ВДОСКОНАЛЕННЯ СИСТЕМИ ПУБЛІЧНОГО УПРАВЛІННЯ РОЗВИТКОМ ГРОМАДИ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ВДОСКОНАЛЕННЯ СИСТЕМИ ПУБЛІЧНОГО УПРАВЛІННЯ РОЗВИТКОМ ГРОМАДИ

29.10.2020 09:29

[Секція 8. Розвиток продуктивних сил і регіональна економіка]

Автор: Чайка Мар’яна Петрівна, студентка, Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя; Машлій Галина Богданівна, кандидат економічних наук, доцент, Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя


На сьогоднішній день одним з необхідних елементів забезпечення активного розвитку громад є використання інструментів стратегічного управління. В результаті проведення децентралізації вітчизняні громади одержали значно більше повноважень і фінансових ресурсів, проте водночас значно збільшилась і відповідальність за ефективність використання цих ресурсів для досягнення зростання рівня задоволеності жителів. Громади набули можливості використання на власний розсуд різноманітних інструментів забезпечення економічного розвитку, зокрема, як у сфері формування власних ресурсів, так і здійснення зовнішніх запозичень. Вони можуть самостійно приймати рішення щодо надання переліку основних адміністративних послуг, розпорядження земельними ресурсами за межами населених пунктів. Зростають також їх повноваження у галузі архітектурно-будівельного контролю та визначення містобудівної політики. 

У цих умовах особливо важливим є вміння професійних осіб місцевого самоврядування правильно визначати перспективні напрями позитивних змін у громаді, розробляти та втілювати стратегії, націлені на формування сучасних систем розвитку житлово-комунальної інфраструктури, транспорту, освіти, охорони здоров’я, забезпечення розвитку культури й духовності, екологічної безпеки, соціальної захищеності людей тощо. А це, в свою чергу, визначає рівень довіри жителів громади до місцевої влади та готовності підтримувати її рішення, активно співпрацювати з нею задля досягнення головної мети – зростання життєвого громадян. 

Одним з стратегічних пріоритетів діяльності ОТГ повинне бути забезпечення сталого розвитку громади, створення таких умов проживання та відпочинку, які б сприяли припиненню відтоку економічно активного населення з території села чи міста. Керівництву громад необхідно налагоджувати ефективну співпрацю з громадськістю, проводити опитування населення щодо їх бачення напрямів вирішення важливих питань, які хвилюють жителів, ознайомлювати громадськість з проєктами стратегічних рішень, прислухатися до ініціативи, що виходить знизу. Це дасть змогу органам місцевого самоврядування адаптуватись до сучасних умов та розвивати стратегічне бачення.

У системі публічного управління розвитком громади важлива роль належить кадрам. Важливо, щоб у складі виконавчих комітетів органів місцевого самоврядування перебували посадовці, які володіють високопрофесійними якостями, здатні аналізувати стратегічні альтернативи, розробляти довгострокові прогнози, і при цьому також відповідають високим морально-етичним вимогам, готові брати на себе відповідальність, присвячуючи багато часу та зусиль досягненню поставлених цілей. 

Кадри державної служби і органів місцевого самоврядування мають відповідати новій структурі влади та викликам, які стоять перед нею, бути здатними оперативно реагувати на інформаційні виклики часу [1].

Література:

1. Омельчук О.І. Стратегічне мислення як умова професійної відповідності посадової особи місцевого самоврядування у контексті реформи децентралізації // Публічне врядування в Україні: стан, виклики та перспективи розвитку: матеріали щоріч. Всеукр. наук.-практ. конф. за міжнар. участю, присвяч. 100-річчю держ. служби в Україні (Київ, 25 трав. 2018 р.) : у 5 т. / за заг. ред. В.С.Куйбіди, М. М. Білинської, О. М. Петроє. – Київ : НАДУ, 2018. – Т. 3. – с.66-67.

2. Бакуменко В. Д. Прийняття рішень в державному управлінні : навч. посіб. / В. Д. Бакуменко. – У 2 ч. – К. : АМУ, 2010. – Ч. 1. Теоретико-методологічні засади. – 300 с.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота