КОМПЕНСАЦІЯ І ВІДШКОДУВАННЯ ЗБИТКІВ ІНОЗЕМНИМ ІНВЕСТОРАМ ЯК ДЕРЖАВНА ГАРАНТІЯ ЗАХИСТУ ІНОЗЕМНИХ ІНВЕСТИЦІЙ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

КОМПЕНСАЦІЯ І ВІДШКОДУВАННЯ ЗБИТКІВ ІНОЗЕМНИМ ІНВЕСТОРАМ ЯК ДЕРЖАВНА ГАРАНТІЯ ЗАХИСТУ ІНОЗЕМНИХ ІНВЕСТИЦІЙ

25.11.2020 14:50

[Секція 3. Цивільне та сімейне право. Цивільне процесуальне право. Комерційне право. Житлове право. Зобов’язальне право. Міжнародне приватне право. Трудове право та право соціального забезпечення]

Автор: Калитовська Софія Олегівна, студентка 4 курсу юридичного факультету, Львівського національного університету імені Івана Франка


Відповідно до п.2 ст. 1 Закону України «Про режим іноземного інвестування» [1] іноземними інвестиціями визнаються цінності, що вкладаються іноземними інвесторами в об'єкти інвестиційної діяльності відповідно до законодавства України з метою отримання прибутку або досягнення соціального ефекту. Інвестиційна діяльність пов’язана з певними ризиками, які несе її суб'єкт, саме тому важливим аспектом правового регулювання інвестиційної діяльності є закріплення державних гарантій захисту іноземних інвестицій.

Питанням, що пов’язані з державними гарантіями захисту прав інвесторів, приділяли увагу у своїх роботах такі науковці та практики, як В. Коссак, Г. Грищенко, О. Семерак, О. Зельдіна, О. Охотніков, В. Поєдинок, О. Поляк та ін. Проте на сьогодні не вирішено низку проблем як теоретичного, так і практичного характеру, які пов’язані з державними гарантіями захисту прав інвесторів.

Закон України «Про інвестиційну діяльність» [2] визначає державні гарантії захисту інвестицій як систему правових норм, які спрямовані на захист інвестицій та не стосуються питань фінансово-господарської діяльності учасників інвестиційної діяльності та сплати ними податків, зборів (обов'язкових платежів). Перелік таких гарантій для іноземних інвесторів наведений у ст. 397 Господарського кодексу України [3], а також у розділі 2 Закону «Про режим іноземного інвестування», зокрема, законодавець наділяє іноземних інвесторів правом на відшкодування збитків, включаючи упущену вигоду і моральну шкоду, завданих їм внаслідок дій, бездіяльності або неналежного виконання державними органами України чи їх посадовими особами передбачених законодавством обов'язків щодо іноземного інвестора або підприємства з іноземними інвестиціями, відповідно до законодавства України. 

Така компенсація повинна бути швидкою, адекватною та ефективною. Сума компенсації повинна виплачуватись у валюті, в якій були здійснені інвестиції, чи в будь-якій іншій прийнятній для іноземного інвестора валюті відповідно до законодавства України. 

Проте під час практичної реалізації даної гарантії виникають певні труднощі, зокрема, щодо строків виплати компенсації. На думку багатьох вчених, у законодавстві про іноземні інвестиції доцільно передбачити конкретні строки виплати компенсації, оскільки це б посилило дію вказаної гарантії [4].

Окрім цього видається необґрунтованим ототожнення понять «компенсація» та «відшкодування збитків». Останні за своєю правовою природою є деліктними зобов’язаннями, а тому для відшкодування збитків важливо встановити факт протиправної поведінки, завдану нею шкоду та причиновий зв'язок між протиправною поведінкою та заподіяною шкодою. 

Компенсація повинна стосуватися випадків реквізиції іноземних інвестицій, вона здійснюється у випадках передбачених законом, у той час як для відшкодування збитків необхідний факт протиправної поведінки. Як зазначають автори підручника «Правове регулювання іноземних інвестицій та надання міжнародної технічної допомоги в Україні» Коссак В.М. та Михайлів М. О. за розміром відшкодованих втрат ці категорії можуть збігатися, за правовим змістом їх не можна ототожнювати. Звідси — до державно-правових гарантій необхідно відносити право іноземних інвесторів на компенсацію втрат у разі реквізиції здійснених інвестицій у розмірі їх вартості, а також упущену вигоду.

Збитки, включаючи втрачену вигоду, заподіяну іноземним інвесторам у результаті дій, бездіяльності або неналежного виконання державними органами України чи їх посадовими особами передбачених законодавством обов'язків щодо іноземного інвестора, повинні відшкодовуватися, виходячи із загальних засад цивільно-правової відповідальності, які визначені Главою 82 Цивільного кодексу України [5].

Отож, закріплена Господарським кодексом та Законом України «Про режим іноземного інвестування» гарантія щодо права іноземних інвесторів на компенсацію та відшкодування завданих їм збитків потребує більш детального законодавчого врегулювання, зокрема, доцільно встановити строки виплати такої компенсації та виключити положення про відшкодування збитків, оскільки останні регулюються цивільним законодавством.

Література:

1. Про режим іноземного інвестування. Закон України від 19.03.1996. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/93/96-%D0%B2%D1%80#Text

2. Про інвестиційну діяльність. Закон України від 18.09.1991. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1560-12#Text

3. Господарський кодекс України від 16.01.2003. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/436-15#Text

4. Коссак В.М., Михайлів М.О. Правове регулювання іноземних інвестицій та надання міжнародної технічної допомоги в Україні: Підручник.-К.: Ін Юре, 2008. – С. 119.

5. Цивільний кодекс України від 16.01.2003. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15#Text

________________ 

Науковий керівник: Квіт Наталія Михайлівна, кандидат юридичних наук, доцент кафедри цивільного права і процесу Львівського національного університету ім. Івана Франка



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота