МОЖЛИВОСТІ ТА ОБМЕЖЕННЯ МЕРЕЖІ ІНТЕРНЕТ ЯК ДЖЕРЕЛО ПОШУКУ РОБОТИ І ПЕРСОНАЛУ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

МОЖЛИВОСТІ ТА ОБМЕЖЕННЯ МЕРЕЖІ ІНТЕРНЕТ ЯК ДЖЕРЕЛО ПОШУКУ РОБОТИ І ПЕРСОНАЛУ

17.12.2020 13:43

[Секція 1. Економіка, організація і управління підприємствами, галузями, комплексами]

Автор: Паутов Владислав Сергійович, студент, Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна


Ми живемо в сучасному суспільстві 21 століття, де з посиленням глобалізації активно розвиваються і комп'ютерні технології.

Комп'ютер, а саме Інтернет, проникає в усі сфери життя людини, в тому числі і що стосуються його професійної діяльності.

Одним з ключових етапів у процесі управління персоналу є прийом персоналу. В першу чергу це процес пошуку кадрів і їх відбір. Від того, як пройде цей етап, залежить термін життя організації і її успішність.

Зараз більше 90% компаній знаходять нових співробітників через інтернет.

Пошук роботи в Мережі може бути результативним у чотирьох напрямках: розміщення резюме на спеціалізованих ресурсах, перегляд вакансій на спеціалізованих ресурсах, пошук вакансій через соціальні мережі, запит вакансій по електронній пошті. Розглянемо ці варіанти докладніше.

1. Размещеніе резюме на спеціалізованих ресурсах. Перший крок, який необхідно зробити для пошуку роботи через мережу Інтернет це публікація свого резюме на найбільших порталах з пошуку роботи. Все резюме потрапляють в базу даних сайтів, після чого піддаються автоматичної або ручної перевірки, індексуються пошуковою машиною сайту і з'являються в результатах пошуку, стають доступні для перегляду потенційним роботодавцям, зареєстрованим на цих же сайтах.

2. Просмотр вакансій на спеціалізованих ресурсах. Найбільш популярні федеральні спеціалізовані сайти про пошук роботи - www.work.ua, www.rabota.ua і т.д. Ці та подібні їм сайти пропонують широкий вибір вакансій, а також пропонують опублікувати своє резюме або вакансію.

3. Розшук вакансій через соціальні мережі. Соціальні мережі в руслі пошуку роботи можна розділити на два типи: загальні соціальні та спеціалізовані мережі. Одним з способовнайті відкриту вакансію за допомогою соціальної мережі -Опубліковано на своїй сторінці оголошення про пошук роботи, в тексті вказавши свою спеціальність з хештегом без пробілу. Символ "#", який і називається хештегом, миттєво перетворює будь-яке слово, написане без пробілу після нього, в гіперпосилання; тому, якщо натиснути на таку гіперпосилання, відкриється актуальна стрічка новин, відсортована за датою публікації, починаючи з найсвіжіших.

4. Запрос вакансій по електронній пошті. Деякі організації не публікують інформацію про вакансії у відкритому доступі, однак відчувають брак кадрів. В такому випадку слід ініціювати пряме звернення до потенційного роботодавця за допомогою розсилки резюме з супровідним листом по відділах кадрів, які цікавлять.

При використанні цього методу необхідно розсилати багато резюме, а супровідні листи -самая важлива частина метода.Такім чином, сьогодні Інтернет як засіб пошуку роботи оптимальний варіант. Однак, як і будь-який інший спосіб, пошук персоналу черезІнтернет має свої преімуществаі недоліки. Спочатку хотілося б виділити найбільш приємні моменти в досліджуваному прийомі:

1. Економія грошових і часових ресурсів як роботодавців, так і потенційних працівників. Розміщуючи своє резюме з особистими даними на спеціалізованому сайті, Ви витрачаєте не більше 15 хвилин на реєстрацію і заповнення анкети. Як правило, все це абсолютно безкоштовно.

2. Можливість вибору спілкування з роботодавцем. На спеціалізованих сайтах Ви можете здійснювати пошук персоналу через посередника, тобто кадрові агентства, або спілкуватися з ним безпосередньо, що важливо для людини, який знаходиться в пошуках роботи.

3. Возможно відстежувати закриття і оновлення вакансій з мінімальними затримками в зв'язку з постійним оновленням данних.К жаль, даний метод має не тільки переваги, а й недоліки, до яких відносяться:

1. Інформація про роботодавця, компанії часто може бути недостовірною і прикрашену. Наприклад, під перспективними і високооплачуваними вакансіями часто може виявлятися мережевий маркетинг.

2. Строгіе критерії для кандидата, які не завжди обґрунтовані. Наприклад, обмеження за віком -в компанію потрібен чоловік або жінка від 25 років. Незважаючи на такі вимоги, роботодавець міг би і взяти працівника 23 років, якщо він має активну життєву позицію і відповідає вимогам. Але на сайтах необхідно вказувати чіткий віковий критерій, до якого не можна писати додаткові приміток. Варто відзначити і таку графу при заповненні анкети як «досвід роботи». Дуже часто, особливо студенти, нещодавно закінчили інститути і активно шукають роботу, стикаються з такою проблемою як відсутність досвіду роботи. Можливо, при особистій співбесіді, незважаючи на відсутність того самого досвіду, роботодавець, в силу особистих якостей, якими володіє дана людина, піде на те, щоб навчити і розвивати його професійні здібності. При чіткому вказівці в Мережі даних про відсутність досвіду роботи такий варіант розвитку ситуації виключений. 

3. Дані, які Ви розміщуєте, стають публічними. Адреса Вашої електронної пошти, номер телефону можуть потрапити в руки настирливих кадрових агентств, спамерів і т. Д, що не завжди приємно і може доставити не потрібні клопоти.

Підводячи підсумки вищесказаного, хочеться відзначити той факт, що, безумовно, на сьогоднішній день Інтернет є універсальним і дуже зручним інструментом і для тих, хто шукає роботу, і для підбору персоналу. Але, на жаль, жоден інтернет-сайт, жодна соціальна мережа не дає гарантій, що ви знайдете відповідну роботу. Дані способи можна і слід використовувати лише як доповнення до стандартних і давно сформованим методам рекрутингу.

Список використаних джерел:

1. Руднева С. И. Возможности и ограничения Интернета как средства поиска работы и персонала // Научно-методический электронный журнал «Концепт». – 2017. – Т. 39. – С. 3066–3070. – URL: http://e-koncept.ru/2017/970940.htm.

________________ 

Науковий керівник: Петряєв Олексій Олександрович, доцент, Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота