ІНВЕСТИЦІЇ В IT-СФЕРУ ЯК ОДНА З ПЕРЕДУМОВ ЕКОНОМІЧНОГО РОЗВИТКУ УКРАЇНИ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ІНВЕСТИЦІЇ В IT-СФЕРУ ЯК ОДНА З ПЕРЕДУМОВ ЕКОНОМІЧНОГО РОЗВИТКУ УКРАЇНИ

25.11.2020 20:12

[Секція 5. Математичні методи, моделі та інформаційні технології в економіці]

Автор: Якимець Владислав Сергійович, студент 4 курсу, кафедри економіко-математичного моделювання, Чернівецького національного університету ім. Юрія Федьковича; Карпенко Юлія Олегівна, студентка 4 курсу, кафедри фінансів та кредиту, Чернівецького національного університету ім. Юрія Федьковича


Актуальність теми дослідження. Інвестування в IT-проекти, або в сферу інформаційних технологій, вже стало трендом завдяки бурхливому розвитку цієї галузі: щомісяця на ринку виникають сотні IT-компаній, але потреба в них не знижується. Навпаки, інформаційні технології стають все більш затребуваними, а процеси модернізуються. 

Аналіз останніх досліджень і публікацій. Вагомий вклад у дослідження сфери інвестування в IT-сферу України, взаємовідносин між інвесторами та компаніями, розвитку IT-сфери внесли такі вчені, як Данилин А. [1], Сазонець О.М. [3], Шипунова О.В. [2].

Мета статті полягає у висвітленні поняття інвестування, необхідності розвитку інвестиційного ринку для подальшого розвитку IT-сфери в Україні; потреби у зростанні та розвитку ринку інформаційних технологій.

Основою для багатьох стартапів є бізнес-інкубатори, які займаються проектами в сфері IT. На платформі бізнес-інкубатора розміщуються проекти, потім планується захід, на якому проходять презентації з метою зацікавити інвесторів. Спонсори, які вирішили інвестувати в IT-проект, при його розвитку отримують відсоток від прибутку, який заздалегідь обмовляється з організаторами стартапу [1].

Такі бізнес-інкубатори хороші не тільки тим, що дозволяють проектам і інвесторам знайти один одного. Вони також дають можливість познайомитися з колегами, обмінятися досвідом та ідеями. Часто в бізнес-інкубаторах зустрічаються люди, які потім організовують власний стартап. Для інвесторів бізнес-інкубатори зручні тим, що не доводиться витрачати час на пошук перспективних стартапів - все зібрано в одному місці.

На сьогоднішній день можна виділити такі основні типи інвестицій:

1) Купівля акцій компанії. Один з найпопулярніших видів інвестицій. В цьому випадку ви купуєте акції вже відомої, що має репутацію компанії, яку самі вибираєте. Це дозволяє знизити ризики, якщо порівнювати з вкладеннями в початкові проекти, які можуть закритися ще на початковому етапі.

2) Інвестиції в стартапи. Ризиковано, але привабливо. З одного боку, навіть якщо провести грамотний аналіз, не можна з упевненістю стверджувати, чи буде успішним проект - занадто велика кількість чинників на це впливає. Також потрібно багато терпіння, щоб серед безлічі неперспективних проектів знайти щось дійсно гідне.

3) Вкладення в гейм-індустрію. Ігри стають все складнішими і цікавішими, вони перестали бути розвагою для школярів і офіційно визнані одним з видів мистецтва. І в цьому випадку художник не хоче і не може бути голодним - без інвестора хорошу гру не зробити. Потрібно враховувати, що вартість продукту може бути не так вже й велика, якщо це, наприклад, гра для смартфона. Але такі стратегії націлені на масштабування, адже потенційно гру можуть завантажити сотні тисяч людей, і тоді навіть при малій вартості вона принесе хороший дохід [2].

Основними плюсами і мінусами інвестування в IT-сферу є:

Перший плюс - відносно невелика сума інвестицій. Щоб відкрити, наприклад, кафе, ресторан або магазин, потрібні величезні вкладення, які по кишені далеко не всім інвесторам, особливо початківцям. Що стосується IT-бізнесу, тут все набагато простіше і дешевше. Для старту компанії необов'язковий навіть офіс. Команда може працювати віддалено, синхронізуватися через таск-менеджери і месенджери. При подальшому масштабуванні можна набирати фрілансерів, це обійдеться дешевше, ніж наймати співробітника в штат, надавати йому робоче місце.

Другий плюс - великий потенціал. IT-індустрія дуже швидко росте, розвивається і не збирається знижувати темпи. Багато інвесторів, безсумнівно, сподіваються, що саме їх стартап здійснить справжній прорив. Але навіть якщо ідея не буде грандіозною, при хорошому виконанні вона буде приносити стабільний дохід.

Але є і мінуси, про які теж варто пам'ятати. В першу чергу, це величезна конкуренція. В таких умовах складно створити щось принципово нове: найчастіше ідеї підглядають у конкурентів. Чи буде продукт кращим або гіршим, ніж у інших, залежить від виконання, але навіть якісний проект в IT-індустрії складно просунути без реклами. Тому приготуйтеся до того, що будуть потрібні чималі вкладення в маркетинг.

По-друге, бажано мати досвід роботи в індустрії, а якщо його немає, вивчити матеріали у відповідних джерелах. Це потребує певних зусиль і часу [3]. 

Висновки. Таким чином, можна сказати що інвестиції в IT-сферу є однією з основних передумов економічного розвитку та зростання України. Наразі ринок інформаційних технологій тільки зростає. Наша країна потрапила під хвилю IT-технологій внаслідок чого в Україні створюються нові IT-компанії, перспективні та цікаві стартапи. Кожного року українські компанії приваблюють все більше іноземних інвесторів та отримують шанс заявити про себе на світовому ринку IT-технологій.

Література:

1. Данилин А. Архитектура и стратегия. Инь и Янь информационных технологий предприятия: навч. посіб. Москва, 2005. 504 с. 

2. Сазонець О.М. Визначення ефективності інвестиційного проектування в інформаційні: навч. посіб. Київ, 2009. С. 148-151. 

3. Шипунова О.В. Аналіз чинників ризику на різних етапах створення інформаційних систем: навч. посіб. Київ, 2006. 336 c.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота