АКТУАЛЬНІСТЬ МІКРОКРЕДИТУВАННЯ МАЛОГО І СЕРЕДНЬОГО БІЗНЕСУ В ПЕРІОД ПАНДЕМІЇ COVID-19 - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

АКТУАЛЬНІСТЬ МІКРОКРЕДИТУВАННЯ МАЛОГО І СЕРЕДНЬОГО БІЗНЕСУ В ПЕРІОД ПАНДЕМІЇ COVID-19

28.09.2020 09:53

[Секція 1. Економіка, організація і управління підприємствами, галузями, комплексами]

Автор: Графська Орислава Іванівна, кандидат економічних наук, доцент кафедри готельно-ресторанного бізнесу Львівського державного університету фізичної культури ім. Івана Боберського; Кулик О. М., студенка VI – курсу факультету туризму Львівського державного університету фізичної культури ім. Івана Боберського


На сьогоднішній день Україна зокрема та весь світ загалом переживають не прості часи як і для соціальної так і для економічної сфери діяльності. Непередбачена ситуація, яка спричинена пандемією COVID-19 завдала великого удару по всіх життєво важливих сферах функціонування, а економіка держави на даний час несе дуже великі збитки. Це відображається на скорочені робочих місць,  на численній ліквідації  підприємств та організацій різних сфер, відповідно скоротилися надходження до бюджету, і це все вплинуло на загальний добробут населення нашої держави. Для ліквідації наслідків, які завдала пандемія COVID-19, та для стабілізації економічних показників в державі необхідним є, перезапустити роботу підприємств та організацій. Враховуючи ситуацію, що не кожне підприємство, готове і може самостійно впоратися, актуальним буде питання мікрокредитування малого і середнього бізнесу. 

На даний час більшість підприємств, фізичних осіб підприємців, та простих громадян, які здійснюють підприємницьку діяльність, потребують обігових коштів, тому підприємства готові звертатися до банківських та не банківських фінансових установ за отриманням кредиту або мікрокредиту. Розглянемо детальніше поняття мікрокредиту.

Вартість мікрокредитів зазвичай в рази перевищує ставки за звичайними банківськими позиками. 

В Україні поняття «мікропозика»та мікрокредиту з'явилося 2011 року. До 2015 року фінансові обороти галузі збільшилися на третину. З огляду на суворі вимоги банків і нестабільність курсу, ця послуга швидко стала набирати популярність. 2015 року мікрофінансові організації перевершили банки за обсягом позик, видавши позики на загальну суму 10 млрд гривень. Число клієнтів за поточний рік збільшилось на 40 % [1]. 

Онлайн-кредитування в Україні стало активно розвиватися зі збільшенням кількості власників пластикових карт. Згідно з оцінками експертів, в 2016 році ця цифра склала 41 млн людей [1]. При цьому кількість безготівкових операцій за два роки збільшилася в чотири рази. Цей фактор став вирішальним для активного впровадження інтернет-напряму в сферу мікрокредитування. 

Послуги мікрокредитування в Україні можуть надавати Банки та небанківські фінансові організації, що мають відповідну ліцензію Нацкомфінпослуг. Перевірити наявність ліцензії мікрофінансової організації можна у Державному реєстрі фінансових установ.

Діяльність мікрофінансових організацій регулюється нормами чинного законодавства України, зокрема законами [2]: 

- Законом України «Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг».

- Законом України «Про споживче кредитування».

- Законом України «Про захист прав споживачів».

- Нормами Цивільного права.

Згідно з цими нормативними актами клієнти мікрофінансових установ мають: 

- право на доступ до інформації;

- право отримати повний пакет послуг, передбачений укладеним договором;

- право відмовитись від мікрокредиту в протягом 14 днів після його оформлення в порядку та на умовах, визначених Законом України «Про споживче кредитування».

З вище наведено можемо зробити висновок, що в Україні практично кожен громадянин користується мікропозикою, тобто мікрокредитом, це дозволяє забезпечувати безперервний потік грошових, та обігових коштів населення, а фінансовим установ так і банкам заробляти на цьому хороші доходи. 

З огляду вище наведеного, що підприємства, організації, чи просто фізичні особи які користувалися «Мікропозикою» чи «мікрокредитом» в період пандемії Covid-19, значно довше могли протриматися на ринку тай продовжують свою фінансові діяльність і на даний час, з врахуванням того, що мали резервні обігові кошти, що дозволяло їм частково робити відрахування в бюджет та виплачувати заробітною плату працівникам, тай дало можливість, даним організаціям втриматися на ринку. Відповідно, щодо фізичних чи юридичних осіб, які ще не скористалися даною програмою мікропозики, чи мікрокредитування актуальним буде це зробити, для того ,щоб мати достатньо забезпеченні обігові кошти і не спричинити за жодних обставин зупинки їхнього бізнесу.

Використана література:

1. Gazeta.Ua. Мікрокредитування в Україні: доцільність державного врегулювання. URL: https://gazeta.ua/articles/promotion/_mikrokredituvannya-v-ukrayini-docilnist-derzhavnogo-vregulyuvannya/899687

2. Король В.С., Данилейчук Р.Б. Проблеми функціонування суб’єктів малого підприємництва в умовах глобалізації економіки України. Формування ринкових відносин в Україні. 2009. №6. С. 22-34.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота