ВИЗНАЧЕННЯ ПОНЯТТЯ СИСТЕМА АНТИКРИЗОВЕ УПРАВЛІННЯ ТА ЇЇ МІСЦЕ В ЗАГАЛЬНІЙ СТРУКТУРІ ПІДПРИЄМСТВА - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ВИЗНАЧЕННЯ ПОНЯТТЯ СИСТЕМА АНТИКРИЗОВЕ УПРАВЛІННЯ ТА ЇЇ МІСЦЕ В ЗАГАЛЬНІЙ СТРУКТУРІ ПІДПРИЄМСТВА

22.12.2020 20:06

[Секція 1. Економіка, організація і управління підприємствами, галузями, комплексами]

Автор: Лісовий Роман Валентинович, аспірант, Національна академія статистики, обліку та аудиту


Постановка проблеми. На сьогоднішній день в світ існує багато факторів, які можуть негативним чином вплинути на стан глобальної, макро- та мікро-економік, а також суттєвим чином похитнути фінансову стійкість підприємств. Так причиною наступної економічної нестабільності яка може наступити для всіх економік світу є пандемія вірусу SARS-CoV-2 (COVID-19). Саме тому тематика кризових явищ та антикризового управління наразі з кожним днем набирає все більшої значущості.

Аналіз останніх досліджень та публікацій. На сьогодні проблемам виникнення та розвитку кризових явищ, а також антикризовому управлінню присвячено чимало наукових праць як вітчизняних, так і зарубіжних дослідників. Серед наукових досліджень, присвячених проблемам розвитку антикризового управління, доцільно виокремити роботи таких українських дослідників, як Ковалевська А. В., Іващук В.К., Ларіонов І.К., Шапурова О. О., Н. Б. Кушнір, Свиридов А.К., Шершньова З.Є., Багацький В.М., Гетьманцева Н.Д. та багато інших.

Невирішені питання. Незважаючи на значну кількість праць присвячених антикризовому управлінню підприємством залишається велика кількість питань які можуть звузити погляд майбутніх спеціалістів в галузі антикризового управління, а також дати власникам підприємств неповне розуміння поняття системи антикризового управління . Саме тому суттєвим для можливості подальшого розвитку антикризового управління як науки та більшої зацікавленості власників бізнесу для запровадження систем антикризового управління в структурі підприємств є формулювання чіткого комплексного визначення даного поняття.

Мета. Дати визначення поняттю система антикризового управління для більш чіткого розуміння комплексності поняття. Визначити місце систем антикризового управління в загальній структурі підприємства.

Вступ. На сьогоднішній день в світ існує багато факторів, які можуть негативним чином вплинути на стан глобальної, макро- та мікро-економік а також суттєвим чином похитнути фінансову стійкість підприємств. Зокрема останні зміни, що були запроваджені в законодавстві України такі, як зміни внесені до Закону України №2258-VIII від 01 липня 2020 року «Про аудит фінансової звітності та аудиторську діяльність», прийняття Кодексу України з процедур банкрутства від 16 серпня 2020 року та зміни в інших нормативно-правових актах, а також економічні наслідки поширення вірусу COVID-19 виводять тему антикризового управління на новий значно вищий рівень. Саме ризик виникнення несприятливих економічних умов пов’язаних з поширенням вірусу SARS-CoV-2 (COVID-19) вивели тему досліджень кризових явищ та антикризового управління на значно вищий рівень. В науковій спільності питаннями кризових явищ в економіці та питаннями антикризового управління займались такі вчені як: Ковалевська А. В., Іващук В.К., Ларионов И.К., Шапурова О. О., Н. Б. Кушнір, Свиридов А.К., Шершньова З.Є., Багацький В.М., Гетманцева Н.Д. та багато інших.

Наразі тлумачення поняття система антикризового управління мало висвітлене, так в багатьох наукових працях можна зустріти трактування понять криза, кризове явище та антикризове управління, що не тільки не дає змоги чіткого розуміння що таке система антикризового управління та яким чином вона функціонує, чим саме може допомогти в управлінні підприємством, а й також не дає змоги зрозуміти взаємозв’язки даних явищ з іншими системами підприємства.

В цій роботі буде розглянуто визначення поняття система антикризового управління, яке надається іншими авторами та науковцями, а також буде узагальнено та запропоновано комплексне, актуальне та усучаснене визначення даного поняття. А також охарактеризовано роль системи антикризового управління підприємством в структурі підприємства.

Виклад основного матеріалу. Наразі у всьому світі проходить інтенсивна хвиля зменшення ділової активності, а також суттєвих затримок з рухом товарів, робіт, послуг та суттєві затримки з розрахунками з контрагентами, не секрет, що причинами даної хвилі стало стрімке поширення вірусу SARS-CoV-2 (COVID-19). 

Як результат стрімкого поширення даного захворювання в Україні в період з 17 березня 2020 по 22 травня 2020 року було суттєво обмежено діяльність всіх суб’єктів господарювання, а також призупинено діяльність частини із них таких як ресторани, кафетерії, кінотеатри, також було зупинено пасажирські перевезення як в межах України так і за кордон. Дані безпрецедентні заходи вже вплинули на фінансовий стан більшої частини підприємств країни, так за різними даними після послаблення карантинних обмежень в Україні припинили свою діяльність від 1 до 3 % середніх та до 22% відсотків малих підприємств країни. А так як більшість підприємств виявилась не готова до різких змін в звичайній діяльності багатьом підприємствам наразі тема антикризового управління є напрочуд актуальною.  

Оскільки мною в наукових працях не було знайдено трактування поняття система антикризового управління, до розгляду були взяті трактування поняття антикризове управління яке надається різними вченими.

Так поняття які розглядаються в даній роботі наведені в таблиці 1. 




Як можемо побачити з таблиці під час трактування поняття антикризове управління різним вченими єдиної думки щодо того що ж таке антикризове управління немає. Більшість вчених визначення яких було розглянуто схиляються до думки, що антикризове управління являє собою певну складову функцію управління або як певну сукупність принципів, форм і методів для розробки ефективних та швидких управлінських рішень для забезпечення виживання підприємства в кризових умовах.

Проаналізувавши всі вищенаведені визначення, а також інші публікації та видання, мною було оформлюване наступне формулювання поняття: «Система антикризового управління підприємством – це відокремлена комплексна система збору, обробки, аналізу інформації про стан суб’єкта господарювання в певний момент часу з можливістю розробки ефективних та своєчасних управлінських рішень з подальшим прогнозуванням можливих наслідків впровадження розроблених управлінських рішень та з можливістю управління підприємством за певних умов.»

Дане визначення дає чітке розуміння того, що система антикризового управління підприємством є складною комплексною системою, яка може забезпечити не тільки нагальні потреби підприємства в нестабільних умовах, а й надати можливість відкриття нових напрямків розвитку для підприємства за умов звичайної діяльності.

Також дане визначення демонструє, що система антикризового управління підприємством є відокремленою системою, яка в свою чергу за певних обставин може переймати на себе функції управління підприємством для забезпечення утримання позицій підприємства під час несприятливих зовнішніх та/або внутрішніх факторів, які є потенційними загрозами існуванню підприємства та продовженню його безперервної діяльності. 

Зокрема дане визначення підкреслює те, що система антикризового управління тісно пов’язана з іншим системами підприємства, так як вона отримує від них інформацію для подальшого аналізу та розробки ефективних та своєчасних управлінських рішень.

Також важливо наголосити, що система антикризового управління підприємством не виконує та не дублює функції системи внутрішнього аудиту підприємства та системи внутрішнього контролю, якщо такі існують та запроваджені на підприємстві. Важливо розуміти що існують певні функції системи антикризового управління підприємством, які можуть забезпечуватись шляхом виконання функцій системи внутрішнього аудиту або внутрішнього контролю, але при цьому система внутрішнього аудиту не зможе забезпечити виконання всіх функцій ситеми антикризового управління, як цього не зможе зробити і система внутрішнього контролю на підприємстві.

Якщо ж розглядати систему антикризового управління підприємством та незалежний аудит, то проведення незалежного аудиту тільки доповнить інформацію яку отримуватиме система антикризового управління, а також зменшить ризики пов’язані з похибками вхідної інформації, що в свою чергу зменшить вірогідність розробки некоректних управлінських рішень системою антикризового управління, які в подальшому можуть призвести до погіршення ситуації в якій опинилось підприємство. 

Висновки та перспективи. Отже враховуючи все вищеописане ми приходимо до висновку, що дане трактування є найбільш об’єктивним та найбільш всеохоплюючим та таким, що дає змогу чіткого розуміння що саме являє собою система антикризового управління, а також яке її місце в структурі підприємства. Також було частково розглянуто відмінності систем внутрішнього контролю та внутрішнього аудиту від системи антикризового управління. Таке трактування поняття дасть змогу в подальшому розширити розуміння сутності антикризового управління та відкриє нові концепції для розвитку. 

Список джерел:

1. Айвазян З. А. Антикризисное управление: сущность стабилизационной программы / З. А. Айвазян, В. В. Кириченко. // Эксперт.. – 2001. – №8.;

2. Іващук В.К. Стратегії антикризового управління / В.К. Іващук, О.В. Нужна // Економіка &держава. – 2009. – №11. – с. 34-36;

3. Курошева Г. М. Теория антикризисного управления предприятием: Учебное пособие. / Г. М. Курошева. – Санкт-Петербург: Речь, 2002.

4. Ларионов И. К. Антикризисное управление / И. К. Ларионов. – Москва: Дашков и Ко, 2001. – 472 с.;

5. Свиридов А.К. Антикризисное управление: принятие решений на краю пропасти // Проблемы теории и практики управления. — 1999. — № 4; Теория и практика антикризисного управления / Под ред. С.Г. Беляева, В.И. Кошкина. — М., 2005;

6. Шапурова О. О. Політика антикризового управління при загрозі банкрутства / Шапурова О. О. // Актуальні проблеми економіки. – 2008. – № 8. – с. 152;

7. Шершньова З. Є. Антикризове управління підприємством: Навч. посіб. / З. Є. Шершньова, В. М. Багацький, Н. Д. Гетманцева. – Київ, 2007.;

8. Штангрет А. М. Антикризове управління підприємством / А. М. Штангрет, О. І. Копилюк. – Київ, 2007;

9. Адамська О. АНТИКРИЗОВЕ УПРАВЛІННЯ В КОНТЕКСТІ РЕАГУВАННЯ НА РЕГІОНАЛЬНІ ВИКЛИКИ: ТЕОРЕТИКО-МЕТОДОЛОГІЧНИЙ АСПЕКТ [Електронний ресурс] / О. Адамська // ЕФЕКТИВНІСТЬ ДЕРЖАВНОГО УПРАВЛІННЯ. – 2018. – Режим доступу до ресурсу: http://www.lvivacademy.com/vidavnitstvo_1/edu_55/fail/5.pdf.;

10. АНТИКРИЗОВЕ УПРАВЛІННЯ ПІДПРИЄМСТВОМ [Електронний ресурс]. – 2015. – Режим доступу до ресурсу: https://core.ac.uk/download/pdf/78067019.pdf.;

11. Воронін О. Є. СУТНІСТЬ ТА ОСНОВНІ ПРИНЦИПИ АНТИКРИЗОВОГО УПРАВЛІННЯ [Електронний ресурс] / О. Є. Воронін, І. О. Товма – Режим доступу до ресурсу: http://dspace.nbuv.gov.ua/bitstream/handle/123456789/64901/09-Voronin.pdf?sequence=1.;

12. ОСОБЛИВОСТІ АНТИКРИЗОВОГО УПРАВЛІННЯ ТА ЕКОНОМІЧНОЇ ДІАГНОСТИКИ ПІДПРИЄМСТВА В СУЧАСНИХ УМОВАХ [Електронний ресурс] // Ефективна економіка. – 2016. – Режим доступу до ресурсу: http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=4954.;



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота