ВПЛИВ ПОДАТКОВОЇ СИСТЕМИ НА ІНВЕСТИЦІЙНУ ПРИВАБЛИВІСТЬ ЕКОНОМІКИ УКРАЇНИ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ВПЛИВ ПОДАТКОВОЇ СИСТЕМИ НА ІНВЕСТИЦІЙНУ ПРИВАБЛИВІСТЬ ЕКОНОМІКИ УКРАЇНИ

23.11.2020 14:42

[Секція 7. Податкова система. Бюджетна система]

Автор: Колобердянко Іван Іванович, кандидат економічних наук, доцент, доцент кафедри міжнародної економіки, природних ресурсів та економіки міжнародного туризму, Запорізький національний університет; Чеховська Валерія Сергіївна, студентка, Запорізький національний університет


Обсяги інвестицій відіграють важливу роль у розвитку держави, оскільки вони безпосередньо впливають на економічне зростання країни. Залучення коштів іноземних інвесторів у довгостроковому періоді підвищить конкурентоспроможність країни на міжнародному рівні. Такі інвестиції впроваджують новітні технології, підтримують малий та середній бізнес, що сприяє активізації інвестиційного процесу в цілому. 

Але збільшення інвестицій не можливе без створення привабливого інвестиційного середовища в країні. На останнє помітний вплив справляє податкова система країни. Це потребує реформування фіскальної політики у напрямку створення привабливого інвестиційного середовища. При цьому не менш важливе значення має також боротьба з тіньовою економікою та подолання корупції, які підвищують ризики інвестування. 

За 2019 рік в Україну надійшло 623978,9 млн. грн. капітальних інвестицій. Надходження від інвесторів-нерезидентів були одними з найменших (4663,9 млн. грн.). У порівнянні з 2018 роком обсяги інвестицій збільшилися на 45252,5 млн. грн., що складає 7,8% [1]. З погляду Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України приріст капітальних інвестицій зумовлений макроекономічною стабільністю, що, в свою чергу, зменшила інвестиційні ризики та підвищила інвестиційну привабливість країни. Цьому сприяли і фінансові результати підприємств за попередні роки та збільшення капітальних видатків у бюджет [2]. 

Задля залучення інвестицій можна ввести податкові пільги. Хоча міжнародні організації рекомендують скорочувати податкові пільги, проте вони можуть позитивно впливати на розвиток економіки та підвищувати продуктивність у країнах із значним тіньовим сектором та ухиленням від податків. Але податкові пільги не мають великого значення при несприятливому інвестиційному кліматі. Адже нестабільність породжує додаткові витрати, збільшує рівень граничної ставки доходності інвесторів, зменшую довіру до податкових пільг [3]. З 2013 року держава надає підтримку суб’єктам інвестиційної діяльності, що вкладають кошти у пріоритетні галузі економіки, що визначені Законом України «Про стимулювання інвестиційної діяльності у пріоритетних галузях економіки з метою створення нових робочих місць» у вигляді пільгового оподаткування. У 2013-2017 рр. податок на прибуток не оподатковувався, а у 2018-2022 рр. він складав уже 8% [4].

Отже, щоб збільшити обсяги інвестування необхідно впроваджувати податкові стимули та пільги, які мають бути продуманими та ретельно спланованими, щоб не завдати шкоди економіці країни. Саме цьому має сприяти гнучка податкова політика з урахуванням інтересів інвесторів.

Література:

1. Сайт Державної служби статистики України. URL: http://www.ukrstat.gov.ua/ (дата звернення: 22.11.2020)

2. Офіційний веб-сайт Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України. URL: https://www.me.gov.ua/Documents/List?lang=uk-UA&id=d4d3a3cc-153b-413b-84d7-b67d9584f8bf&tag=KapitalniInvestitsii (дата звернення: 22.11.2020)

3. Добрі, погані та негідні: як податкові стимули впливають на інвестиції. URL: https://voxukraine.org/uk/dobri-pogani-ta-negidni-yak-podatkovi-stimuli-vplivayut-na-investitsiyi/ (дата звернення: 22.11.2020)

4. Офіційний портал Державної фіскальної служби України. URL: http://kh.sfs.gov.ua/media-ark/news-ark/print-89377.html (дата звернення: 22.11.2020)



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота