ФАКТОРИ, ЩО ОБУМОВЛЮЮТЬ ФРАГМЕНТАЦІЮ МІЖНАРОДНОГО ПРАВА - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ФАКТОРИ, ЩО ОБУМОВЛЮЮТЬ ФРАГМЕНТАЦІЮ МІЖНАРОДНОГО ПРАВА

06.11.2020 10:34

[Секція 2. Конституційне право. Конституційне процесуальне право. Міжнародне право]

Автор: Петрук Алла Анатоліївна, 2 курс ОР «Бакалавр», юридичний факультет, Київський національний університет імені Тараса Шевченка


Актуальність даної теми зумовлена багатьма чинниками, зокрема й тим, що дослідження проблематики фрагментації міжнародного права було та залишається актуальним сьогодні. Дослідженням даної категорії займалися такі вчені як К. Літлей, М. Діксон, А. Ротфельд, П. М. Дюпуі, Т. Броуд, Г. Хафнер та багато інших. 

Фрагментація міжнародного права тісно пов’язана з його появою, еволюцією та розвитком. Однак вихідна точка визначається науковцями по-різному. Існує декілька різноманітних позицій щодо виникнення міжнародного права. Перший підхід полягає в тому, що воно виникло в період європейського Середньовіччя. Дану концепцію розвивали Ф. Мартенс, М. Таубе, Г. Лаутерпахт. Другий – міжнародне право виникло ще в стародавньому світі. Попри те, що концепція має чимало противників, після знайденої археологами пам’ятки амарнського листування вона стала досить поширеною (вищезгаданий Ф. Мартенс, заперечуючи можливість існування міжнародного права у цивілізації в стародавньому періоді, все ж виділяв його як невід’ємну складову повноцінної класифікації). Третій підхід засновується на тому, що міжнародне право виникає одночасно з державами. Прихильником цієї концепції є І. І. Лукашук, зауважуючи, що це можливо тільки у тому випадку, коли система міждержавних відносин досягла достатньо високого рівня розвитку.

Наріжним каменем дослідження проблематики фрагментації стала п’ятдесят друга сесія Комісії міжнародного права ООН у 2000 році. Г. Хафнер виступив із доповіддю «Ризики фрагментації міжнародного права», будучи переконаним у тому, що процес фрагментації посилюється у зв’язку із відсутністю єдиного нормотворчого органу, розширенням кількості норм, які регулюють відносини міжнародного співробітництва, а також збільшенням кількості суб’єктів міжнародного публічного права. Це стало рушійною силою, адже надалі були створені дослідницькі групи, що займалися вивченням, проведенням аналізу та моніторингу фрагментації. Зокрема, у 2003 році відбувалася робота щодо питання «Функції та сфера застосування норми Lex specialis та автономні режими», яка успішно продовжилася у 2004.  

Серед факторів, що обумовлюють процес фрагментації міжнародного права, на мою думку, доцільно виділити наступні:

• глобалізація та її суперечливі тенденції;

• формування загальних цінностей на міжнародній арені та їх ієрархія;

• збільшення кількості міжнародних судових інституцій;

• економічний регіоналізм. 

Окрім вищеперерахованих факторів, існує ще один – це, власне, сама структура міжнародного права, оскільки в ній відсутня традиційна для національного права ієрархія норм. Усе це призводить до того, що міжнародне право втрачає основні властивості, як-от системність, єдність, впорядкованість, комплексність, універсальність. 

На моє переконання, фрагментацію міжнародного права не можна розглядати однобічно, наполягаючи на тому, що це проблема. Безперечно, цей феномен зумовлює значний «інтеграційний тиск». Саме цими словами Т. Броуд описав потребу учасників міжнародних відносин до інтеграції, що супроводжується небажанням поступатися своїм суверенітетом на користь наддержавних інституцій. Наведу приклад із вищезазначеною категорією глобалізації як одного із чинників фрагментації. Вона породжує істотну небезпеку як на національному, так і на міжнародному рівнях, якщо не дотримуватися оптимального балансу в процесі правового регулювання. З іншого ж боку, методи інтеграції створюють базис для вирішення нагальних проблем за допомогою об’єднання зусиль та спільних дій.

На мою думку, доцільно буде також зазначити і про фрагментацію доктрини міжнародного права. «Ерозія загального міжнародного права» не повинна призводити до порушення єдності юриспруденції та зниження теоретичного рівня. А. Роділєс зазначав, що розгляд питання фрагментації міжнародного права передбачає забезпечення відповідності фундаментальних догм глобальним змінам.

Таким чином, фрагментацію доречно розглядати не як конфлікт правових норм, а як конфлікт правозастосування. Фактор наявності різноманітних міжнародних інституцій грає визначальну роль. З метою уникнення можливих негативних наслідків необхідно створити централізовані інститути, які об’єктивно могли б забезпечити однорідність, універсальність та відповідність правових норм. Крім того, передбачити можливість паралельного упорядкування одного й того ж питання на універсальному та регіональному рівнях.

Література:

1. Фрагментация международного права: трудности обусловленные диверсификацией и расширением сферы охвата международного права [Електронний ресурс] / Организация Объединённых Наций // Доклад Комиссии международного права: пятьдесят пятая сессия (5 мая – 6 июня и 7 июля – 8 августа 2003 года). – Нью-Йорк, 2003. 

2. Hafner G. Pros and cons ensuing from fragmentation of international law. 

3. Международное право. Общая часть : учеб. для студентов юрид. фак. и вузов / И.И. Лукашук; Изд. 3'е, перераб. и доп. — М. : Волтерс Клувер, 2005.

4. Lithley C. An institutional hierarchy to combat the fragmentation of international law: has the ILC missed an opportunity? // Journal of International Law and Politics. 2007. Vol. 40. P. 261-262.

5. Гнатовський М. М., Поєдинок О. Р. Фрагментація міжнародного права: проблема та можливі шляхи її вирішення // Актуальні проблеми політики. Збірник наукових праць. Одеса, 2008. - Вип. 34. С. 314-323.

6. Rodiles A. La fragmentación del derecho internacional. ¿Riesgos u oportunidades para México? / A. Rodiles // Anuario Mexicano de Derecho Internacional. – 2009. 



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота