенцію приймати рішення щодо об'єкту ризику.

Джерело ризику – це фактори (явища, предмети, процеси), які спричинюють невизначеність результатів[1, с. 38].

Ризик ї визначають імовірністю W виникнення небажаної події та розміром її наслідків S, тобто:




Усвідомлення ймовірнісного характеру більшості соціально-економічних процесів зумовило зацікавленість науковців феноменом ризику. Аналіз історії економічних вчень дав змогу виокремити дві найбільш поширені теорії ризику: класичну та неокласичну. Класична теорія ототожнює економічний ризик з математичним сподіванням збитків, що можуть виникнути в процесі реалізації обраного рішення [2, с.148]. Згідно неокласичної теорії поведінка економічного суб’єкта обумовлена концепцією граничної корисності.

У сучасній теорії прийняття рішень розглядається три типи моделей вибору рішень, що наведені на рис. 2.




Отже загалом під ризиком, зазвичай, розуміється можлива небезпека втрат, яка витікає із специфіки тих або інших явищ природи і видів діяльності людського суспільства.

Ризик – це і суб’єктивна, і об’єктивна категорії [3, с. 130]. Ризик пов’язаний з вибором певних альтернатив, розрахунком ймовірностей їх наслідків. У цьому є його суб’єктивна сторона. Крім того, вона проявляється також і в тому, що люди неоднакового сприймають одну і ту ж величину ризику внаслідок відмінностей психологічних, моральних, ідеологічних, політичних організацій, принципів, установ тощо. Однак, величина ризику не тільки суб’єктивна, але і об’єктивна категорія, оскільки вона є формою якісно-кількісного вираження реально існуючої невизначеності. Об’єктивність ризику проявляється і в тому, що це поняття відображає реально існуючі у суспільному житті явища, процеси, сторони діяльності. При цьому ризик існує незалежно від того, чи усвідомлюють його наявність, чи ні, враховують чи ігнорують його.

Також ризик – це і історична, і економічна категорії. Як історична категорія, ризик є усвідомленою людиною можливою небезпекою. Як економічна категорія, ризиком є подія, яка може статися або не статися. При реалізації такої події можливі три економічні результати: негативний (програш, збиток, витрати); позитивний (виграш, вигода, прибуток); нульовий.

Стосовно фінансового ризик-менеджменту під ризиком, переважно, розуміється можливість втрати частини своїх ресурсів, недоотримання доходів або появи додаткових витрат у результаті здійснення підприємницької діяльності, що відповідає поняттю чистої невизначеності.

Під невизначеністю (uncertainty) розуміється неповнота або неточність інформації про умови господарської діяльності, у тому числі про пов'язані з нею витрати та отримані результати.

Причинами невизначеності є три основні чинники: незнання, випадковість, протидія [4, с. 113]. Зокрема, невизначеність пояснюється тим, що економічні проблеми зводяться, по суті, до завдань вибору з деякого числа альтернатив, при цьому економічні агенти (організації та індивіди) не мають в своєму розпорядженні повної інформації про ситуацію для вироблення оптимального рішення, а також не мають обчислювальних та програмних засобів достатньої потужності для адекватного обліку всієї доступної ним інформації.

У кількісному відношенні невизначеність має на увазі можливість відхилення результату від очікуваного, або середнього, значення як в меншу, так і в більшу сторону. Така невизначеність носить назву «спекулятивної», на відміну від «чистої» невизначеності, що передбачає лише можливість негативних відхилень кінцевого результату діяльності.

Відповідно, у літературі поняття «ризик» може відповідати як спекулятивній невизначеності та включати позитивні і негативні результати (наприклад, відносно операцій на фінансових ринках), так і чистій невизначеності (у цьому сенсі ризик трактується у страховій справі).

Виходячи із сутності ризику як економічної категорії та специфіки енергетичної галузі, Караєва Н.В. пропонує під поняттям «ризик суб’єктів енергетичного ринку» розуміти об’єктивно-суб’єктивну категорію, пов’язану з імовірністю виникнення небажаних подій (загроз) в умовах невизначеності та конфлікту економічних інтересів різних груп суб’єктів енергетичного ринку (ЕР), яка відображає міру їх втрат (збитків) внаслідок неузгоджених дій даних суб'єктів [4, с. 137].

Отже, узагальнюючим визначенням ризику, як економічної категорії є те, що це прогнозна характеристика будь-якої цілеспрямованої діяльності (бездіяльності) суб’єкта господарювання, зумовлена необхідністю прийняття управлінських рішень на користь обрання альтернатив ймовірнісного характеру, здатних генерувати шанси попри наявність небезпек та загроз, та яка відображає можливість негативного відхилення від встановлених цілей.

Література:

1. Енергетичні ресурси і потоки / За заг. ред. А.К. Шидловського. – К.: Українські енциклопедичні знання, 2003. – 472 с. 

2. Антология экономической классики / [Сост. И.А. Столяров]. – В 2-х т. – Т. 1. – М.: МП «ЭКОНОВ», 1993. – 480 с.

3. Малков С.Ю., Максимов А.А. О рисках информационного общества // Проектирование будущего. Проблемы цифровой реальности: труды 1-й Международной конференции (8-9 февраля 2018 г., Москва). – М.: ИПМ им. М.В.Келдыша, 2018. – С. 129-135

4. Караєва Н. В., Войтко С. В., Сорокіна Л. В. Ризик-менеджмент сталого розвитку енергетики: інформаційна підтримка прийняття рішень : навчальний посібник / Н. В. Караєва, С. В. Войтко, Л. В. Сорокіна. – К.: Альфа Реклама, 2013. – 308 с.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота