ЕВОЛЮЦІЯ ФОРМУЛЮВАННЯ СУТНОСТІ ФІНАНСОВИХ РЕСУРСІВ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ЕВОЛЮЦІЯ ФОРМУЛЮВАННЯ СУТНОСТІ ФІНАНСОВИХ РЕСУРСІВ

11.11.2020 14:41

[Секція 6. Банківська справа. Гроші, фінанси і кредит]

Автор: Телегін Вадим Володимирович, ад’юнкт кафедри економіки та фінансового забезпечення інституту забезпечення військ (сил) та інформаційних технологій Національного університету оборони України імені Івана Черняховського


Ресурси держави сьогодні є однією із найбільш уживаних економічних категорій у понятійному апараті економічної науки, що стосується державного сектору. Однак, єдиної точки зору щодо змісту та сутності ресурсів досі не існує. Відповідно дане питання потребує подальшого дослідження і вивчення.

У широкому розумінні, ресурси – це все те, що індивід чи група можуть використовувати для впливу на інших. Однак таке трактування є загальним і не дозволяє диференціювати різні елементи політики (суб’єкт, об’єкт, засоби), оскільки в цьому випадку ресурсами є всі чинники, здатні на неї вплинути: власні якості суб’єкта, властивості об’єкта, ситуація, в якій перебуває суб’єкт, матеріальні та інші засоби впливу. За такого розуміння ресурсів втрачається їхня специфіка як самостійної, зазвичай матеріалізованої ланки моделі державної політики. З огляду на це, доцільним буде розглянути більш вузьке трактування ресурсів, їхнє розуміння як усіх затрат, необхідних для творення політики [1].

В умовах реформування економіки України, залучення мінімально необхідного обсягу ресурсів є визначальним чинником повноти забезпечення потреб об’єктів соціальної інфраструктури, дієвості державного регулювання суб’єктів господарювання, рівня матеріального й духовного добробуту населення, темпів розвитку інвестиційно-інноваційної сфери та зростання потенціалу країни загалом. Водночас, успішне функціонування фінансової системи пов’язано із результативним управлінням ресурсами держави, головна частина яких зосереджена у бюджетній системі. Її ефективність визначає дієвість урядової політики у сфері фінансів, створює передумови для забезпечення стабільності економіки та країни загалом. 

Доцільно зазначити, що фінансові ресурси — сукупність коштів, що перебувають у розпорядженні держави та суб’єктів господарювання. Вони характеризують фінансовий стан економіки і водночас є джерелом її розвитку, формуються за рахунок різних видів грошових доходів, надходжень, відрахувань, а використовуються на розширене відтворення, матеріальне стимулювання, задоволення соціальних та інших потреб суспільства.

На думку, Стойко О.Я., фінансові ресурси держави – це цілісна система суспільних відносин, пов’язаних із формуванням, розподілом і використанням централізованих та децентралізованих фондів грошових коштів з метою виконання завдань і функцій держави [2].

Василик О.Д. вважає, що фінансові ресурси держави – це грошові фонди, що створюються в процесі розподілу, перерозподілу й використання валового внутрішнього продукту, який створюються упродовж певного часу в державі [3].

Учений Дехтяр Н.А. зазначає, що фінансові ресурси держави – це система економічних відносин з приводу формування і розподілу фінансових ресурсів суб’єктів державного сектору економіки для забезпечення їх ефективного розвитку, задоволення соціально-економічних потреб суспільства та дотримання належного рівня національної безпеки [4].

Савченко Т. Г. підкреслює, що фінансові ресурси держави як грошові нагромадження і грошові фонди створюються підприємствами, об’єднаннями, організаціями, державою в порядку розподілу й перерозподілу суспільного продукту і національного доходу [5].

Здійснивши теоретичний аналіз поняття «фінансові ресурси» та дослідивши різні підходи до їх класифікації, можна дійти висновку, що дане поняття є надзвичайно багатогранним і його слід розглядати комплексно. Виходячи з цього, можна запропонувати наступне визначення: фінансовим ресурсам держави — ресурси економічної системи, які знаходяться у розпорядженні держави, господарюючих суб'єктів і населення та утворені в процесі розподілу вартості суспільного продукту для задоволення різноманітних потреб суспільства, з одного боку, та сукупність відносин, які мають місце у зв'язку із виникненням та використанням фінансових ресурсів — з іншого.

Характерною рисою фінансових ресурсів є те, що вони, на відміну від грошових засобів, виражають не зміну форм вартості, а фінансовий результат процесу відтворення. Фінансові ресурси свідчать про наявні можливості економічного і соціального розвитку. Отже, фінансові ресурси мають певні критерії визначення (джерело створення, форму виявлення та цільове призначення) та характерні ознаки як економічної категорії і виражають фінансовий результат процесу відтворення.

Проаналізовані теоретичні підходи щодо сутності категорії «фінансові ресурси» дають змогу побачити всю багатогранність даного поняття. Дослідження історичної ретроспективи віддзеркалює розвиток фінансової науки та державних фінансів. Фінансові ресурси держави є вихідною категорією державного управління життя суспільства, ефективним знаряддям втілення державної політики, яка спрямована на забезпечення життєдіяльності суспільства, усунення вад ринкового механізму та стимулювання розвитку економіки загалом. 

Література:

1. Фролова Т., Лук’яненко Л., Отченаш К. Фінансовий ресурс розвитку національної економіки: формування та пріоритетні напрями використання. Міжнародна економічна політика. 2016. №2(25). С. 126– 155.

2. Стойко О.Я., Дема Д. І. Фінанси. Київ : Алерта, 2014. С. 432.

3. Василик О.Д. Государственные финансы : учебник. Киев : Центр учеб. литературы, 2004. 608 с.

4. Дехтяр Н.А., Дейнека О.В. Основи функціонування фінансів державного сектору як складової фінансової системи України. Вісник УАБС. 2009. № 1(26). С. 24-29.

5. Савченко Т.Г. Грошовий ринок: сутність, структура та інструменти. Проблеми і перспективи розвитку банківської системи України. 2011. Вип. 31. С. 257–266.

________________

Науковий керівник: Луцик Юлія Олександрівна, кандидат економічних наук, кафедра економіки та фінансового забезпечення, Національний університет оборони України імені Івана Черняховського



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота