БУХГАЛТЕРСЬКИЙ ОБЛІК У МІЖНАРОДНИХ КОМПАНІЯХ: ОСОБЛИВОСТІ В УМОВАХ ФІНАНСОВОЇ ГЛОБАЛІЗАЦІЇ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

БУХГАЛТЕРСЬКИЙ ОБЛІК У МІЖНАРОДНИХ КОМПАНІЯХ: ОСОБЛИВОСТІ В УМОВАХ ФІНАНСОВОЇ ГЛОБАЛІЗАЦІЇ

22.12.2020 22:15

[Секція 4. Бухгалтерський облік, аналіз і аудит]

Автор: Соболєв Володимир Михайлович, доктор економічних наук, Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна; Соболєва Марія Володимирівна, кандидат економічних наук, Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна


Зазвичай при дослідженні інституційного середовища міжнародного бізнесу виділяють такі його складові, як економічне, політичне, правове, соціальне, культурне, технологічне. При цьому іноді політичне та правове середовище розглядаються як певна єдність у вигляді політико-правового середовища.

У свою чергу, правове середовище, коли воно аналізується окремо від політичного, здебільшого розглядається, як певна гомогенна реальність, представлена сукупністю формальних норм і правил, що характеризують правову систему загалом, без врахування тих її складових, які більш суттєво пов’язані саме із здійсненням підприємницької діяльності (особливо міжнародної).

Ми вважаємо, що такий традиційний підхід не повною мірою відповідає сучасним реаліям, оскільки правове середовище насправді не є гомогенним, а являє собою розгалужену структуру правових норм, які за своєю суттю є лише частково загальними, в той час як інша сукупність норм є суттєво сегментованими за певними сферами людської життєдіяльності. На нашу думку, у сфері міжнародного бізнесу найбільш важливим таким сегментом є національна облікова система, або система національного обліку та оподаткування.

Особлива важливість цієї підсистеми правового середовища визначається тим, що саме фінансові результати діяльності фірми є узагальнюючим критерієм успішності або неуспішності підприємницької активності. А ця успішність визначається як власними здобутками і зусиллями персоналу та менеджменту фірми, так і правилами обліку та відображення цієї активності в облікових регістрах. Правила можуть бути складені так, що відображення одного й того самого економічного факту за однією їх версією призведе до виникнення у фірми прибутку, а за іншою версією – до збитків. Ризики відмінностей національних облікових систем створюють потенційну небезпеку накладення на фірму податковими органами значних штрафних санкцій. Наприклад, в окремих країнах суттєво відрізняються такі аспекти ведення бухгалтерського обліку, як порядок обліку та оцінки активів, виробничих запасів, порядок формування резервів майбутніх платежів.

Враховуючи, що податкове законодавство в багатьох країнах не відрізняється стабільністю, менеджмент має здійснювати постійний моніторинг цього законодавства як у країні базування, так і у країнах розташування підприємницької діяльності.

У науковій та особливо у навчальній літературі з проблем міжнародного бізнесу цей аспект аналізу майже не представлений, за винятком одного із найбільш відомих підручників [1].

Між тим, здатність менеджменту міжнародних компаній ухвалювати найбільш ефективні управлінські рішення безпосередньо залежіть від ступеню усвідомлення особливої ролі такого чинника, як розуміння національних особливостей побудови системи обліку та оподаткування у країні базування та країнах здійснення операційної діяльності.

Література:

1. Griffin Ricky W., Pustay Michael W. International Business. A Managerial Perspective. Eighth edition. London: Pearson Education Limited, 2015. P. 92-98.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота