ОСОБЛИВОСТІ ФОРМУВАННЯ ЗМІСТУ ЕКОНОМІЧНОЇ СУТНОСТІ ПОНЯТТЯ «ЗАРОБІТНА ПЛАТА» - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ОСОБЛИВОСТІ ФОРМУВАННЯ ЗМІСТУ ЕКОНОМІЧНОЇ СУТНОСТІ ПОНЯТТЯ «ЗАРОБІТНА ПЛАТА»

25.11.2020 20:24

[Секція 4. Бухгалтерський облік, аналіз і аудит]

Автор: Ніколішина Галина Валентинівна, магістр факультету обліку та аудиту, Вінницький національний аграрний університет


У сучасних умовах організація оплати праці представляє собою складний та багаторівневий процес, у якому переплітаються інтереси всіх суб’єктів соціально-трудових відносин та механізми її формування і регулювання. З огляду на зазначені чинники, особливо актуальним стає питання вдосконалення механізму державного регулювання організацією оплати праці.

Актуальність розгляду даної теми зумовлено частковою зміною нормативної й документальної бази оплати праці на підприємствах. На сьогодні заробітна плата перестала бути стимулюючим фактором, що ускладнює мотивацію робітників до високопродуктивної праці.

Значний внесок у вивчення теорії, організації та методики обліку оплати праці, особливостей оподаткування та здійснили такі вітчизняні вчені-економісти, як Д.П. Богиня, Ф.Ф. Бутинець [1], О.С. Гусарова, М.М. Демченко, А. Л. Жуков, О. М. Калягіна, О. Кліжевська, Н. І. Коваль [2], В. С. Лень, Т. О. Мулик [4], А.А. Машевська [3], Н.Л. Правдюк, Т. Ф. Плахтій, М. С. Пушкар, Н. В. Потриваєва, С.Й. Радомський, П. Л. Сук, О.Ф. Томчук, І. Д. Фаріон, М. Д. Хома, Н. В. Шульга, І. М. Щирба, С Юшко, Н.П. Юрчук [4] та інші.

Однак окремі теоретичні, організаційні та методичні питання обліку оплати праці та її оподаткування залишаються дискусійними, потребують подальших наукових досліджень. Зокрема, це стосується уточнення понятійного апарату оплати праці, удосконалення методики обліку оплати праці відповідно до Національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку (далі – П(С)БО) та Міжнародних стандартів фінансової звітності (далі – МСФЗ), формування процедур аналітичного обліку витрат на оплату праці, оптимізації їхньої структури, розробки методики оподаткування оплати праці [5; 6]. 

Уявлення про заробітну плату еволюціонували разом з розвитком економічної теорії, яка відображала соціально-економічні реалії та суспільну практику. Зрілість теорій заробітної плати визначалася, передусім, соціально-економічними умовами, що існували у суспільстві, а також основними положеннями домінуючої економічної думки, яка в узагальненому вигляді відображала тодішнє соціально-економічне життя і господарську діяльність.

А. Сміт в своїх працях досліджує теорію «фонду заробітної плати», при тому саме Дж.-С. Мілл більш докладно характеризує дану теорію, як застосування закону попиту та пропозицій до ринку праці, та пропонує розглядати економічні проблеми відповідно з такими фазами відтворення як: виробництво – розподіл – обмін – споживання в науковій праці «Основи політичної економії» [7]. 

Представник марксистської теорії протирічать теорії Мальтуса, не погоджуючись з твердженням, що робоча сила створюється завдяки обмеженню фонду людських благ [8].

В сорокові роки двадцятого століття поширюється кейнсіанська концепція оплати праці, основні засади якої були зосереджені на заробітній платі та зайнятості. Д. Кейнс зазначив чинники державного регулювання економіки у вигляді «теорії зайнятості», на базисі якої він розробив програму антикризової економічної політики. Вона заснована на так званому «принципі ефективного попиту» [8].

Отже, проаналізовані концепції теорій заробітної плати показують, що за своєю сутністю це складна і багатогранна економічна категорія.

В даний час у вітчизняній науці, як і серед вчених інших країн, немає єдиної думки про природу заробітної плати і її регулювання. Про різноманітність і навіть розмаїтті поглядів на економічний характер заробітної плати тією чи іншою мірою можуть свідчити деякі характерні визначення характеру заробітної плати як економічної категорії. Заробітна плата найчастіше інтерпретується як: ціна робочої сили (ціна праці); ціна послуг робочої сили; частка національного доходу або частка фонду споживання; ціна послуг праці; винагорода за працю; дохід працівника [6; 8].

Визначення та трактування сутності категорії «заробітна плата», систем оплати праці, управління та регулювання ними еволюціонувало на протязі часу представлено у таблиці 1.







Проведені дослідження ще раз підтверджує той факт, що заробітна плата є багатовимірною категорією, яку важко однозначно визначити.

Отже, підсумуємо зазначене вище. Деякі науковці ототожнюють поняття «оплата праці» та «заробітна плата». Насправді, це два різні терміни, перший означає  можливість  отримання  винагороди, а другий – конкретну реалізацію цієї можливості. Тому, особливу увагу щодо організації заробітної плати необхідно зосереджувати між інтересами роботодавця і працівника. Який полягає у досягнені компромісу та сприяє розвиткові відносин соціального партнерства між двома рушійними силами ринкової економіки.

Література:

1. Бутинець Ф.Ф. Бухгалтерський фінансовий облік. 5:те вид., доп. і перероб. Житомир: ПП «Рута», 2003. – 726 с.

2. Коваль Н.І. Сучасні проблеми обліку розрахунків з оплати праці. Н.І. Коваль, О.В. Чорнобров О.В. Збірник тез міжнародної науково–практичної інтернет – конференції «Реформування економічної системи країни в умовах фінансової нестабільності», 28 листопада 2014р. м. Тернопіль. С. 69 – 71.

3. Правдюк Н.Л. Рентабельність операційної діяльності підприємств: обліково-аналітичний аспект. Економіка. Фінанси. Менеджмент: актуальні питання науки і практики. № 12.2018.С.124-141.

4. Юрчук Н.П. Організація внутрішнього контролю обліку праці та її оплати на сільськогосподарських підприємствах. Н.П. Юрчук. Інноваційна економіка 1’2013 [39]. URL: file:///C:/Users/USER/AppData/Local/Temp/inek_2013_1_72.pdf.

5. Шульга Н.В. Облік і аудит розрахунків з оплати праці та аналіз ефективності використання трудових ресурсів: автореф. дис. на здобуття наук. ступеня канд. екон. наук: спец. 08.00.09 «Бухгалтерський облік, аналіз та аудит (за видами економічної діяльності)». Н.В. Шульга. Київ, 2008. – 20c.

6. Закон України «Про оплату праці» від 24.03.1995 № 108/95-ВР. URL: http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/108/95.

7. Политическая экономия: экономическая энциклопедия. Гл. ред. А.М. Румянцев. М.: Сов. энцикл., 1979. Т. 3. – 624 с.

8. Васюренко Л.В. Механізм державного регулювання організацією оплати праці в умовах глобалізації: дис. ... д-ра екон. наук : 08.00.03. Васюренко Лариса Валентинівна. ЛНАУ «Національна академія управління». Київ, 2019. - 533 с

________________

Науковий керівник: Коваль Наталія Іванівна, доцент кафедри обліку та оподаткування в галузях економіки, Вінницький національний аграрний університет



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота