ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ФІНАНСОВО-ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ ПІДПРИЄМСТВА - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ФІНАНСОВО-ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ ПІДПРИЄМСТВА

22.12.2020 19:24

[Секція 1. Економіка, організація і управління підприємствами, галузями, комплексами]

Автор: Кононова Ірина Володимирівна, доктор економічних наук, професор кафедри аналітичної економіки та менеджменту, Дніпропетровський державний університет внутрішніх справ; Задоя Кристина Миколаївна, студентка кафедри аналітичної економіки та менеджменту, Дніпропетровський державний університет внутрішніх справ


В наш час процес якісного функціонування і економічного розвитку підприємництва загалом залежить від забезпечення їх економічної безпеки. Необхідність постійного її підтримання зумовлюється для кожного суб’єкта господарювання завданням забезпечення стабільності функціонування і отримання певної мети. 

Під економічною безпекою розуміють добротну характеристику економічної системи, котра вивчає її здатність підтримувати стабільні передумови здатності системи, її розвиток, поставлених перед системою, а в разі виникнення небезпек (зовнішніх чи внутрішніх) система, яка має змогу протидіяти їм та поновлювати свою здатність.

Виділяють фінансову безпеку галузі, під якою розуміють систему фінансового захисту необхідних для життя інтересів галузі за обсягу відтворювально-необхідного рівня фінансового забезпечення та пониження рівня загроз ефективному господарюванню суб’єктів в умовах уразливості. Дану безпеку можливо отримати за допомогою впливу фінансових важелів та інструментів на удосконалення економічних взаємовідносин у рамках дії механізму для забезпечення сталого розвитку галузі.

Згідно Закону України «Про підприємництво», підприємництвом є самостійна, ініціативна, систематична, на власний ризик господарська діяльність, здійснювана суб’єктами господарювання (підприємствами) з метою досягнення економічних і соціальних результатів та одержання прибутку. Вона має такі ознаки: обов’язково ринкова діяльність; процес, спрямований на систематичне отримання прибутку; обов’язково законна діяльність.

Предметом фінансової безпеки підприємництва є діяльність суб’єктів безпеки як втілення принципів, функцій, стратегічної програми або конкретних заходів задля гарантування безпеки, яка спрямована на об’єкти фінансової безпеки.

Фінансово - економічна безпека підприємництва (у секторі малих і середніх підприємств)», що характеризується як стан системи регулювання, а також рівень розвитку підприємництва, за якого дотримуються гарантії захищеності необхідних інтересів окремо взятих суб’єктів підприємницької діяльності та підприємництва загалом від внутрішніх і зовнішніх небезпек.

Для підприємств виробничої сфери здебільшого завданнями є гарантування доступу до ресурсів, технологій та ринку збуту; для сфери послуг – захист комерційної таємниці та інформації; торговельного – вигідні контракти з постачальниками, гарне місце знаходження, якісна маркетингова політика. Логічно, що існують особливості як оцінки, її індикаторів, функціональних складників, так і засобів забезпечення фінансово-економічної безпеки суб’єктів господарювання за видами економічної діяльності.

Країна виконує дуже помітний вплив на формування економічної безпеки підприємництва Державне втручання обумовлене необхідністю досягнення балансу економічних інтересів у країні, що, як відомо, робить населення стійким і разом з тим дозволяє розвивається.

Економіка України знаходиться на етапі розвитку, коли держава здійснює втручання в соціально-економічний розвиток навіть у більших рамках, тоді як у розвитку економіки таких країн, як США, Японія, Великобританія, Німеччина, Швеція, Франція, настав уже третій етап, що характеризується зменшенням втручання держави в роботу суб'єктів господарювання.

Банкрутство будь-якого підприємства, а особливо великого, має не стільки економічні наслідки - хоча і це дуже важливо, - скільки дуже відчутні соціальний вплив, що у складних умовах економіки України можуть мати набагато серйозні наслідки

Однієї з найбільш значимих сфер державного регулювання діяльності підприємницьких структур у вітчизняній ринковій економіці є формування системи оподатковування: введення різних видів податків, визначення характеру оподатковування (фіскальний, стимулюючий), установлення ставок оподатковування, порядку розрахунку і стягування податків.

Формування і розвиток інфраструктури підприємництва відноситься винятково до компетенції держави. У ст. 92 Конституції України вказується, що «...винятково законами України встановлюються ... основи створення і функціонування фінансового, грошового, кредитного й інвестиційного ринків;...».

Доцільно забезпечити належний рівень інтелектуально-кадрової, фінансової, маркетингової, інституційно-правової складових безпеки, що можна зробити шляхом стимулювання збільшення обсягів господарської діяльності, досягнення позитивної динаміки обсягів реалізації продукції.

Слід зазначити, що кожне підприємство потрапляє під вплив значної чисельність небажаних факторів з боку зовнішнього середовища, що значно несе загрозу його життєвій працездатності. Так, «недосконалість законодавства, низька купівельна спроможність населення, низький  фінансовий стан, жорстка конкуренція, великий податковий тиск, виконують небажаний вплив на діяльність та рівень фінансово - економічної безпеки підприємництва»

Література:

1. Андрушків Б.М.  Економічна та майнова безпека бізнесу: навчальний посібник / Б.М. Андрушків, Л.Я. Малюта.  –Тернопіль: ФОП Паляниця В.А., 2016. – 180 с. 

2. Ареф’єва О. В. Економічні основи формування фінансової складової економічної безпеки/ О. В. Ареф’єва, Т. Б. Кузенко// Актуальні проблеми економіки. - 2010. - № 1 (91). - С. 98-103. 

3. Барановський О. І. Фінансова безпека в Україні (методологія оцінки та механізм забезпечення): Монографія/ О. І. Барановський.  - К. : КНТЕУ, 2014. - 759 с. 217 

4. Гривківська О. В. Теоретичні підходи до визначення фінансової безпеки сільського господарства / О. В. Гривківська// Формування ринкових відносин в Україні. - 2010. - № 4. - С. 160-162.

5. Єпіфанов А. О. Фінансова безпека підприємств і банківських установ: Монографія/ А. О. Єпіфанов, О. Л. Пластун, В. С. Домбровський, Т. М. Болгар, О. М. Ващенко; за заг. ред. А. О. Єпіфанова.  Суми: УАБС НБУ, 2009.  295 с. 

6. Забезпечення фінансово  –  економічної безпеки підприємництва: навчальний посібник/ Г.В.Соломіна. - Дніпро: Дніпропетровський державний університет внутрішніх справ, 2018. - 234 с.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота