ДОЛАРИЗАЦІЯ: ПРИЧИНА ТА НАСЛІДКИ ДЛЯ УКРАЇНИ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ДОЛАРИЗАЦІЯ: ПРИЧИНА ТА НАСЛІДКИ ДЛЯ УКРАЇНИ

14.12.2020 17:18

[Секція 6. Банківська справа. Гроші, фінанси і кредит]

Автор: Абгарян Мері Грантівна, студентка, Одеський національний економічний університет; Радова Наталія Володимирівна, кандидат економічних наук, доцент, доцент кафедри банківської справи, Одеський національний економічний університет


Доларизація є однією з головних проблем для України у продовж майже усього періоду незалежності. Це економічне явище набуває ще більших оборотів і руйнує усі спроби Ради Національного банку вплинути на стан економіки через грошово-кредитну політику та спроби інших державних органів влади нормалізувати фінансовий стан країни. 

Доларизація- це економічне явище, під час якого, іноземна валюта витісняє національну валюту. Через назву може з'явиться помилкове розуміння цього терміну, під «іноземною валютою» не треба розуміти тільки долар США, це може бути будь яка конвертована валюта.                                                                                               

Ця тема зараз дуже актуальна для України, щоб розібратися яка саме ситуація склалася в Україні, а може обидві одночасно, треба зробити глибокий аналіз, дізнатися як боротися з таким непростим явищем, як доларизація, та знайти шляхи, що приведуть до дедоларизації, явищу зворотному.

Доларизація буває трьох видів:

Офіційна (повна), при якій іноземна валюта офіційно займає головну роль у грошовому обороті країни.

Напівофіційна (часткова), іноземна валюта використовується як рівноцінний національній валюті платіжний засіб, але є ще один вид напівофіційної доларизації, коли іноземна валюта не має статусу офіційної, але це не заважає банкам приймати та повертати клієнтам іноземну валюту на/з рахунків та використовується для переказів коштів за кордон

Неофіційна, іноземна валюта займає питому вагу з усієї готівкової грошової маси країни, яка перебуває в обігу, але нелегально [2, с. 91].

Сьогодні в Україні існує як напівофіційна доларізація за якою іноземна валюта не має статусу законного платіжного засобу, але приймається та повертається банками на/з рахунків клієнтів і використовується у банківських переказах по їх дорученнях за рубіж та неофіційна доларізаціяї економіки країни [2, с. 92].

За словами усіх авторів, одним із головних мінусів доларизації є послаблення одного з найважливіших інструментів регулювання- це монетарний. Високий рівень доларизації заважає монетарній владі впливати на економіку країни. Доларизація лишає владу без такого інструменту грошово-кредитного регулювання, як валютний курс, через що не може розвивати експорт, а це робиться шляхом девальвації національної валюти, ще один інструмент, це інфляційне таргетування, а воно неможливе, при високому рівні доларизації. 

Основними факторами високого рівня доларизації в Україні є такі: населення вважає за краще накопичувати в іноземній валюті, що в подальшому призводить до інфляції; недовіра населення до гривні і до банківської система, в результаті чого люди не вкладають свої гроші в банки та інші фінансові інститути, а вважають за краще накопичувати гроші у вигляді готівки, а вибирають для цього іноземну валюту, зокрема долар США; значні обсяги надходжень до країни валютних переказів трудових мігрантів; [3].

Лобозинська С.М., Дуда Б.Ю представили, на мою думку, найефективніші заходи боротьби з доларизацією: складання бездефіцитного бюджету, зменшення обсягів державних запозичень, зниження темпів інфляції, забезпечення стабільності обмінного курсу, встановлення високих ставок обов’язкового резервування за вкладами в іноземній валюті, розробка фінансових інструментів [1, с.239].

Отже, можна зробити висновок, що перш  за все, треба повернути довіру населення до гривні, це головна з причин того, чому Україна країна з напівофіційною та неофіційною високодоларізованою економікою. Держава повинна стимулювати розвиток вітчизняних фінансових ринків, а найголовніше ринок державних цінних паперів, що стане причиною для вкладів грошей, які люди накопичують у іноземній валюті, так держава матиме більший контроль та зможе збільшити нагляд  за іноземною валютою. Також треба приділити більше уваги до банків запровадити більше норм пруденційного нагляду, які зобов'язували би банки брати на себе ризики, пов'язані із великим валютним дисбалансом.

Список літератури: 

1. Лобозинська С. М. Аналіз феномену фінансової доларизації в економіці України / С. М. Лобозинська, Б. Ю. Дуда. // Вісник соціально-економічних досліджень, випуск 1 (48). – 2013. – С. 236–239.

2. Рябініна Л. М. Доларизація економіки України та її наслідки / Л. М. Рябініна. // Вісник соціально-економічних досліджень, випуск 4 (47). – 2012. – С. 91–97.

3. Сомик А. В. Доларизація економіки України / А. В. Сомик. // Ефективна економіка № 8. – 2014.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота