ПРАВОВИЙ СТАТУС ВІРТУАЛЬНИХ АКТИВІВ В УКРАЇНІ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ПРАВОВИЙ СТАТУС ВІРТУАЛЬНИХ АКТИВІВ В УКРАЇНІ

16.12.2020 16:09

[Секція 7. Господарське право. Господарське процесуальне право. Фінансове право. Банківське право]

Автор: Клімук Анастасія Олександрівна, студентка 3 курсу Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого


Протягом останніх років науковці, опрацьовуючи світовий досвід, аналізують питання правового статусу віртуальних активів та законодавчого врегулювання операцій з ними. Метою цього регулювання є захист права власності на такі активи, протидія відмиванню грошей та інших незаконних дій, визначення механізму оподаткування отриманих доходів, їх декларування, ідентифікація учасників цих операцій. Невизначеність правового статусу віртуальних активів позбавляє Україну можливості актуалізації впровадження та удосконалення індустрії на основі технології розподіленого реєстру (блокчейн).

Як вітчизняні, так і міжнародні науковці у галузі фінансового права вважають, що майбутнє міжнародної фінансової системи залежить від побудови нової технології блокчейн. Технологія блокчейн представляє собою створення послідовного ланцюжка з блоків, що містять певні дані. З’єднання блоків відбувається за допомогою криптографії. Таким чином, ключовою особливістю є відсутність будь-якого внутрішнього або зовнішнього адміністратора. Банки, податкові, судові та інші державні або приватні органи не можуть впливати на транзакції з віртуальними активами [1].

Намагаючись визначити правовий статус віртуальних активів в Україні, слід для початку розглянути поняття «віртуальних активів». Сьогодні не існує єдиного підходу до розуміння змісту визначення цього поняття. Часто віртуальний актив ототожнюють з поняттям «віртуальна валюта», але віртуальний актив є значно ширшим поняттям через закладену в нього суть, він є інформаційним ресурсом, похідним від права на цінність і таким, що обертається в розподіленому реєстрі у вигляді унікального ідентифікатора, що дозволяє говорити про новий об’єкт цивільних правовідносин – право на користування інформацією, похідною від права на цінність [2, с. 175, 194]. Віртуальна валюта – цифрове вираження вартості, яке можна використовувати в цифровій формі (без будь-яких фізичних банкнот або монет) [2, с. 107].

Україна є однією з перших держав, що розробила законодавчу базу щодо регулювання віртуальних активів, але ця проблема досі не вирішена. В Україні на сьогоднішній день функціонує режим декриміналізації, а з 2017 року здійснюються спроби легалізації віртуальних активів та до Верховної Ради України неодноразово вносилися законопроекти з цього питання. Останнім став законопроект «Про віртуальні активи» № 3637. В ньому дається визначення віртуального активу як особливого виду майна, який є цінністю в електронній формі, існує в системі обігу віртуальних активів, та може знаходитись у цивільному обігу. Віртуальні активи можуть бути забезпеченими і незабезпеченими [3].

Основною метою законопроекту № 3637 є отримання державою податку з операцій з віртуальними активами. Якщо даний законопроект буде розглянутий та прийнятий у якості закону, то в Україні віртуальні активи буде віднесено до сукупності майна, яке належить фізичній або юридичній особі.

Але наразі є відкритим питання статусу віртуального активу в Україні, доки законопроект № 3637 є на розгляді Верховної Ради. 28 квітня 2020 р. набрав чинності Закон України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму й фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення» від 6 грудня 2019 року. Відповідно до п. 13 ч. 1. ст. 1 цього закону, віртуальним активом є цифрове вираження вартості, яким можна торгувати в цифровому форматі або переказувати та яке може використовуватися для платіжних або інвестиційних цілей [4].

Отже, щоб об’єкт міг називатися віртуальним активом він повинен відповідати таким параметрам: мати цифровий вираз вартості; можливість до обігу в цифровому форматі; можливість до його обміну на інші об’єкти цивільного права. «Віртуальний актив» визначається як актив, що існує в електронній формі у вигляді цифрового коду, за яким зашифровано його зміст.

В Україні на сьогодні існує багато ризиків роботи з віртуальними активами, оскільки досі немає нормативної бази, яка б повністю регулювала це питання, а сам обіг віртуальних активів перебуває поза правовим полем. Враховуючи збільшення кількості операцій з віртуальними активами, виникає нагальна потреба запровадження реальних дієвих механізмів державного контролю даного явища.

Список використаних джерел:

1. Що таке криптовалюта? Відмінні риси і принцип звернення. Все про ринок криптовалюти, біткойн, блокчейн, майнінг, торгівлю // PingBlockchain.com. – 2017, 27 грудня [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://pingblockchain.com/shho-take-kriptovaljutavidminni-risi-i-princip/

2. Кудь О.О., Кучерявенко М.П., Смичок Є.М. Цифрові активи та їх правове регулювання у світі розвитку технології блокчейн : монографія. Харків : Право, 2019. 216 с.

3. Проект Закону України «Про віртуальні активи» від 11.06.2020 р. №3637 [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://search.ligazakon.ua/l_doc2.nsf/link1/JI02365A.html

4. Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення : Закон України від 6 грудня 2019 р. № 361-IX / Верховна Рада України. Відомості Верховної Ради України. 2020. № 25. Ст. 171.

________________ 

Науковий керівник: Маринів Наталія Анатоліївна, кандидат юридичних наук, асистент кафедри фінансового права, Національний юридичний університет імені Ярослава Мудрого



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота