АНАЛІЗ ПОРЯДКУ ОБЛІКУ ОПЕРАЦІЙ З ОРЕНДИ СІЛЬГОСПЗЕМЕЛЬ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

АНАЛІЗ ПОРЯДКУ ОБЛІКУ ОПЕРАЦІЙ З ОРЕНДИ СІЛЬГОСПЗЕМЕЛЬ

23.11.2020 14:26

[Секція 4. Бухгалтерський облік, аналіз і аудит]

Автор: Рогозний Сергій Анатолійович, член Ради Федерації професійних бухгалтерів та аудиторів України, аспірант факультету обліку та податкового менеджменту Київського національного економічного університету імені Вадима Гетьмана


Україна має значний земельний потенціал, який становить 5,7 % території Європи та найбільші в світі запаси чорнозему. Даний факт пояснює чому потрібно звертати увагу на нові знання у сфері обліку та оподаткування оренди земель сільськогосподарського призначення.  В останні роки в Україні істотно розширились можливості договору оренди та відбулися суттєві зміни у міжнародних облікових стандартах, що здійснюють регулювання обліку оренди землі [1].

Загальні принципи методології й організації обліку орендних відносин в Україні регламентує Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 14 “Оренда” та Міжнародний стандарт фінансової звітності 16 „Оренда”. Тема обліку оренди землі є актуальною та потребує наповнення сучасними дослідженнями, саме цим і займаються науковці та практики: Р. Бруханський, Л. Воляк [3], В. Жук, О. Карпачова [2], С. Остапчук [3], П. Саблук, О. Ярмолюк [1] та ін.

Облік оренди розпочинається з моменту отримання земельної ділянки в оренду, саме тоді орендар повинен відобразити її на забалансовому рахунку Дт 01 «Орендовані необоротні активи» за нормативною грошовою оцінкою на дату початку оренди без наступної переоцінки упродовж чинності договору навіть якщо ця оцінка переглядалась та індексувалась.  

Щодо виплати орендної плати, то вона може бути в грошовій, натуральній або у відробітковій формі у розмірі, не меншому від 3% нормативної вартості земельної ділянки. Важливим чинником при формуванні орендної плати є попит на оренду даної земельної ділянки.

До собівартості реалізованої продукції включається плата за оренду земельних паїв та відображається у складі інших прямих витрат або у складі загальновиробничих з подальшим розподілом на виробничі пропорційно площі посівів.

Загалом оренда паю у фізичних осіб має свої особливості, які слід враховувати в організації системи обліку, а саме:

- нерегулярність і часто непередбачуваність часу і форми виплати;

- необхідність рівномірного (щомісячного) віднесення орендних платежів на витрати;

- необхідність утримання податку з доходів фізичних осіб та військового збору на дату виплати, а якщо є затримка з розрахунком – до 30 числа наступного місяця;

- можливість часткових або повних розрахунків у натуральній формі;

- значна кількість пайовиків з різними датами укладання та завершення договорів;

- необхідність розділяти передоплати сплачені на довгострокову і поточну частини;

- необхідність аналізу стан розрахунків на будь-яку поточну дату і суму до виплати до кінця року;

- можливість звернень орендодавців за виплатами на кілька місяців, а то й років вперед;

- необхідність контролювати нарахування і виплату орендної плати протягом терміну дії договору з метою уникнення порушень умов договору [2].

Відповідно, до вище перелічених особливостей обліку оренди земельних ділянок, підприємствами України, що ведуть облік за національними положеннями (стандартами) бухгалтерського обліку варто було б використовувати нові субрахунки: 185 «Довгострокова дебіторська заборгованість з оренди», 392 «Витрати по оренді до розподілу», 686 «Поточні розрахунки з оренди» (включаючи субрахунки другого рівня: 6861 «Поточні розрахунки з оренди – планові», 6862 «Поточні розрахунки з оренди). Якщо враховувати запропоновані субрахунки, то облік розрахунків по оренді буде здійснюватися за таким алгоритмом:




Також важливо розуміти, що в обліку розрахунків по оренді потрібно враховувати наступне:

- Коли виплата здійснюється у натуральній формі чи шляхом надання послуг, орендарі-платники ПДВ нараховують податкові зобов’язання з ПДВ на вартість такого продажу в рахунок оренди;

- Можливе кредитове сальдо планових нарахувань, що на кінець року підлягає оподаткуванню.

- Принцип рівномірності віднесення витрат буде дотриманий завдяки щомісячної амортизації рахунку 392 «Витрати по оренді до розподілу».

Подібну методику відображення орендних операцій в обліку було запропоновано Л.Р. Воляк та С.М. Остапчуком. Які для більш зручного відображення оренди земель на рахунках обліку пропонували запровадити субрахунок 533 «Зобов’язання з оренди земель сільськогосподарського призначення», а самі операції із відображення суми зобов’язань перед орендодавцем при укладені договору оренди та постановки права оренди на баланс проводити через транзитний рахунок 154 «Придбання (створення) нематеріальних активів», а саме: Дт 154 «Придбання (створення) нематеріальних активів» Кт 533 «Зобов’язання з оренди земель сільськогосподарського призначення» та Дт 122 «Права користування майном» Кт 154 «Придбання (створення) нематеріальних активів» [3, с. 55].

На сьогодні важливо налагодити ефективну систему бухгалтерського обліку, оподаткування, укладання та розірвання договорів оренди землі, адже в умовах потужної міжнародної конкуренції інвесторів на ринку землі, земельні відносини повинні бути досконало розвинуті та систематизовані. Тому дане питання потребує подальших досліджень, щоб отримати відповідну базу для розробки належного методичного забезпечення. 

Література:

1. Ярмолюк О. Ф. Особливості обліку оренди земель сільськогосподарського призначення в умовах застосування МСФЗ (IFRS) 16 «Оренда». Ефективна економіка. 2019. № 5. – URL: http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=7066 (дата звернення: 18.10.2020). DOI: 10.32702/2307-2105-2019.5.60

2. Рогозний С.А., Карпачова О.В. Оренда сільгоспземель: від договору до обліку Довідник Економіста. 2019. № 5, 2017. – URL: https://www.hlb.com.ua/uk/2019/03/10/оренда-сільгоспземель-від-договору-д/

3. Остапчук С. М., Воляк Л. Р. Сільськогосподарське землекористування в Україні: аналіз тенденцій розвитку та облікове відображення в умовах можливого запровадження ринку прав оренди. Облік і фінанси. 2016. № 4. С. 46-59.

4. Міжнародний стандарт фінансової звітності 16 «Оренда» (переклад українською мовою – 2018 рік). Міністерство фінансів України. URL: https://mof.gov.ua/storage/files/IFRS16-ukr_AH-compressed-1.pdf (дата звернення: 18.10.2020



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота