ВАРІАТИВНІСТЬ РОЗРАХУНКУ НОРМИ ОБСЛУГОВУВАННЯ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ВАРІАТИВНІСТЬ РОЗРАХУНКУ НОРМИ ОБСЛУГОВУВАННЯ

21.07.2020 14:47

[Секція 1. Економіка, організація і управління підприємствами, галузями, комплексами]

Автор: Караван Наталія Анатоліївна, кандидат економічних наук, доцент, декан факультету менеджменту, економіки, соціології та філології, Дніпровський державний технічний університет; Богомазова Валентина Віталіївна, здобувач вищої освіти, Дніпровський державний технічний університет


Неперервність та апаратурний характер виробничого процесу, який відбувається на підприємствах хімічної галузі обумовлює необхідність забезпечення оптимальної відповідності чисельності основних робочих та загальної кількості апаратів. Це складне питання вирішується шляхом застосування норми обслуговування. 

Теоретично норма обслуговування представляє собою співвідношення часу апаратурної роботи та часу ручної роботи. При цьому можливі два принципово різні випадки, які впливають фактичний рівень завантаженості ресурсів: розрахункове значення норми обслуговування є цілим або нецілим числом. В першому випадку досягається повне використання як робочого так і обладнання, коефіцієнти їх завантаження становлять 100%. В другому випадку виникає необхідність округлення розрахункового значення норми обслуговування до цілого числа кількості одиниць обладнання, яка фактично може бути закріплена за одним робочим. Це призводить до зменшення коефіцієнтів завантаження або робочого, або обладнання. Логічно, що при округленні розрахункового значення норми обслуговування в сторону зменшення простої виникнуть у робітника, а коефіцієнт завантаження обладнання становитиме 100%. І навпаки, при округленні розрахункового значення норми обслуговування в сторону збільшення у роботі обладнання виникнуть простої, при цьому робочий час робітника буде використано повністю. На рис. 1 представлено графік сумісної роботи саме для цього випадку, коли розрахункова норма обслуговування становить 2,7 од. (для умовного прикладу було прийнято, що час ручної роботи становить tp=11 хв., а загальна тривалість циклу Тц=30 хв.). 




Слід також зазначити, що на підставі аналізу вихідних даних можливо зробити попередній висновок щодо наявності простоїв обладнання. У таблиці 1 згруповані розрахункові формули для визначення проїв для різних типів апаратів періодичної дії.




Таким чином, основними факторами, що обумовлюють варіативність розрахунку та практичного використання на хімічних виробництвах норми обслуговування є тривалість й структура виробничого циклу, а також тип обладнання.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота