ЕКОНОМІЧНА ПРИРОДА ТА СУТНІСТЬ БЮДЖЕТНОГО КОНТРОЛЮ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ЕКОНОМІЧНА ПРИРОДА ТА СУТНІСТЬ БЮДЖЕТНОГО КОНТРОЛЮ

20.11.2020 11:08

[Секція 6. Банківська справа. Гроші, фінанси і кредит]

Автор: Гупаловська Мирослава Богданівна, кандидат економічних наук, доцент кафедри фінансів ім. С.І. Юрія, Західноукраїнський національний університет; Лемик Валентина Андріївна, студентка, Західноукраїнський національний університет


Необхідним атрибутом існування держави є формування пріоритетів ефективного управління як державою загалом, так і окремими господарюючими одиницями. Для досягнення сталого розвитку економіки країни важливо організувати контролю за формуванням та використання фондів фінансових ресурсів на рівні як держави, так і окремих господарюючих суб’єктів.

Сьогоденні умови життя України сповнені труднощами щодо формування достатнього обсягу фінансових ресурсів в розпорядженні держави, необхідних для задоволення життєво важливих потреб суспільства вимагають вирішення питань оптимізації складу та структури доходів і видатків бюджету, ефективного та раціонального використання наявних коштів. 

Бюджетний контроль – це різновид державного фінансового контролю, спрямований на забезпечення доцільності, законності, достовірності та раціональності дій учасників бюджетного процесу під час складання, розгляду, затвердження, виконання, внесення змін та звітування про виконання бюджетів усіх рівнів [1, с. 43]. 

Бюджетний контроль є матеріальним вираженням контрольної функції бюджету,об’єктивно зумовленою складовою процесу економічної діяльності та однією з функцій управління бюджетною системою. Бюджетний контроль охоплює тільки ті розподільчі процеси, які стосуються формування і використання централізованого фонду грошових ресурсів держави [2, с. 363-364].

Основною метою бюджетного контролю є перевірка своєчасності та повноти надходження коштів до бюджету, а також їх цільового та ефективного використання.

Найвагомішими завданнями бюджетного контролю, на нашу думку, є:

• запобігання прийняття управлінських рішень, які можуть призвести до здійснення бюджетних правопорушень;

• недопущення скоєнню бюджетних правопорушень та застосування інших превентивних заходів під час планування і виконання бюджету;

• виявлення бюджетних правопорушень і застосування заходів впливу до порушників бюджетного законодавства;

• розробка обґрунтованих пропозицій з удосконалення чинного законодавства, яке сприятиме повноті наповнення бюджетів усіх рівнів та ефективності використання бюджетних коштів.

Отже, бюджетний контроль є одним з найнеобхідніших атрибутів держави через який забезпечується своєчасність та повнота надходження бюджетних коштів, а також ефективність та законність їх використання.

Література:

1. Гупаловська М.Б. Бюджетний контроль: реалії сьогодення та шляхи вдосконалення. Фінансова система України. 2012. Вип. 20. C. 43-47.

2. Дем’янишин В. Г. Теоретична концептуалізація і практична реалізація бюджетної доктрини України : монографія. Тернопіль : ТНЕУ, 2008, 496 с. 



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота