ОПТИМІЗАЦІЯ ПРОЦЕСУ УПРАВЛІННЯ ФІНАНСОВИМ ПОТЕНЦІАЛОМ ПАТ «ЗЗБК ІМ. СВІТЛАНИ КОВАЛЬСЬКОЇ» - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ОПТИМІЗАЦІЯ ПРОЦЕСУ УПРАВЛІННЯ ФІНАНСОВИМ ПОТЕНЦІАЛОМ ПАТ «ЗЗБК ІМ. СВІТЛАНИ КОВАЛЬСЬКОЇ»

23.11.2020 14:57

[Секція 1. Економіка, організація і управління підприємствами, галузями, комплексами]

Автор: Ходюк Ольга Олегівна, бакалавр, Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського»


Найбільшою мірою на ефективність структури капіталу впливає ціна капіталу. Ціна кожного джерела, залученого у виробництво або іншу підприємницьку діяльність, різна, тому ціна капіталу підприємства визначається за формулою середньозваженої величини. При цьому, фактором, що випливає на визначальну структуру капіталу, є рівень фінансової стійкості підприємства, тобто залежність підприємства від зовнішніх джерел фінансування, ефективність розміщення капіталу в активах і його використання. 

Порівняльна динаміка частки позикового капіталу ПАТ «ЗЗБК ім. Ковальської» та промислових підприємств України протягом 2017-2019 років узагальнена на рис. 1.1.




За даними рис. 1.1 можна зазначити, що частка позикового капіталу ПАТ «ЗЗБК ім. Ковальської» перевищує 90% та має тенденцію до зростання, на що вказує лінія тренду, а частка позикового капіталу промислових підприємств України, напроти не перевищує 75% та має тенденцію до зниження.

Таким чином, проведене дослідження виявило неефективну організацію фінансової роботи на підприємстві. За оцінками працівників фінансового відділу, неефективна фінансова робота пояснюється перш за все відсутністю кадрів, оскільки у зв’язку з активним розвитком підприємства фінансові менеджери підприємства більшою мірою зайняті аналітичною підтримкою реалізовуваних інвестиційних проектів, а тому на фінансове планування просто не вистачає часу. У зв’язку з цим доцільним вбачається запропонувати такий інструмент фінансового управління як автоматизована система бюджетування.

Пропонована схема управління фінансовим відділом приведена на рис. 1.2.




Тому пропонується наступна схема управління фінансовим відділом, до складу якого необхідно включити:

- бюро фінансового обліку і контролю (функції – фінансовий, управлінський, податковий облік і контроль, оцінка фінансового положення і фінансової стійкості);

- бюро планування, бюджетування й аналізу (функції – фінансове планування, фінансове бюджетування, фінансовий аналіз, відстеження мікро- і макроекономічної інформації, оцінка прибутковості й ефективності використання економічного потенціалу);

- бюро коштів і інвестицій (функції – управління коштами, у тому числі кредитами, управління цінними паперами, відносини з банками, акціонерами й інвесторами, оцінка інвестиційної активності);

- розрахункове бюро (функції – розрахунок з покупцями, розрахунок з постачальниками, вексельний обіг). 

Заходи фінансового оздоровлення на підприємстві також дезагреговані за окремими видами діяльності підприємства, що дає змогу виокремити підгрупи операційних, інвестиційних та фінансових стабілізаційних заходів.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота