ПРОБЛЕМИ ОХОРОНИ ПРАВА ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОЇ ВЛАСНОСТІ В МЕРЕЖІ ІНТЕРНЕТ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ПРОБЛЕМИ ОХОРОНИ ПРАВА ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОЇ ВЛАСНОСТІ В МЕРЕЖІ ІНТЕРНЕТ

25.11.2020 21:12

[Секція 8. Інтелектуальна власність та його захист. Інформаційне право]

Автор: Костенко Ірина Валентинівна, кандидат юридичних наук, доцент кафедри публічного права, Національного технічного університету України “Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського”


Проблеми правового регулювання інтелектуальної власності мережі Інтернет загальновідомі. Це ідентифікація користувачів, відповідальність інформаційних посередників, швидкість поширення інформації, мультиюрисдикційнсть та ін. 

Вчені сходяться на думці, що захист продуктів інтелектуальної власності у мережі Інтернет – серйозна проблема. Результат інтелектуальної діяльності - це продукт, який з появою Інтернет вийшов на світовий ринок. До нього входять згідно з Законом України "Про авторське право і суміжні права", програмне забезпечення (операційні системи, інструментальне середовище, прикладні програми, утиліти), бази даних, файли з інформацією, отриманою в результаті розумової праці, що відрізняється новизною та оригінальністю [1]. Інтернет сам по собі є самостійним об'єктом правового регулювання: це універсальна система об'єднаних мереж, що дозволяють забезпечити включення будь-яких масивів довідкових та інших інформаційних послуг, здійснення різних цивільно-правових угод для надання їх користувачам. [2]. Другою проблемою  постає  проблема мультиюрисдикційності. Інтернет явище без кордонів, але є державні кордони і національна юрисдикція. 

Судочинство більшості країн застосує правило місця вчинення порушення. Але в Інтернеті ця ключова категорія не працює. Багато Інтернет-ресурсів, які використовуються для поширення нелегального контенту або для іншої незаконної діяльності, функціонують на доменних іменах, зареєстрованих на резидентів офшорних або африканських країн, недоступних для органів правосуддя країн ЄС та США, користуючись тим, що «традиційне» правосуддя вимагає пред'являти позов тільки за місцем знаходження відповідача та його офіційного сповіщення.

Все більше і більше творів, у вигляді електронної версії, набувають поширення по глобальній мережі Інтернет, які контролювати традиційними методами практично неможливо. Тому в Україні,  і в усьому світі починають застосовувати нові методи регулювання. 

В Україні широко застосовується так званий «антипіратський» закон 2018 р. - Закон України «Про внесення змін до статті 5 Закону України «Про розповсюдження примірників аудіовізуальних творів, фонограм, відеограм, комп’ютерних програм, баз даних». Метою Закону є удосконалення процесу маркування контрольними марками примірників аудіовізуальних творів, фонограм, відеограм, комп’ютерних програм, баз даних [3].

Крім розвитку традиційних механізмів захисту права, в українській доктрині обговорюються і нові кардинальні заходи - наприклад, проект введення єдиного збору за використання об'єктів авторського права («глобальна ліцензія»), або страхового внеску на випадок, якщо власника ресурсу притягнуть до відповідальності («обов'язкове страхування»).

Отже поява Інтернету поставила перед національним законодавцем і судочинством, які зобов’язані захищати продукти інтелектуальної власності величезні виклики. Але слаборозвинені країни не поспішають захищати продукти інтелектуальної власності, які розповсюджуються через мережу Інтернет, через свої слабкі економічні можливості і недостатній світовий механізм захисту цього контенту. Мова йде про розповсюдженням контрафактної продукції. Правоохоронці національних держав можуть контролювати тільки процеси «виходу з онлайну». Наприклад, затримати кібер-злочинця, який одержує в банку виручку від незаконних операцій, перехопити партію контрафактного товару при врученні покупцеві і т.д. У тих же ситуаціях, коли вся діяльність здійснюється онлайн, без реального зв'язку з територією юрисдикції, правоохоронці поки що безсилі.

Список використаних джерел:

1. Про авторське право і суміжні права: Закон України від 32.12.1993 № 13, ст.64 дата оновлення: 02.10.2018. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3792-12#Text

2. Бубенко П. Т. В. В. Величко, С. М. Глухарєв Інтелектуальна власність : навч. посіб. для студентів ВНЗ. Харків. нац. акад. міськ. господарства, 2011. 215 c.

3. Про розповсюдження примірників аудіовізуальних творів, фонограм, відеограм, комп’ютерних програм, баз даних: Закон України від 23.03.20 № 24, ст.183 дата оновлення: 02.10.2018. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1587-14#Text 



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота